4/23/2013
Piškóta s jablkovým krémom a Baileys toppingom
Už som si myslela, že všetky minuloročné zásoby jabĺk sú na dne a otec priniesol tri veľké vedrá. Okrem detských presnídavok, ktoré u nás momentálne idú na odbyt ma napadalo spraviť takúto nedeľnú maškrtu na spôsob nepečenej jablkovej torty, ktorú všetci poznáme.
4/21/2013
Šťavnaté pečené rebierka
Porcia pre 2 osoby:
Potrebujete približne 700 g porciovaných umytých rebierok, ktoré na niekoľko hodín ponoríte do marinády, kde ich sem-tam prekladáte a polievate.
Potom ich pečiete v mise z jenského skla, prikryté, aspoň 2 hodiny na teplote 170 °C.
Podávate s uhorkovým šalátom a grilovaným pečivom.
Marináda:
1 dcl oleja
1 väčšia červená cibuľa zmixovaná najemno
1,5 dcl čierneho piva
0,5 dcl brusnicového sirupu
3 PL chilli omáčky sladkej
1 PL sójovej omáčky
soľ podľa chuti, stačí málo
Šalát:
1 šalátová uhorka strúhaná na tenké plátky
250 ml bifidový cmar
šalátové korenie
sušený alebo čerstvý cesnak, podľa chuti
kvapka olivového oleja
Dobrú chuť!
4/14/2013
Raňajky, ktoré nakopnú
Ak sa vám omrzeli tradičné raňajky, ktorých základom je chlieb a pečivo, vyskúšajte pšeno. Obsahuje veľa železa a vitamínov skupiny B, ale aj mnoho ďalších minerálov a vlákniny. Je bezlepkové. Prospieva nechtom, vlasom i zubom. Nezahlieňuje dýchacie cesty.
Nemalo by preto chýbať v jedálničku budúcich mamičiek a malých detí.
Pred varením je dobré ho 1-2x prepláchnuť vriacou vodou, zbavíme ho horkosti. Varíme ho vode podobne ako ryžu, ak si želáte viac kašovitú konzistenciu, pokojne pridajte vody. Tentokrát som ho varila so škoricou a brusnicami. Napoly ychladnuté som ho prekladala na tenké plátky strúhaným jabĺčkom. Dochutila som sekanými vlašskými orechami, ktoré som nasucho krátko opiekla na panvici.
Ingrediencie:
200 ml pšeno (lúpané proso)
300 ml voda
1 polievková lyžica sušené brusnice
1/2 čajovej lyžičky škorica
1-2 jablká
pekanový a vlašský orech na posypanie
Spravte si k nemu šípkový čaj s medom.
4/13/2013
Vynikajúci chleba s ovsenými vločkami
Kolega môjho partnera tiež kváskuje. Vymenili sme si teda svoje kvásky. Tento je z jeho kvásku, celozrnného ražného, založeného vo februári 2013. Touto cestou zaň ďakujem, budem si kvásky striedať.
Výborný chlebík z neho vzišiel, podelím sa s vami o recept:
Večer:
Do misy som preosiala 300 ml pšenično ražnej múky (zmes,Mlyn Pohronský Ruskov), pridala 3dcl vody a kvások od Roba. Kvások bol od obeda vyložený na pracovnej doske v kuchyni. Zamiešala som lyžicou, prikryla vrchnákom a popriala kvasu dobrú noc. Trvalo to asi tri minúty.
Ráno:
Z vybublaného kvasu som odobrala 3 polievkové lyžice pre budúci raz a odložila ho uzavretý do chladničky.
Preosiala som 500 ml tej istej múky, pridala slabú polievkovú lyžicu soli, rascu drvenú aj celú, tak od oka. Priliala som kvas a 200 ml vody. Opäť som vymiešala cesto, opať lyžicou, zabralo mi to celé asi 5 minút.Nechala som cesto asi 5 hodín oddychovať a kysnúť.
Na obed:
Keď drobci na obed zaspali, na vyčistenú pracovnú dosku som si pripravila zmes múky, kukuričnej múky a za hrsť ovsených vločiek "na obálkovanie cesta". Obálkovanie poznáte, ak nie, ukázali sme si to minule tu. Takže som cesto, pomerne riedke, plné bubliniek preložila na túto pripravenú zmes a začala obálkovať a prekladať,aby sa mi vločky dostali do cesta. Pripravila som si košík, vyložila ho potravinárskou fóliou a vložila doň vločkami obsypaný a pomúčený bochník. Pobudol tam asi ešte dve, či tri hodiny. Na šporáku v kúte, v teple, lebo sa varilo. Pekne nakysol.
Poobede:
Potom som dala nahrievať rúru aj pekáč s vrchnákom na maximum (15 minút stačí, neplytvajme elektrickou energiou). Bochník som v košíku prikryla papierom na pečenie a a preklopila naň. Potom už šiel spolu s papierom do pekáča. Prvých 15 minút na maximálnu teplotu, zakrytý. Potom som ho odokryla, teplotu som ubrala na 180°C, chlebík mal ešte bledú kôrku, frkla som naň za dve hrste vody a zavrela. Po piatich minútach som si všimla, že kôrka už začína naberať farbu. Dopekala som ho ešte 30 minút.
Zjedol sa rýchlo. Každý z nás nejaký ten krajec aj bez ničoho. Bol výborný. Chutil domácky, tenká, chrumkavo - pukotavá kôrka, a striedka vlhká, mäkká, nelepivá.
Dcérina reakcia: "ale neni moc celozrnný?". Veď nemusí byť vždy celozrnný.
Spravte si aj vy domáci chlebík, neoľutujute!