3/26/2012

Sviatočná čokoládová torta - starodávny recept zo zámku


Predstavujem vám recept na túto  čokoládovú tortu, ktorá má čestné prvé miesto v mojom receptáriku, ktorý si vediem už skoro dvadsať rokov.  Pani, ktorá mi ho dala - "tetuša", už nie je medzi nami, ale robievala ju hádam ešte vo svojich 80-tich rokov veku, vždy na Vianoce, aj na Veľkú noc, vo forme rezov. Vravievala mi, že obsahuje len samé pôvodné suroviny, žiadne prídavné látky ako prášok do pečiva a podobne. Mala ho z miestneho zámku, kde takúto tortu robievali pre pánov pri výnimočných príležitostiach.

Mám iba dve fotografie, pretože tentokrát ju pripravovala moja dcéra pre svojho otca,  ako narodeninové prekvapenie. Túto tortu mával veľmi rád. Pomáhala som jej, spolu sme to ľahko zvládli, postup nie je príliš náročný.

Korpus:

* 24 dkg práškového cukru
* 8 vajec
* 24 dkg polohrubej múky
* 12 dkg na hrubšie zomletých vlašských orechov
* 4 lyžice vlažnej vody

Plnka:
* 200 g horkej čokolády
* 5 lyžíc kakaa
* 2x 250 g masla
* 1 dcl tuhej čiernej kávy - tureckej

Rum na poliatie korpusu.

Postup:

Žĺtka vymiešam s cukrom do peny, pridáte vodu, zľahka múku,  a na záver orechy a  tuhý sneh z bielkov. Pečiem v rúre vyhriatej na 180°C cca 1 hodinu. Krásne rovnomerne vyskočí, a rozvonia celú domácnosť.Po vychladnutí ho prekrojím na 3 pláty, ktoré polejem rumom, podľa chuti, ale nemusíte ním šetriť, aby torta nebola suchá.

Zmäknuté maslo vymiešam do peny s kvalitným kakaom. Čokoládu polámanú na menšie kocky zalejem horúcou kávou a za miešania rozpustím do kašovitej hmoty. Túto hmotu po vychladnutí spojíte s kakaovým maslom a krém je hotový. Býva jemný našľahaný, torta sa ním ľahko plní, potom v chladničke dobre stuhne.

Naplním jednotlivé poschodia, potriete tortu dokola a ozdobíte podľa fantázie. Torta potrebuje nejaký čas, aspoň cez noc, pokojne aj dlhšie odležať. Podáva sa a najlepšie chutí s nesladenou šľahačkou. Ešte dnes si živo vybavujem  šľahačku z fľaše s plynovými bombičkami, s ktorou tetuša  rezy podávala. Takú nadýchanú šľahačku mala len ona!! Používate ešte dnes takúto fľašu na šlahačku?

Dodávam, že torta je rovnako chuťovo výborná aj po týždni od vyhotovenia - asi vďaka kvalitnému krému. Pochutia si najmä horkočokoládoví milovnící, ale ešte nikto nepovedal, že mu nechutí.

Doporučujem  ku kávičke, v dňoch sviatočnej pohody.

Dobrú chuť!



PS:  Malá spomienka na tetušu v mojom receptári. Keď bolá vážne chorá v nemocnici, raz som jej poslala rezance s tvarohom, na sladko, omastené maslom. Veď obyčajné. Poslala mi späť takýto odkaz:


Tetuša, s úctou spomínam!