6/21/2018

Malinový koláč Letu


- "Mami, keď takýto koláč ešte spravíš, dám ti štyri groše."

Takto nejako Maroško okomentoval prvé sústo. Je to taká vylepšená  h e b u č k á  bublanina. Múku si spokojne kombinujte, ako vám vyhovuje, napr. so špaldovou. Mandľová bude v tomto múčniku takisto perfektnou alternatívou. Máme tu magické obdobie  letného slnovratu, koláč si určite upečte do tvaru kruhu. Viem si ho predstaviť v tortovej forme, maliny doň jemne vmiešajte. V tomto prípade som použila väčší plytký okrúhly plech a maliny som navrstvila po povrchu. Cesto je vhodné aj na pečenie vo forme, v akej sa pripravuje banánový chlebík.

Malinový koláč Letu

·         300 g malín
·         2 kopcové lyžice krupicového cukru

Spolu  krátko, dve - tri minúty spolu zvarím, opatrne zmiešam, aby sa cukor rozpustil, obalil maliny a tieto sa nerozpadli.


·         270 g múky polohrubej
·         1,5 lyžičky prášku do pečiva
·         štipka soli
·         170 g krupicového cukru
·         130 g masla
·         130 g mascarpone
·         3 vajíčka
·         vanilková dužina
·         50 ml  mlieka

Rúru dám nahrievať na 170 C.  Múku,  prášok do pečiva a soľ spolu premiešam, alebo to dám urobiť malému pomocníkovi.  Ostatné suroviny okrem mlieka vymiešam mixérom do peny a primiešam múku. Cesto nakoniec podľa potreby zjemním mliekom. Plech vymažem maslom, vysypem múkou, cesto doň s pomocou stierky premiestnim a rozotriem, neleje sa, je trené. Na vrch navrstvím malinový mix, viem si predstaviť aj čerešne a dnes veru urobím do cesty čerešňový. Pečiem 30 minút, pečte podľa svojej rúry a svojich zvyklostí.

PS: Nezabudnite, že v tomto letnom čase za rána, keď opadne rosenka, sa zbierajú liečivé bylinky – ľubovník bodkovaný, palina, materina dúška a ďalšie. Namiešate si z nich Svätojánsky čaj plný liečivej sily. Pripájam Katkin recept na Orechovicu, mám už základ na liečivý mok naložený.  Orechy podané cez plot od susedov mi pri krájaní svojou výdatnou šťavou zafarbili dlane.  Prípadne googlite, na internete je veľa odskúšaných a podobných receptov, teraz je ten čas! Na Vianoce ju budeme piť, orechy z nálevu potom možno posekať, primiešať do plnky na orechové aj iné koláče.
Ďakujme prírode denne za jej múdrosť a nekonečné dary ♥

Fotka mi vyšla rozmazaná, pridávam, aby ste mali akú takú predstavu...:) 

 

 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Vložte svoj komentár: