Dnes celú noc snežilo a sneh sa držal aj na konároch stromov, ktoré máme za oknami, a bolo ho teda veľa. Matejko v noci buntošil a a keď aj spal, mne chvíľu vždy trvalo, kým som zaspala...stále som musela pozorovať tie konáre a tešila som sa na rannú vychádzku s našim psom a na to, ako bude v snehu šantiť. V jednej chvíli mi aspociácia snehu priniesla nápad na nedeľný múčnik, u nás doma vcelku obľúbený a dávno som ho nerobila.
Ráno som hneď vypekala, takže keď spachtoši vstávali, bytom sa niesla vôňa tvarhového koláčika a my s Gordonom sme vyrážali do polí.
Recept je jednoduchý, nech sa páči:
Rúru zapnete na vyhrievanie 180°C. Najskôr doporučujem vymiešať plnku, potom cesto.
Plnka:
* 1 šľahačková smotana
* 1 zakysaná smotana
* 500 g tvarohu
* 2 vanilkové cukre
* šťava z pol citróna
Plnka je variabilná, môže byť aj menej tvarohu, namiesto niektorej smotany biely jogurt, či vynechať niektorý typ smotany a pridať iný. Myslím, že ani mascarpone by tomu nevadilo, zatiaľ som neskúšala. V pôvodnom recepte idú 2 žĺtka z cesta do plnky, ja to tak nedávam, nakoľko mi viacej chutí tá tvarohová časť, keď nie je taký suchá.
Cesto:
* 5 vajec
* 1/2 hrnčeka mlieka
* 1/2 hrnčeka oleja
* 1 hrnček trstinového cukru (originál recept 2 hrnčeky práškového cukru)
* 2 hrnčeky polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva
* štipka soli
Z bielkov a štipky soli ušľaháte tuhý sneh. Žĺtka vymiešate s cukrom do peny, postupne zapracujete mlieko a olej. Zahustíte múkou a PDP, na záver ručne vmiešate bielka a premiešate.
Na plech vyložený papierom na pečenie vylejete cesto (je hustejšie) a lyžicou naň ukladáte kopčeky tvarohovej plnky. Na vrch poukladáte kúsky ovocia, najradšej dávam hrušky (čerstvé). Kľudne pasujú aj broskyne, či iné ovocie. Môžete/nemusíte posypať mletou škoricou.
Vložíte do vyhriatej rúry a pečiete cca 30 minút. V žiadnom prípade prvých 10 minút neotvárať, aby vám PERINBABA pekne napufňala.
Pred podávaním môžete/nemusíte posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
A takto si Gordon užíva snehovú perinu :