11/04/2014

Karfiolový krém so šafranom




I keď máme jeseň v plnom prúde, ponúkam vám túto rýchlo pripravenú ideálnu zimnú polievku. Nízkokalorický a močopudný karfiol, ktorý vám síce presmradká domácnosť, pričom je potrebné v prvých minútach variť ho odokrytý, aby nespôsoboval plynnatosť. Tieto jeho neduhy mu  však poľahky   odpustíte, pri predstave, že je mimoriadne účinný v prevencii pred rakovinou hrubého čreva a obsahuje  významné aminokyselíny s množstvom priaznivých účinkov pre naše telo.  K tomu pripočítajte tonizujúce vlastnosti šafranu pravého, ktorý posilí váš žalúdok, aj krvný obeh, ukľudní nervy aj kašeľ. Celý krém, ak pridáte slamihu úzkolistú - rastie mi ešte v záhrade - získa jemnú mierne pikantnú sladkastokorenistú kari príchuť.



Karfiolový krém so šafranom /pre 3 osoby

Ingrediencie
  • 1  karfiol (hlávka)
  • 0,5 až 0,7 l  kurací alebo zeleninový vývar
  • 1 dcl  smotana na šľahanie
  • 1 polievková lyžica olivového oleja 
  • slamiha úzkolistá - viazanička
  • šafran pravý
  • himalájska soľ, korenie štyroch chutí (podľa chuti)

Karfiol očistím, umyjem,  porcujem  na menšie hlavičky, ktoré varím domäkka vo vývare. Po zavarení pridám olej, bylinky, mleté korenie a soľ. Po uvarení  rozmixujem  na hladko a zjemním smotanou. Po zovretí vypínam.

Dobrú chuť!







4 komentáre:

  1. himalajska sol? hmmmm ;)
    aj my mame radi, ja ale nemixujem a este pridavam zo dva zemiaciky, kvapku citrona a za lyzicku masla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, výborná narodeninová himalájska soľ od Marušky ♥ zabudla som uviesť oliváč, ďakujem za pripomienku :)

      Odstrániť
  2. vyzerá výborne Andy. a ten tanieročok ♥

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: