10/22/2014

28 dní podľa A. Mačingovej

Zelená fazuľka, minútu sparená a premiešaná s  cesnakom
restovaným na olivovom oleji so škoricou, zasypané nízkotučným tvrdým syrom.


Ahoj všetkým,

najmä tí, ktorí sú s mojím blogom v kontakte na Facebooku vedia, že uplynulé dni, teda presne 4 týždne, t.j. presne 28 dní sa moje stravovanie nieslo v prísnych reguliach programu Antónie Mačingovej - Najedzte sa do štíhlosti.  Rada by som vám poreferovala, ako som dopadla, aké sú výsledky a čo ďalej. Šla som do toho tým, že všetko dodržím na 100%,  aby som program na svojom tele odskúšala a mohla sa s vami podeliť s výsledkom.

Chcem v úvode povedať, že nie som typ ženy vysadenej na diéty, nikdy som žiadnu nedržala.Odvždy som bacuľka a asi iná už nebudem, ale je rozdiel pevná bacuľka a rozkysnutá guľa. Na Mačingovú som zo všetkých strán počúvala veľa chvály, keď som sa ku knižke náhodne dostala u mojej svokry a prelistovala si ju, bolo rozhodnuté. Skúsim to. Zvolila som si k tomu pomerne široké publikum, zámerne, aby som nepovolila. 

Od prvého dňa to bolo skvelé. Veľa prirodzeného jedla. Normálneho jedla, viacmenej slovenských potravín. Žiadne hity tejto doby, žiadne smoothies, žiadny kokos so slamkou a podobne. Nič proti nim, ale mne smoothies nepríde ako prirodzená strava, i keď všetci teraz na ňom fičia a budem vyzerať ako sto rokov za opicami. Priniesla to moderna doba,  moderná technika. Mám rada na tanieri jedlo, ktoré požujem, je hmatateľné, viem, čo jem,  koľko toho zjem, koľko vládzem. Beriem to tak, že žijem na zemi, nie v raketopláne. To, čo sa pomixuje do smoothie a vypije, by sme nikdy tak rýchlo nepochrúmali, ako sa to vypije a mne to príde neprirodzené a neverím, že žalúdku je to prirodzené. Nebudem sa čudovať, keď vedci o pár rokov prinesú nové výsledky svojich výskumov v tomto smere. Možno si mnohí teraz ťukajú na hlavu, aká som spiatočnícka, som už taká, čo už so mnou? Netvrdím však že nikdy nie, iba som rezervovaná tradicionalistka, čo do jedla.  Možno aj preto mi tento program stravovania učaroval  -  jedla som veľa jabĺk, orechov, cvikle a cukiny, ktoré priam dozrievajú - rovno tu u nás. Tiež veľa mrkvy, zeleru, kalerábu, hrášku, zelenej fazuľky, cesnaku, cibule a petržlenu. Slovenskú bryndzu s nasucho upečenými bielkami od miestnych sliepok - mňam! Nejaká ta biela treska, tuniak, morčacie, kuracie mäso. Dvakrát po 2 sójové rožky s medom a orechami - keď si pečivo prihrejete/pripečiete na grile, alebo v rúre, neverili by ste, aké je to chutné! Dva, či trikrát bezvaječné cestoviny. Zo sacharidov len toľko. Hrozienka, sušené slivky, biely jogurt.  Minula som 3 veľké poháre včelieho  medu a rovnaké množstvo fliaš olivového oleja. Všetko ochucované bylinkami z mojej záhrady, mletým čiernym korením, morskou soľou. Veľa vody, veľa mletej škorice. A zázvor. Čerstvá grepová šťava ráno nalačno. Raňajky na odbúranie chuti na sladké - banán na kolieska, 3 kiwi na kúsky, mletá škorica, mleté mandle alebo orechy a med  v jednej miske si ma úplne získali - niečo, čo by som si nikdy nedala dokopy, ale mi to ulahodilo a naozaj zafungovalo. Veľkou výhodou bolo, že mojim deťom Mačingovej jedlo  chutilo. Pripravovala som si ho pre seba, ale väčšinou sme ho jedli všetci. A ten najmenší, s ktorým som ešte doma, mi tanier vyjedal pravidelne. 

Verte mi, že hoci stále niečo musím vyhrýzať, zajedať a prekladať slané sladkým a podobne, počas programu som takéto nutkanie nemala, napriek veľkým odstupom jednotlivých porcií jedla. Mohla som sa každého jedla najesť bez obmedzenia množstva, najesť sa do sýta.  Počas programu som stihla dve krásne akcie - zámocký piknik aj Malý trh, na ktoré som vypekala, vyvárala - všetko bez väčších ťažkostí. Baví vás kuchyňa a jedlo a chcete pritom  zostať  štíhla?
Jedlo rozdajte, predajte, nakŕmte ním iných ☺

Prečo som na to doteraz neprišla? Na začiatku som sa odmerala, odvážila. To bola starosť mojej kamarátky, nechcela som tie hrozné čísla ani počuť, ani vidieť. Napíšem vám len čísla úbytkov:

ÚBYTKY
váha - mínus 6,1 kg
pás - mínus 6 cm
boky - mínus 6 cm
brucho - mínus 6 cm
stehno - mínus 2 cm
rameno - bez zmeny


Sú to iba čísla ale pridajte si k tomu  poznámky blízkych a známych o tom, že som schudla, dobre vyzerám a podobne. Ktorú ženu by to nepotešilo? Na FB sa ku mne pridali ďalšie ženy, viem minimálne o ôsmich, ktoré som podnietila, čo mi tiež robí veľkú radosť a držím im palce. Smiala som sa keď som sa dopočula, aký je  v našom meste v malom kníhkupectvo dopyt po knihách A. Mačingovej. 

Samozrejme,  čísla by neboli natoľko priaznivé,  keby som sa nehýbala. Začala som dva až trikrát  do týždňa jumpovať. Pýtate sa, čo to jest? V rytme nadupanej i pomalšej hudby skáčete, dupete, beháte do malej trampolíny, ktorá je počas hodiny len a len vaša. Okrem toho, že si na hodinu oddýchnete od detí, sa vybláznite dosýta a cítite ako vaše telo nadšene prikyvuje a ako vám ubúda tuk z pása a pevnejú lýtka. 

Ak chcete mať lepšiu predstavu, pustite si toto video:



Tie, čo ste z Bytče, Žiliny Rajca a okolia máte veľké šťastie, lebo tu nájdete toho najlepšie trénera jumpingu pod slnkom - viac informácií tu: 




V Bytči sme skvelá partia, aha, fotka z 1. výročia ☺ 
PS: Vždy skáčeme v polotme, pri takýchto disco svetielkach. 


Keď končí prvá hodina, a začína druhá a v herni sa strieda dokopy 40 cvičeniachtivých žien, v miestnosti je niečo elektrizujúce.

Ukážky niektorých jedál zo stravovacieho programu:

Mrkva dusená na olivovom oleji so skaramelizovanou cibuľou a rozmarínom. Dochutené sójovou omáčkou.

Cvikla prevarená strúhaná, zmiešaná so sterilizovaným hráškom a mrkvou bez šťavy (alebo uvarené), s kyslou uhorkou.
 Premiešané s olivovým olejom, soľou a čiernym mletým korením.  Podávať so strúhaným uvareným vajíčkom.

Mladá cukina so šupkou krajaná na väčšie kúsky, zapečená  v rúre na 200° s olivovým olejom, cesnakom, šalviou a nízkotučným syrom. Dochutené  parmezánom.

Biely jogurt s mletou škoricou, vlašskými orechami, zaliate medom. Ideálny olovrant pre hladošov.

Raňajkový detox: postrúhané jablká so šupkou, mrkva a vlašské orechy.
Zaliate medom, zasypané škoricou. Spolu s hrozienkami - tie opláchnuť v teplej vode, prípadne odmočiť.

Brokolica minútu sparená, uvarená v osolenej vode.
Hodená do panvice, kde sme orestovali na olivovom oleji plátky cesnaku. Podávame s nízkotučným syrom.



10/19/2014

Na háji na Malom trhu v Bytči




domáce žemle na burgery


Z ktorého konca začať...Až do tohto víkendu som netušila, koľko je v mojom rodnom meste šikovných a tvorivých rúk.  V sobotu som prežila výnimočné okamihy na Malom trhu v Bytči. Ten sa uskutočnil v miestnom kulturáku prvýkrát, a to zásluhou dvoch mladých ľudí, manželov Filekovcov, Eriky a Michala, ktorý ho zorganizovali. A veruže na jednotku. Na Malom trhu to bublalo ako v hrnci plnom úžasných ingrediencií.  Zúčastnila som sa ho sťaby trhovkyňa predávajúca domáce jedlo. Ako povedala kamarátka blogerka Martinka z Maťa pečie - ľudia prahnú za domácim jedlom. Mohla som sa o tom presvedčiť na vlastnej koži.  

Chcela som dobrým ľuďom v našom meste ponúknuť niečo tradičné, aj niečo nové, niečo sladké, aj niečo zdravé. Mala som toho dosť, toľko, čo som za pár dní predtým stihla pripraviť a napiecť tak, aby sa tovar kupujúcim dostal v čo najčerstvejšej podobe. Všetko sa predalo šmahom ruky, bez jedinej prestávky. Kupujúci trpezlivo čakali v šóre, ktorá sa stále tvorila, čo ma poháňalo do ešte rýchlejšieho tempa. Sama nemám rada čakanie, nechcela som nikoho sklamať.  Ďakujem všetkým  za vytrvalosť, za dôveru.  Znervozňovalo ma, že som si veci nestihla usporiadať podľa svojich predstáv, zdalo sa mi, že stále niečo hľadám - nálepky, nožnice, baliaci papier, vrecúška, nož - apropo nôž - priniesla som si až jeden- veľký zúbkovaný na chleba. Och! Nakrájal koláče, paradajky, chlieb aj foccaciu. A soľ som zabudla, hlava deravá.

Predtým ako trh začal, sme mali cca hodinu na prípravu. Mala som v pláne ešte odbehnúť keď budem mať všetko hotové, trochu sa pričesať.  Moja mamina mi ušila k zásterke aj šatku, ňou som si chcela vlasy zachytiť, aby mi nepadali do jedla. No bez šance. Ledva som stihla všetko pokrájať, už sa okolo stánku tmolili prví zákazníci. Vtom pribehla kamarátka Katka, ktorá chcela vyskúšať čo najviac a pýtala si zo šiestich druhov. Zdalo sa mi, že to naštartovalo ostatných, a potom už nebolo času na nič. Nestihla som spraviť plagát na predaj zdravších domácich burgerov, nakoľko som na ne nemala cenovku. Spravila som prvý a za ním ďalšie a ďalšie. Netuším ako vedeli, že ich robím ale pýtali si ich automaticky.  Domáce bryndzové oplátky, ktoré mi napiekla Lyduš, bolo to asi 10 balíčkov a snáď do desať minút boli preč. Ich osud nasledoval Ruský medovník. Ten mám aj tu na blogu, milujeme ho. Je mäkkučký a lahodný. Jeho výhodou je ,že ideálny stav dosiahne odležaním aspoň 2-3 dni, takže sa dal pripraviť popredu. Rovnako cookies v malých balíčkoch, vo verzi gaštanové, tekvicové a jablkové šli na dračku. Na ich upečenie ma inšpirovala Martinka z Maťa pečie svojim perfektným receptom. Je univerzálny, obmieňate len druh pyré a koreniny a ďalšie dochucovadlá typu orechy, mandle, čokoláda a podobne. Napečte si také doma, svojim deťom. 


Zaujíma vás, čo som na trhu ponúkala?

1. spomínané domáce bryndzové oblátky s rascou
2. Ruská medová torta - ak hľadáte recept, klik sem.
3. Jablkový mrežovník vo verzia bez tvarohu, so špaldovou múkou - ak hľadáte recept, klik sem.
4. Úhrabky -  ak hľadáte recept, klik sem
4. Cookies gaštanové, s čokoládou, z pohánkovej múky - ak hľadáte recept, klik sem.
5. Cookies tekvicové, s orieškami, zázvorom a škoricou, zo špaldovej múky - ak hľadáte recept, klik sem.
6. Cookies jablkové, s mandľami, vanilkou a škoricou - ak hľadáte recept, klik sem. .
7. Gurmánska fazuľovica s domácim zemiakovým chlebom- ak hľadáte recept, klik sem a sem.
8. Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou - ak hľadáte recept, klik sem.
9. Kysnutý slivkový koláč s posýpkou z makom a škoricou - ak hľadáte recept, klik  sem .
10. Poctivý domáci kurací burger so zelerom, kurkumou a skaramelizovanou cibuľkou - recept dodám priebežne.
11. Bryndzové pagáčiky - tie mali byť pre každého kupujúceho po jednom zdarma, zabudla som dať plagát, keď som si na to spomenula, čochvíľa už neboli.
12. Muffinky s jablkami,orechami a čokoládou z cesta na Vatikánsky koláč šťastia - tie som rozdala, lebo som kúpila nanič košíčky, muffinky na dali z nich len vyhrýzť.
13. Mrkváč  - ak hľadáte recept, klik sem.
14. Focacciu s hummusom - ak hľadáte recept, klik sem a sem

Kupujúci platili v mene Bytčianske zlatky, ktoré si menili pri vstupe v pomere 1:1 za Eurá.

Na tomto mieste sa patrí poďakovať všetkým, čo prispeli k tomu, že všetko bolo ako treba:

samotným organizátorom Erike a Michalovi za perfektne zorganizovaný priebeh akcie, mojej mamine - za podporu, ušitie obrusov, zástery a nevyužitej šatôčky, Lyduš za bryndzové oblátky, na ktorými sedela celé hodiny - je to nedocenené remeslo/záľuba, Lubkovi L. - za banner, za nálepky, Hanke C. - za obaly na burger, ktoré mi vybavila - vypýtala v miestnom kebab stánku, Svetlanke D. za sáčky, ktoré mi promtne priniesla odvedľa z Coop, Lucky za rukavice, ktoré som doma zabudla, mojim najlepším susedom Alicke a Erikovi, ako  aj kamarátovi Jarkovi O. za odvoz a dovoz a za pomoc s nosením vecí, kamarátke Martinke za vytriedenie a pobalenie vecí po  ukončení predaja, kým som ja chodila po trhu a obdivovala ponúkanú nádheru...mojej sestričke Simonke - Marečke, ktorá mala svoj kreatívny stánok hneď vedľa a keď bolo treba, zachraňovala situáciu a pomáhala mi výdatne s predajom♥. Poďakovanie patrí aj  "Leničke, ona už vie za čo, Aničke za nakrájanie chlebíka, Monike za fotky a reklamu môjmu "stánku". Veľmi ďakujem niekomu tam hore, za to, že mi umožnil osobne spoznať a stretnúť Máriu Streicherovú s manželom, ktoý za týmto účelom pricestovali až Pezinku. Je to úžasná osobnosť, ak vás zaujíma viac, nazrite na jej stránky:
Áno, je to tá milá pani zo správ Najlepšie je vyrobené doma z televíznych novín na Markíze, ktorá si tak pochutnávala na fazuľovici ☺.

Ďakujem s láskou aj mojmu mužovi, ktorý mi všetko čo som potrebovala nakúpil, naznášal...a v deň D ma zachraňoval, nestíhala som dopiecť foccaciu, ktorú mi včas priviezol, keď bolo treba, postaral sa o chlapcov - nemá to so mnou vždy jednoduché.

V prvom a poslednom rade ďakujem vám všetkým kupujúcim, ktorí ste sľúbili, že prídete a prišli ste, rovnako aj náhodným kupujúcim. Mala som ohromnú radosť, keď vám u mňa chutilo.



Ešte výber z vašich krásnych a pre mňa nesmierne povzbudivých reakcií na FB, ukladám si ich sem na pamiatku ☺

Magdaléna Strnádlová Tu sme si chceli kupit medovy rez a len co som sa otocila a zmenila peniaze boli fuc. Nabuduce ale budem prva.Miroslava Kaštanová Nedá mi nekomentovat Andrejka všetky tvoje výrobky boli výborné o čom svedčí fakt že o 11,00 si mala už všetko vypredané. Hamburgery boli úžasné ako aj ostatné koláčiky. U nas doma bolo hneď po nich. Všetkým veľmi chutilo. Klobuk dole;-) A to sme mali asi z každého druhu. Naozaj boli výborné

Dobrý deň, včera som si od vás kúpila na malom trhu v bytči okrem iného aj cookies. A sú vážne skvelé  Hľadala som na nete aj recept, ale žiaden sa mi nezdal a tak som vás oň chcela poprosiť. Inak váš blog je takisto super, lustrujem ho už vyše hodiny  Vďaka za inšpiráciu a takisto aj včerajšiu akciu, prajem vám veľa úspechov!



Dobry podvecer  Davam spravu, ze burger bol super ja som si len odkusla a dala som priatelovi a tomu tiez velmi chutil a on skoro vsetko ofrfle  aj ten jablkovy kolacik ten som zjedla sama a bol fantasticky bolo citit ze bol domaci ziadne umele veci na husto jablcka super cesticko no klobuk dole ste velmi sikovna 

Dosť už o mne, nazrite ako bolo na Malom trhu v Bytči:


Bytčianske zlatky
   
 

by Erika Fileková
Vitajte u Marečky ☺





  



      

Výtvory detí zo ZUŠ v Bytči
Knihoteka.sk
Domáci cesnak od Holášovcov

      

      


Jedinečné plstené klobúky od umeleckej duše - by Martin Kratochvíl


Ľudmila Lucky Bury z lilja
 

drevení anjelikovia  a spol. od Moniky M. ♥


Dva zábery od Moniky M., ďakujem.
s Majkou Streicherovou ♥
 

A foto od Marečky, tesne pred začatím.


prišli aj Andrejka- z Klárkou z Hami-mnami
s mojou Bejkou,
 ktorá na niekoľko hodín pricestovala domov
 po dlhej dobe
a už teraz mi veľmi chýba ♥