4/12/2012

Banánový zákusok s parížskou šľahačkou




Parížska šľahačka, banány, nutela, orechová piškóta...

Recept mi dala Mirka B. - ona podľa neho robila užasnú tortu pre svoju neter.  Pripravila parížsku šľahačku až z 5 šľahačiek a tortu ešte obložila trubičkami, ktoré ozdobila veľkou mašľou.  Ja som podľa Mirkinho receptu spravila koláč na veľký plech, na plnku som dala 2 šľahačky.

Nech sa páči, recept:

Piškóta

* 6 bielkov vyšľaháných dotuha so štipkou soli
* 6 žĺtkov
* 200 g cukru
* 1 dcl vlažnej vody
* 1 dcl oleja
* 250 g polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva, necelý
* 2 hrste orechov, dala som na hrubšie nasekané, môžu byť mleté

Parížska šľahačka

Deň vopred si v hrnci  zohrejte (nevarte) 2 smotany na šľahanie (33%) spolu s 200 g kvalitnej horkej čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom zakryte a odložte do chladu, do druhého dňa.

* Banány, nutela a čokoládové hobliny

Postup:

Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do nadýchanej peny, pomaly prilievajte olej a vodu. Zľahka pridajte múku, orechy, PDP a na záver do cesta opatrne premiešajte vyšľahané bielka. Piškótu vylejte na plech vyložený papierom a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút. Po vychladnutí natrite  nutelou a poukladajte banány pokrájané na tenšie kolieska. Na veľký plech spotrebujete 4-5 banánov. Šľahačku vyšľahajte do tuha,  ja som pridala cca 200 g mascarpone, aby bola tuhá a nestekala. To sa mi aj podarilo dosiahnuť. Naneste na banány a ozdobte čokoládovými hoblinami.



6 komentárov:

  1. hmmm, najprv sa mi zdalo, ze by mi asi nechutil, ale ked som si potom neskor precitala, co v nom je a ako sa lahko pripravi, no veru neviem ci ho niekedy neopacim..., teraz sa mi uz zda skvely! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. opac Maruska, je fajnovy a cukru som ubrala. ty isto este uberies :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Řezík vypadá moc jedle. Dortíky s pařížskou šlehačkou jsou velká dobrůtka. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka, dnes som objavila Váš úžasný blog, veľmi som si ho obľúbila, budem Vás navštevovať pravidelne a ďakujem za úžasné recepty. Tento je jeden z nich, ktorý čaká na vyskúšanie už tento víkend. ďakujem Zlatka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Zlatka za priazen, drzim palce s receptami,nech chutia :)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: