5/11/2013

Špargľový krém so syrom Jadel


Predstavte si chuť polievky zo zelenej špargle  podčiarknutú fantastickým syrom Jadel, ktorý nám nosia príbuzní môjho muža  z okolia Českého Krumlova. 

U nás takýto syr nedostať, aspoň o tom neviem. Je to biely parený ovčí syr, tvrdý, slaný, zapletený do vrkoča. Výborne pasuje k rajčinovej polievke, špagetám...alebo ho len tak pokrájať na plátky a vychutnať k vínku, pivu namiesto  korbáčikov. V chladničke nám dlho vydrží a na ideálne ochutenie pokrmov ho stačí použiť málo, lebo je veľmi slaný.

5/01/2013

Hodovanie s medvedím cesnakom


Kým v Bratislave sú medvedím cesnakom už objedení a ohučaní, u nás na Hornom Považí jeho čas iba prichádza. Dočítala som sa, že medvedi za ním putujú aj sto kilometrov. Otec ho chodí zberať na neďaleké Javorníky, zbiera ho veľa a roznáša po celej rodine a známych, nakoľko je výnimočne zdravý a a jeho účinky fungujú len ak ho požívame čerstvý.