3/19/2014

Homemade všeličo



Zdravím všetkých čitateľov ☺,

prinášam vám zopár domácich výdobytkov z našej kuchyne, možno niekto nájde inšpiráciu.  

V prvom rade ma potešil môj otec, keď mi nadelil z prvej várky mladého medvedieho cesnaku, za ktorým sa dosť nachodili, u nás na severe ešte jeho tohtoročná sezóna len štartuje.  

Ďalej som sa odhodlala a vysúšala  doma pripraviť JOGURTOVÝ SYR  Labneh - libanonský mäkký čerstvý syr z jogurtu. Jogurt odstredený  cez mušelín alebo iné sterilizované plátno, či plienku je tradičné jedlo pochádzajúce z Grécka, využívané najmä v kuchyni východného Stredomoria, Blízkeho východu a Južnej Ázie. Tí ho robia tradične z jogurtu z ovčieho mlieka, začína sa,  najmä priemyselne, vyrábať aj z kravského. Odstredený, srvátky zbavený  jogurt  "στραγγιστό γιαούρτι" sa  používa ako základ pre tzatziki dip (odteraz už aj u nás doma!) a ako dezert s medom a orechami, či   višňovým sirupom. 

Postup je veľmi jednoduchý, dáte si misku, do misky sitko, do sitka plátienko, do plátienka vylejete biely smotanový jogurt, aspoň pol litra. Necháte stáť a odtekať syrovátku aspoň 5 hodín, ideálne aj 24, prikryté tanierikom, alebo zviazané  pevne do uzla, každopádne uložené v  chladničke. 

Tento môj syr odtekal asi 7 hodín, predtým som ho zmiešala so soľou a ochutila postrúhaným chrenom. Gréci aj Arabi jogurt najprv osolia, keď majú syr hotový, podávajú ho s vydlabanou jamkou, v ktorej je naliaty olivový olej, posypú sušenou mätou a pridajú k nemu čierne grécke olivy a chlieb pita. No mňam!



Cez víkend sme prvý krát skúšali spraviť DOMÁCU ŠUNKU v požičanom šunkovare.  Ten náš objednaný je už na ceste. Použila som kuracie prsia a kúsky čistého mäsa z domáceho králika. Postupovala som podľa pripojeného návodu, tj. v pol deci vody vymiešala lyžičku práškového cukru a soľ, asi z 10 %  rýchlosoľ.     

V tomto roztoku mäso pokrájané na vačšie kúsky odpočívalo 48 hodín. Potom som šunku varila v šunkovare, 2 hodiny, pri teplote do 80°C. Výborná, domáca, čo si viac priať.  Nabudúce vyskúšam lahôdkové karé s korením.



Po dlhšom čase som pripravila GHEE prepustené maslo. Ak vám to nič nehovorí, prečítajte si u Mišky z Indie o čo sa jedná.
A pripravte si doma, návod nájdete aj tu, aj tu



A na záver malá inšpirácia čo s medvedím cesnakom. Nastrúham mrkvu, nasekám umytý mladý medvedí cesnak, prihodím semienka slnečnice, tekvice a pínie, zakvapnem olivovým olejom, hotovo! Ak máte radi dipovejšiu konzistenciu pridajte biely jogurt, podľa chuti. A že to chutí!!

Pripadne vyskúšajte iné naše recepty s hlavnou hviezdou medvedí cesnak.




Dodatočne ešte dopĺňam zopar foto z nedeľných raňajok. Domáci  pita chlieb, z 12 hodín odmočeného, v tlakovom hrnci uvareného a rozmixovaného cíceru, tahini, soli a citrónovej šťavy hummus  s medvedím cesnakom a olivovým olejom, Labneh s medvedím cesnakom a fialky. Pre oči, pre dušu, aj pre telo. Polahoda .





8 komentárov:

  1. vecer pridem - a vsetko chcem! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na šunkovar taky čekám, bude naskladněný prý v dubnu, tak už jsem moc zvědavá až ho vyzkoušim:-))))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Och, všetko vyzerá výborne, utieram slinku a idem pohľadať niečo do kuchyne :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krasne fotecky Andrejka! Velmi dakujem za prelinkovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: