8/30/2014

Parmezánové party tyčinky



Tyčinky, ktoré môžete pripraviť na domácu oslavu, partiu pokru alebo priniesť ako malú pozornosť na party, či gulášku, na ktorú ste pozvaní. Môžete si potom stopnúť, ako rýchlo zmiznú zo stola.


Suroviny:

260 g hladkej múky
260 g polohrubej múky
5 polievkových lyžíc olivového oleja extra panenského
1 polievková lyžica zarovnaná soli
1 polievková lyžica medu
350 ml vlažnej vody
1 kocka kvasníc (43g)


Postup:

Obe múky navážim a preosejem do väčšej misy. Osolím a premiešam. Vyhĺbim do múky  jamku, do ktorej rozdrobím kvasnice, zalejem medom a vlažnou vodou. Keď kvások vybuble, pridám olej a vymiesim kompaktné hladké cesto. Cesto kysne pod utierkou 60 až 90 minút. Keď ho pripravujem na pizzu, spravím ho deň vopred. Je uskladniteľné v chladničke, kde pomalým kysnutím získa na kvalite. Potom ho rozdelím na 3 rovnaké diely. Každý diel vaľkám, podľa potreby podsýpam múkou, na pás (ovál) dlhý cca 40 cm, široký možno 12 cm. Hrubý  najviac 2 mm. V hrnčeku vyšľahám 1 vajce, trochu bielka odlejem preč. Pláty cesta potieram vajíčkom, posypem strúhaným parmezánom. Radlom nakrájam na tenké tyčinky. Na záver posypem hrubozrnnou morskou soľou, len symbolicky.  Keď tyčinky prenášam na plech, cesto sa naťahuje, to mi nevadí. Ukladám ich v dĺžke na celú šírku plechu. Počítajte s tým, že nie sú také krásne rovnaké ako tyčinky z lístkového cesta. Výborne chutia aj potreté iba olivovým olejom s pretlačeným cesnakom a soľou. Pečiem v dobre vyhriatej rúre na 210°C, po dobu 10 -15 minút. Radšej ich sledujte, aby vám neprihoreli, ako mne naposledy jeden plech. Upečiete približne 4 veľké plechy tyčiniek. 






8 komentárov:

  1. Aďka, skvelý blog! milujem parmezán, vďaka za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To vypadá super, konečně se mi náhodou sešly všechny ingredience, tak to zítra vyzkouším...díky za recept

    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vôbec nevadí, že nie je jedna tyčinka ako druhá. Aspoň vidno, že sú "hand made" a teda aj bez aditív. Mne sa tvoje tyčinky veľmi páčia a vyskúšam ich. Ďakujem za receptuš :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Najlepšie tyčinky, aké som kedy jedla! Dnes kúpim kvasnice, zajtra pečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: