Ochutnali ste niekedy grécke OUZO? Ak áno, tak viete, že to nie je chuť pre každého. Rovnako aj tento koláč. Robí to mäta a kôpor v plnke. Ak ste otvorení novým chutiam a radi jete jedlo, ktoré vo vás vyvoláva asociáciu leta, tak tento recept nevynechajte.
Opäť v hlavnej úlohe cukina/cuketa. Myslím si, že dobrých receptov s touto superzeleninou nikdy nie je dosť. Áno, pre mňa je to superzelenina, lebo z jedného vrecúška semienok, kúpených asi za euro v supermarkete, v mojej záhrade vyrástla džungľa listov, kvetov a plodov. Keď sa k nej priblížim, žije to tam. Včielky bzučia, mravce lozia, skoro počujem ako cukiny rastú! Naozaj z večera do rána. Keď som ich sadila, zdalo sa nám so susedou, že som ich zasadilo možno až prihusto. Ale mojim cukinám sa to zdá sa páči. Robia si navzájom tieň , udržujú vlhkosť a spokojne rastú. Už teraz ľutujem, že ich nepočítam. Naozaj platí to, čo som nedávno niekde čítala, že mať svoju záhradu, to je pocit ako keby človek vlastnil tlačiareň na peniaze.
Koláč obsahuje čerstvé bylinky - kôpor, mäta, petržlen. Môžete ich obmeniť a tak si výslednú chuť regulovať pre seba, pre chute svojej rodiny. Pri pečení rozvoniaval ako pečúce sa lístkové cesto, no cesto je bez masla, je v ňom olivový olej. Rýchlo ho umiesite, nemá v sebe kvasnice, ani prášok do pečiva, ani sódu bikarbónu. Polovicu múky som nahradila celozrnnou hladkou múkou.
Nám chutil teplý, chutil aj studený. Keď však uhryznete kus s väčším počtom mätových lístkov, môže sa vám zdať, že sa doňho prepašovala pepermintová žuvačka. A to každému nechutí. Preto opatrne s mätou. Ako vravím, dochuťte si plnku tak, ako vám vyhovuje, aby ste s výslednom produktom boli spokojní.
moje cukinovisko |
Kolokithopita - grécky cukinový koláč
Cesto:
1 vajce
125 ml mlieka
75 ml olivového oleja
1/2 lyžičky soli
350 g bielej múky
1 žĺtok na potretie
múka na podsypanie pri váľaní
Náplň:
600-700 g cukiny
2 cibule
1 vajce
150 g balkánskeho syra
čerstvé bylinky - kôpor, petržlen, mäta (keď vymeníte petržlen za pažítku, ochutnáte kolokithopitu na bulharský spôsob)
čierne mleté korenie
soľPostup:
Cukinu umyjem, nastrúham a posolím. Nechám 15 minút odležať, aby pustila šťavu. Rúru predhrejem na 180°C. Cesto vypracujem spojením všetkých ingrediencií do hladkej gule.
Cibuľu nakrájam na kocky a restujem do sklovita na olivovom oleji, pridám čierne mlete korenie. Vypnem. Primiešam zo šťavy vytlačenú cukinu a bylinky. Nasekané, okrem mäty, tú som dala v lístkoch (10 ks lístkov). Ochutnám, ak treba dosolím, dochutím. Zapekaciu misu vytriem maslom, vysypem múkou a z väčšej polovice cesta vyvaľkám koleso tak,aby obvod presahoval obvod misy. Z menšej časti cesta vyvaľkám koleso na prikrytie plnky a prebývajúce cesto zahnem dovnútra po obvode koláča vytváram záhyby.
Predtým však vylejem plnku na spodné cesto a rozdrvím na ňu syr. Až potom prikladám vrchné cesto. Po povrchu potriem žĺtkom. Prepichnem vidličkou zo trikrát a pečiem 30-40 minút.
Nabudúce plnku dochutím cesnakom, vynechám mätu a kôpor. Už to však nebude Kolokithopita.
Dobrú chuť!