4/23/2013

Piškóta s jablkovým krémom a Baileys toppingom


Už som si myslela, že všetky minuloročné zásoby jabĺk sú na dne a otec priniesol tri veľké  vedrá. Okrem detských presnídavok, ktoré u nás momentálne idú na odbyt ma napadalo spraviť takúto nedeľnú maškrtu na spôsob nepečenej jablkovej torty, ktorú  všetci  poznáme.


Korpus

5 bielkov
100 g kryštálového cukru
5 žĺtkov
100 g práškového cukru
5 polievkových lyžíc vlažnej vody
1 polievková lyžica vanilkovej esencie
250g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli


Na poliatie korpusu

0,5 dcl Sanquick
1 dcl vody


Jablkový krém

1,5 - 2 kg očistených na hrubo strúhaných jabĺk
1,5 balenia Zlatý klas
2 vanilkové cukre
1 dcl Sanquick
1 dcl vody

Čokoládový Baileys topping

100 g čokolády na varenie
2 dcl smotany na šľahanie
1 dcl Baileys

Postup:

Bielka s kryštálovým cukrom vyšľahám na tuhý sneh. Žĺtka s práškovým cukrom vyšľahám do peny a po lyžičkách pridávam vodu a neskôr aj vanilkovú esenciu. Pomaly zašľahám múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec a po častiach vareškou primiešam sneh, aby bolo cesto poriadne nadýchané.

Tortovú formu (26 cm) na dne vysteliem papierom na pečenie. Steny nenatieram ničím, korpus po upečení  orežem tenkým nožom a ľahko vyberiem. Keď je rúra dobre nahriata na 160°C, cesto do nej vložím a pečiem približne 30-40 minút - podľa toho ako vám pečie rúra. Piškótu po vychladnutí prekrojím na tri diely, ktoré navlhčím  sanquickovým sirupom.

Postrúhané jablká dám variť v hrnci, prikryté. Po 10 minútach varu, keď pustia šťavu, pridám tekutiny, v ktorých som  rozmiešala prášok zo zlatého klasu a vanilkové cukre. Za stáleho miešania uvarím jablkový pudingový krém  a ihneď ho navrstvím na pláty korpusu.

Piškótu nechám dobre vychladnúť, neskôr preložím aspoň na 3 hodiny do chladničky.

Smotanu dám variť na slabý plameň, pridám na kocky polámanú čokoládu. Keď smotana zovrie, vypnem a miešam do hladka. Opatrne vmiešam likér. Pridala som ešte trochu cukru, aby čokoláda chutila mliečne :).

Toping podávam horúci k studenej torte.

♥ Dobrú chuť ♥




PS: Najlepšia detská presnídavka:
Nič len jabĺčka a jabĺčka. Očistiť na štvrťky, uvariť 10 minút, rozmixovať do hladka, plniť a 10 minút sterilizovať. Mňam.

16 komentárov:

  1. Vyzerá perfektne, no pre mňa je dosť zložitý, neviem či by som to zvládla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka dakujem :) Nepochybujem o tom, ze by si ho zvladla. Len treba pomocnika,co nacisti a nastruha jablcka ;) ostatne hravo zvladnes :)

      Odstrániť
  2. Baileys miluju, takže bych si to udělala asi jenom kvůli němu:D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nech sa paci Dominique, alebo k inemu zachladenemu dezertu :)

      Odstrániť
  3. Uzasny, hned by som si dala :-)
    Taku presnidavku robim aj ja.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda vypadá to úplně úžasně! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vypadá to opravdu božsky, mňam :) !

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ooh, to vypadá úžasně!!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. mnaam hned bych si dala!<3 vypadá to k zakousnutí!:P:)
    www.andreykab.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Fiha, ale toto vyzera super. Taka super stavnata torta. Fajn, ze dnes prsi, aspon si popozeram u teba novinky, vidim, ze mam vela zmeskane.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Miska :) nech sa paci, u mna mas vzdy dvere dokoran otvorene ;)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: