1/02/2013

Zemiakový chlieb s prímesou špaldovej múky a semienkami

Zemiakový chlieb sa u nás pečie často. Recept som získala v rodine môjho partnera, je tradičný a mnohými rokmi  overený. Čerstvo upečený domáci chlebík nesmie u nás doma chýbať pri štedrovečernom stole, ani pri silvestrovskej kapustnici.  Počas Vianoc, ktoré sú sotva za dvermi, som overený recept čiastočne pozmenila.  Tentokrát som nepoužila čisto bielu chlebovú múku, ale som ju (v nervóznom očakávaní, či sa podarí)  zmiešala so špaldovou celozrnnou. Pridala som semienka slnečnice, tekvice a ľanové semienka. Rasca a hrubozrnná soľ sú overená klasika.  Z cesta pečiem dva dlhé chlebíky (na dĺžku plechu) a alebo len jeden chlieb a zo zvyšku vyjde asi desať kusov menších bagetiek alebo  bosniakov. 



Čo budete potrebovať:

1 kg chlebovej múky T650 (z toho 200 g  špaldovej múky)
43 g čerstvé kvasnice (1 kocka)
3 zemiakov uvarených v šupke
500 ml vlažnej vody
1  polievková lyžica soli
1 PL rasce
1 PL ľanového semena
1PL lúpaných slnečnicových semienok
2 - 3  PL lúpaných tekvicových semienok
hrubozrnná morská soľ na posypanie
slanina pokrájaná na malé kocky

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Postup:

Zemiaky v šupke vopred uvarím, ošúpem a postrúham na strúhadle na jemno - napr. na strúhadle na syr. Dám ich do misky a pomrvím do nich kvasnice, zalejem vodou, premiešam.  Prikryjem čistou utierkou a čakám, kým kvások vybehne - môže to trvať 10 až 20 minút.

Snažím sa o stabilné teplo v kuchyni, bez prievanu, až dokiaľ všetko cesto nie je v rúre. Ak plánujem pečenie chleba, múku mám už od predchádzajúceho večera postavenú na kuchynskej linke. 

Múku preosejem do veľkej misy (3  PL múky odložím nabok na podsýpanie cesta), pridáme soľ a semienka (časť tekvicových odkladám na posypanie chleba), dobre premiešam. Kvások vylejem do múky a vypracujem kompaktné cesto. Keď začne robiť bubliny, trošku ho podsypem aj posypem povrchu a zakryté utierkou nechám na teplom mieste (ideálne v kúte šporáka, ak sa varí alebo pečie) aspoň hodinu kysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem preložím ho na dosku podsypanú múkou. Rozdelím ho na dve časti.  

Jednu hneď premiesim a nechám ešte pod utierkou podkysnúť.

Druhú časť rukami vyvaľkám na placku hrubu cca 1 cm, a rozkrojím na viacej drobných častí, cca 10x10 cm. Ak máme, plním ich kúskami klobásky a tvarujem podlhovasté  bagetky alebo okrúhle bosniaky.  Uložím na plech, potriem čistou vlažnou vodou, pozdĺžne alebo v strede nakrojím - 2-3x. Posypem nakrájanou slaninou, soľou a rascou. Rúru dobre vyhrejem, na maximum, aspoň 230 °C. Keď vykysnú (10-150min.), idú do rúry. Plech predtým výdatne  pofŕkam  alebo  roztrekovačom postriekam vodou - vzniknutá para pomáha vytvoreniu správnej kôrky. To platí aj pre chlebík. Prvých 10 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 20-25 minút. Po upečení bagetiek/bosniakov znovu rúru vyhrievam na maximum - pôjdu do nej chlebíky. V čase, keď dám bagetky/bosniaky do rúry, zo zvyšného cesta  tvarujem  podlhovastý   chlebík. Ešte pred uložením na plech vystlaný papierom chleba - cesto ešte pár krát krútim do špirály. Niekedy nerobím bosniaky ale rovno pečiem z cesta dva chleby. Na jeden veľký plech sa mi vojdú dva dlhé chleby. Prikryjem ich suchou čistou utierkou a nechám v teple kysnúť. Pred tým ako pôjdu do rúry chlebiky potriem čistou vlažnou vodou, priečne ich viackrát  nakrojím, 1x aj v tvare kríža. Keď tvarujem okrúhle chleby, kríž príde do stredu bochníka. Posypem  soľou a rascou, či tekvicovými semienkami. Prvých 15 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 35-40 minút.Celkovo sa chlebík pečie jednu hodinu. Po upečení chleba preložím na mriežku a  necháme odpočívať pod suchou utierkou. Pred prvým nakrojením nezabudnem chlebík prežehnať.

Nech vám chutí!



6 komentárov:

  1. Andrejka do Nového ruku ti prajem veľa lásky bo tá je dôležitá ....a začať ho takýmto chlebíkom je proste fajn. Nechávam sa inšpirovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Ajka, pozdravujem v Novom roku s prianim toho najlepsieho Tebe aj Tvojej rodinke :)

      Odstrániť
  2. Andrejka nadherny chlebik....Do noveho roku vela zdravia, stastia, lasky a nech je novy rok rokom splnenych tuzob a snov....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka dakujem krasne :) Tvoj kometarik ma velmi tesi a prajem Ti rovnako vsetko to najlepsie, aj Tvojim blizkym :)

      Odstrániť
  3. dalsia vec, ktoru som nikdy neskusila a to mam receptov na chutny chlebik od Adky uz niekolko.....je cas vyskusat nejaky, takze dufam onedlho, pokusne....sa zahryzneme...a k tomu by pasovala aj ta mandlova pasteta...mnam!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. este chvilku vyckaj,coskoro mi dodaju z PB kvasok a idem do kvaskoveho razneho chlebika,neviem sa uz dockat .pa a dakujem :))

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: