Už som si myslela, že všetky minuloročné zásoby jabĺk sú na dne a otec priniesol tri veľké vedrá. Okrem detských presnídavok, ktoré u nás momentálne idú na odbyt ma napadalo spraviť takúto nedeľnú maškrtu na spôsob nepečenej jablkovej torty, ktorú všetci poznáme.
Korpus
5 bielkov
100 g kryštálového cukru
5 žĺtkov
100 g práškového cukru
5 polievkových lyžíc vlažnej vody
1 polievková lyžica vanilkovej esencie
250g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
štipka soli
Na poliatie korpusu
0,5 dcl Sanquick
1 dcl vody
Jablkový krém
1,5 - 2 kg očistených na hrubo strúhaných jabĺk
1,5 balenia Zlatý klas
2 vanilkové cukre
1 dcl Sanquick
1 dcl vody
Čokoládový Baileys topping
100 g čokolády na varenie
2 dcl smotany na šľahanie
1 dcl Baileys
Postup:
Bielka s kryštálovým cukrom vyšľahám na tuhý sneh. Žĺtka s práškovým cukrom vyšľahám do peny a po lyžičkách pridávam vodu a neskôr aj vanilkovú esenciu. Pomaly zašľahám múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec a po častiach vareškou primiešam sneh, aby bolo cesto poriadne nadýchané.
Tortovú formu (26 cm) na dne vysteliem papierom na pečenie. Steny nenatieram ničím, korpus po upečení orežem tenkým nožom a ľahko vyberiem. Keď je rúra dobre nahriata na 160°C, cesto do nej vložím a pečiem približne 30-40 minút - podľa toho ako vám pečie rúra. Piškótu po vychladnutí prekrojím na tri diely, ktoré navlhčím sanquickovým sirupom.
Postrúhané jablká dám variť v hrnci, prikryté. Po 10 minútach varu, keď pustia šťavu, pridám tekutiny, v ktorých som rozmiešala prášok zo zlatého klasu a vanilkové cukre. Za stáleho miešania uvarím jablkový pudingový krém a ihneď ho navrstvím na pláty korpusu.
Piškótu nechám dobre vychladnúť, neskôr preložím aspoň na 3 hodiny do chladničky.
Smotanu dám variť na slabý plameň, pridám na kocky polámanú čokoládu. Keď smotana zovrie, vypnem a miešam do hladka. Opatrne vmiešam likér. Pridala som ešte trochu cukru, aby čokoláda chutila mliečne :).
Toping podávam horúci k studenej torte.
♥ Dobrú chuť ♥
PS: Najlepšia detská presnídavka:
Nič len jabĺčka a jabĺčka. Očistiť na štvrťky, uvariť 10 minút, rozmixovať do hladka, plniť a 10 minút sterilizovať. Mňam.
Vyzerá perfektne, no pre mňa je dosť zložitý, neviem či by som to zvládla.
OdpovedaťOdstrániťMajka dakujem :) Nepochybujem o tom, ze by si ho zvladla. Len treba pomocnika,co nacisti a nastruha jablcka ;) ostatne hravo zvladnes :)
OdstrániťBaileys miluju, takže bych si to udělala asi jenom kvůli němu:D :)
OdpovedaťOdstrániťnech sa paci Dominique, alebo k inemu zachladenemu dezertu :)
OdstrániťUzasny, hned by som si dala :-)
OdpovedaťOdstrániťTaku presnidavku robim aj ja.
:) dakujem pekne, Gabika :)
OdstrániťTeda vypadá to úplně úžasně! :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Sabinka :)
Odstrániťvypadá to opravdu božsky, mňam :) !
OdpovedaťOdstrániťdakujem Veronika :)
Odstrániťooh, to vypadá úžasně!!!! :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem Tess :)
Odstrániťmnaam hned bych si dala!<3 vypadá to k zakousnutí!:P:)
OdpovedaťOdstrániťwww.andreykab.blogspot.cz
vdaka Andrejka :)
OdstrániťFiha, ale toto vyzera super. Taka super stavnata torta. Fajn, ze dnes prsi, aspon si popozeram u teba novinky, vidim, ze mam vela zmeskane.
OdpovedaťOdstrániťdakujem Miska :) nech sa paci, u mna mas vzdy dvere dokoran otvorene ;)
Odstrániť