6/30/2014

O slanečkách. To nevygooglite.


Poznáte slanečky? Skúšala som googliť, či  o nich niečo  nájdem a na moje  prekvapenie ani chýru, ani slychu. Ide o jeden z produktov  jarnej zabíjačky, resp. pána mäsiara, ktorý sa nám o všetko postaral. Slanečky sú kúsky slaniny, ktoré nie sú údené. Namiesto toho sú nasolené, "máčané v slanom laku" a okorenené, odležané v chlade a tme pivnice počas niekoľkých týždňov, natlačené v uzavretej fľaši.  Presný recept vám nedám. Lebo ho nemám. Ak sa ho niekedy dopátram, rada vám ho napíšem. Je možné, že u vás tento produkt poznáte pod iným názvom.

Isté je však jedno. Slanečky sú vynikajúca zaležitosť. Pred použitím musíte každý kúsok poriadne opláchnuť v čistej vode, je veľmi slaný. Zostane vám slanina, ktorá ma rôznorodé využitie v kuchyni. Samozrejme, v rozumnej miere, na spestrenie jedálnička.  Dosolí, dochutí, prevonia každé jedlo, v ktorom ju použijete. Či už do základu pred restovanou cibuľkou alebo na záver ako chrumkavú chipsu. Premastí vám panvicu pred grilovaním zeleninovej zmesi. Alebo ju na kocky pokrájanú a upečenú dajte na bryndzové halušky. Zdôrazňujem, pozor so soľou, dochucujte až na záver.

Skúsim vás inšpirovať hneď tromi receptami. Receptami, ktoré sú jednoduché a vhodné na chvíle, kedy cítite potrebu trochu "premastiť" kosti aj bunky.


1. Rizoto s kuracími pečienkami, cukinou, baby špenátom a parmezánom na slanečkovom základe

2. Pstruhy pečené so slanečkou

3. Pečené nové zemiačky so slanečkou.


Risotto with chicken livers, baby spinach, zucchini and parmesan

1. Na prípravu rizota si očistím jednu žltú cibuľu. Na panvici roztopím slanečku pokrajanú na drobno (objem asi polievková lyžica). Pridám olivový olej a cibuľu krájanú na kocky. Restujem na strednom plameni do zlatista. Pridám opláchnutú ryžu (v studenej a teplej vode, poradie sa ma nepýtajte☺). Ryžu opekám na strednom plameni a podlievam slepačím vývarom. Postupne, na viackrát. Zakaždým prilejem len toľko vývaru, aby ryža v ňom plávala. Za stáleho obracania ho nechám redukovať vo variacej sa ryži. Vývar takto prilievam aj na 4-5 krát, kým nie je ryža dokonalá mäkká a obalená v konzistentnej omáčke. Ak už viete, aké vínko si k rizotu dáte, nič nepokazíte ak  ryžu najskôr, ešte pred použitím vývaru podlejte 0,5 dcl- 1 dcl vína  a necháte ho chvíľu odparovať. Rizoto bude mať dokonalú chuť. Pre mňa a mnohých ďalších inšpirujúci človek, veľká a zároveň skromná osobnosť enológ  Peter Handzuš  k receptu odporučil biele víno od RepaWinery. Ak nemáte čerstvo uvarený vývar, ten z chladničky, či mrazničky najskôr zohrejte do horúca, až potom ním podlievajte pripravované rizoto. Do uvarenej ryže pridám vo finále kuracie pečienky nakrájané na menšie kúsky, premiešam, podľa potreby pridám ešte vývar, minútu prevarím, vypínam. Na záver primiešam umytú na tenké plátky postrúhanú cukinu, špenát. Zľahka premiešam, prikryjem. Nastrúham parmezán, časť dosypem  do hotového rizota a časť každému do taniera na porciu. Každopádne parmezán musí mať posledné slovo.  Ak je to potrebné (obvykle nie je), tak dosolím. Prikryjem, nechám niekoľko minút odležať a dôjsť. Pečienky v tomto rizote získajú naružovelú farbu a jemnú delikátnu chuť . Vďaka kamarátke tu  nás na dedine som mala domáce kuracie pečienky z dvoch kuriatok, takisto vývar. Postačovali. Špenátom, cukinou a parmezánom som nešetrila.

Dobrú chuť!


Trout baked with unsmoked bacon marinated in spicy salt brine

2. Pstruhy umyjem, naplním 2-3 tenkými plátkami slanečky, alebo slaniny, na vrch nakrájam kocky slanečky/slaninky. Pečiem v papieri na pečenie  vo vyhriatej rúre na 180°C  maximálne 15- 20 minút. Deti ich zbožňujú. Nestíhame oberať kosti.

 3. Zemiaky rovnako ako predchádzajúce recepty, nesolím. Iba umyjem, nakrájam na polky, poukladám na plech spolu s kúskami slanečky a  posypem  rascou. Pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C . Naša rúra pečie naozaj geniálne.


New potatoes roasted with cumin and unsmoked bacon marinated in spicy salt brine

Risotto with chicken livers, baby spinach, zucchini and parmesan

9 komentárov:

  1. pre neFB pridavam komentar z FB: Janka Lingešová Aďka, to je obyčajná "geľatová" slaninka. Tak sa volá preto, lebo tá nádoba do ktorej sa nakladala je vyrobená z dreva. Je to drevený "súdok- tzv.: geľata. Do tej sa slaninka naložila a vydržala veľmi dlho. Jej chuť je lahodná a napr. moja mama na nej vyrastala. Ak chceš recept, zoženiem. Ale je super, že si si na niečo také spomenula. Veď starosvetské jedlá boli vždy najlepšie, najchutnejšie a najzdravšie. Napr. moja svokra včera doniesla na oslavu Petra a Pavla Krúpnu babu. To bola lahoda!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. výraz geľatová slaninka poznám, slanečky som myslela, že sú ryby :) vyzerá to dobre, ostatne, slaninka vždy vyzerá dobre :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrejka o takej slaninke počujem len teraz a slanečky som si tiež myslela že sú to ryby :-) Slaninku do gelatiek so soľou sme nakladali kedysi daaavno, ale iba na par dni a potom sa udila. Fotky maš fantasticke ako vždy a dik za recepty :-) Krásny večer prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka dakujem Ti, ano gelatka, to je ono.ale tato je neudena. Maj sa krasne! :)

      Odstrániť
  4. Adi, my to poznáme ako gelatkovú slaninu. Dedko s babkou to mávali naložené vo veľkom sude, a keď sme tam boli na prázdninách ako deti, brávali sme ju na opekanie do hory. Nedávno sme ju niekde zohnali, opiekli sme si na chate (mne chutí aj samostatne s chlebom, len nemôže byť veľa, lebo oči jedia, ale je ťažká na žalúdok)......no a na chuť mi prišla aj doma, tak som si opiekla na panvici, vraj som si vyúdila byt (keď prišiel Jojo krátko po mojom pečení domov, tak povedal, že to tam smrdí), ale mne to voňalo, aj chutilo :D...........no a k tvojim "cooking photos" - ako vždy narobia chute....... pre mňa najkrajšia rizoto s parmezánom, vínom a pohármi v pozadí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Martinka, ano gelatkova. veru rozvonia, a este ako chrumka. samozrejme odtal - potal. dakujem za "navstevu".pozdravujem :))

      Odstrániť
  5. mňaaaam, dostala som chuť na to všetko od rýb cez zemiaky, normálne aj klasickú slaninu by som si dala :D registrovala som u nás tu slanečku ale neviem, kde sme ju využili, alebo ju ešte máme...?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. teraz naposledy boli na focaccii, neviem ci si aj tu ochutnala :) ak vam dosli, nabalim :)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: