11/14/2014

Plnené domáce žemle

Domáca žemla plnená schwarzwaldskou šunkou,

sušenými rajčinami, mozzarellou a bazalkovým pestom



















Minulý týždeň som si trochu prilepšila.  Zobrala som zákazku na výrobu 75 ks troch druhov plnených žemlí a ďalších dobrôt z kuchyne Na háji. Bola to fúra práce, ale keď človeka niečo baví, ani nezbadá ako plynie čas, vidí len to, ako tá práca ubúda pod rukami. Ďakujem za túto príležitosť aj skúsenosť milej Andrejke z Hami - mňami a Banke Žilina, ktorá organizovala Startup weekend Žilina . Najväčšou odmenou pre mňa bolo počuť, že ľuďom jedlo od mňa chutilo.


Plnené domáce žemle
12 kusov po 150 g váhy surového cesta

Ingrediencie:
  • 1 kg hladkej múky špeciál (možno ju kombinovať s celozrnnou iných zdravších alternatív)
  • 1 kocka pekárenských kvasníc (43g)
  • 1 polievková lyžica  cukru kryštál/krupica
  • 1 vrchovatá lyžica soli
  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl vody
  • 6 vrchovatých polievkových lyžíc bieleho jogurtu
  • 8 polievkových lyžíc rastlinného oleja (možno nahradiť 6 PL masla, či domácej masti)
  • 1 vajíčko na potretie
  • sezam, černuška, soľ na posypanie


Múku preosejem do väčšej misy.  Pridám soľ, premiešam. Vyhĺbim jamku, do ktorej rozdrobím kvasnice, zasypem cukrom a zalejem vlažným mliekom. Keď kvasnice napučia, pridám ostatné prísady izbovej teploty a vymiesim (používam elektrický mixer s metličkami na kysnuté cesto) pružné cesto. Nechám ho 90 minút vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste v kuchyni.

Po vykysnutí rozdelím na 12 rovnakých častí, ktoré rukami tvarujem do tvaru okrúhlej placky hrubej asi 1 cm. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzitým už nahrievam rúru na  200°C. Nechám ich ešte 20-30 minút podkysnúť. Pred vložením do rúry potieram šľahaným vajíčkom, posypem sezamom, černuškou a hrubou moskou soľou. Vložím do rúry, roztrekovačom postriekam vodou - zo 3 x. Vzniknutá para prospieva pečeniu kysnutého cesta a tvoreniu chutnej kôrky na pečive. Pečiem do zlatista, približne 15 minút. Odsledujte si podľa svojej rúry, každá pečie inak.

Plním podľa fantázia. Každému už ako si praje.

Dobrú chuť!


Domáca žemľa plnená údeným lososom a jogurtovým dipom s kôprom

Domáca žemľa plnená zeleninovým šalátom (mrkva, petržlen, zeler, biely jogurt, vajíčka ) a syr Leerdammer

11 komentárov:

  1. Jejda mňam ... zaraďujem do repertoára, čoskoro vyskúšam. Andrejka vydarili sa Ti perfektne.

    PS: Moja, balíček mám ešte doma, neviem kedy sa dostanem na poštu, som doma s drobcom, preliečujeme už pomaly mesiac ale nakoniec sme ostali doma, a vyzerá, že konečne nekašleme ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Gabika,prosim, nerob si so mnou starosti :). Skore uzdravenie prajem - na hrdlo je vyborna nalacno stava z pomarancov, z grepov..cerstva.

      Odstrániť
  2. Teeeeda Andrejka, si normalne absolútna gurmanka...ešte aj žemličky navyše domace upečené vieš tak krásne pripraviť vôbec nepochybujem o tom že božsky chutia. A toooľko ks žemličiek urobiť, na toto treba mať už fakt niečo aj navyše :-) Krásny víkend ti prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka, dakujem ti. Ako teba poznam, tiez by si to hravo zvladla :))

      Odstrániť
  3. mnaaaaaam, odkladam urcite vyskusam...raz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fu, tak ja si dám nevynútenú pauzu v čítaní a sledovaní svojich blogov a kukám kukám, aké krásne správy sa dozvedám. Veľmi sa teším tvojej zákazke a smerovaniu. Žemle vyzerajú božsky - asi budem potrebovať kuriéra na trase Na Háji - Hrnčekovo ;-) Nech sa darí Adi a nech ťa veje tam, kam ti srdce ráči. Robíš to dobre, tak to zúžitkuj!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Katinka :) za mile priania... dufam ze sa dobre drzite, s drobcekom :) ♥

      Odstrániť
  5. No, klobúk dole! Upiecť naraz doma toľko žemlí musela byť dosť fuška. Vydarili sa perfektne a naplnené sú krásne lákavé, dobre vymyslené :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: