12/31/2011

Silvestrovská bomba * nepečený banánovo - karamelový cake


Čím ukončiť tento nádherný rok ak nie sladkou bombou :).

Okrem dezertu nás a našich hostí čaká vynikajúca silvestrovská kapustnica - práve sa s ňou finišuje. K nej domáci chlebík - vydaril sa, zospodu sa dá naň pekne poklopať. Ochutnáme aj klobásky z diviny a k nim malé chutné minibagetky z chlebového cesta. Na zajtra je už pripravená sviečková na smotane, ktorá už čaká len na smotanu, zatiaľ spokojne odpočíva v zeleninke, korení a tmavom pive.
Ráno som upiekla slané pečivo s orieškami, tesne pred príchodom našich priateľov  to budú ešte nadýchané makom posypané tyčinky z lístkového cesta.



Korpus:

1 veľký balík detských piškót ( 240 g )
100 g masla
50 g čokolády
50 g kyslej smotany
1 vanilková drť

Vnútro:
1 salko (deň vopred uvarené 2,5 hodiny vo vodnom kúpeli)
2 banány

Krém:
1 šľahačka
1 mascarpone
1 vanilkový cukor

Na zahalenie:
2 šľahačkové smotany, min. 30%


Deň vopred:

Piškóty s maslom podrvím v mixéry na drobno, no nie celkom nadrobno. Primiešam  vanilku.  Vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu a zmiešam s pochúťkovou smotanou. Pridám do premiešanej sušienkovej hmoty, len tak zľahka, aby sa čokoládový toping vyskytoval kde - tu.  Všetko päsťou natlačím do tortovej formy.

Na sušienky  rozotriem 1/2 plechovice skaramelizovaného salka. Pokladáme na drobno pokrájané  banány. Krém získam  tak, že šľahačku vymiešame do tuha s 1 vanilkovým cukrom a na záver vmiešame mascarpone, navrstvím na banány.

Vložím do chladničky odležať do druhého dňa.

Deň D :

Dve šľahačové smotany vymiešat do tuha. Odoberiem z nich  1/4 a tú zmiešame zo zvyškom salka - časť salka si môžeme odložiť na zdobenie torty.

Salkom, ktoré sme zmiešali so šľahačkou natrieme tortu. Boky torty natrieme šľahačkou a tiež na vrch navrstvíme zvyšok nesladenej šľahačky,  podľa vašej fantázie a chuti ozdobíme a schladíme ešte tak na 1 hodinu. Hotovo!


Slová na záver:

Ďakujem svojim čitateľom za ich podporu v uplynulom rok - človek to ozaj nerobí pre komentáre, ale naozaj si každý komentár vážim a väčšina z nich vždy rozbúcha a naplní moje  ♥  radosťou :).       

Tento blog mám ako záľubu popri materskej dovolenke. Mám sa ešte veľa čo učiť a zlepšovať. Rada by som tiež varila viacej ľahkých, zeleninových, dobre stráviteľných pokrmov. Je to moja novoročná výzva.

Prajem vám všetkým krásny Nový rok 2012, nech sa  splnia vaše sny, vykročte im s odvahou v ústrety!


8 komentárov:

  1. Andrejka,tak toto je fakt bomba. Mnaaaaaam. V novom roku zelam vsetko najlepsie .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. .... teda to je fantázia čo si vytvorila, ako z najlepšej kuchárskej knihy :-) klobuk dolu ako sa s tým viem krásne pohrať, závidim ti tvoju šikovnosť, trpezlivosť a fantáziu :-))
    vždy sa teším keď dáš recept na svoj úžasný blog, rada ho čítam je plný človečiny a recepty som už viaceré vyskúšala, super chutia.
    Aďka prajem ti v novom roku veľa chutných inšpirácii, skvelých záberov s foťákom a celej tvojej rodine veľa zdravia, šťastia, lásky a radosti ....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adka, dakujem pekne, Tebe takisto v novom roku vsetko najlepsie. Chutila nam veru, ten banan s karamelom je dokonaly, a zjemnene nesladenou slahackou.. :)

    Slavka, dakujem za krasny komentar, velmi ma potesil v tento slavnostny den. Prajem takisto do stastny novy rok, Tebe aj rodinke! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. chutnali sme, vynikajuci,idem ho robit na vikendove male oslavy...))) uz teraz sa nan tesim!
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vyzerá úžasne a tento rok ho určite vyskúšam...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už nějakou dobu prozkoumávám tyto stránky, moc se mi tu líbí a nevím co dřív upéct nebo uvařit :-) Chystám se na tenhle nádherný a stoprocentně výborný dortík, jen koupím mascarpone a jdu do toho :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: