3/02/2015

Foodbloger párty

Účastníci FOODBLOGER PÁRTY, zľava zhora: 

Zuzka z blogu Foodependence,  Monika z blogu LaPetit,  Martinka z blogu MartinkapDaniel  z blogu Varič Danielmoja maličkosť, Zuzka z blogu Láska na tanieriEla z blogu Moja turecká kuchyňaDominika a Martinka z blogu FoodloverPeťo z Chefparade a šéfkuchár a  náš lektor Milan. 




Keď mi v mailovej schránke pristála táto pozvánka, neváhala som. Mám radosť - opätovné stretnutie ľudí blogujúcich o jedle, bárs len v komornej zostave zsa konečne s odstupom niekoľkých rokov zrealizovalo.  Párty  prebehla v intenciách pozvania. Toho sa zdarne ujala  Monika Kordulová z foodblogu LaPetit spolu so Školou varenia Chefparade, v ktorej príjemných priestoroch  sme mohli viac ako štyri hodiny  bok po boku  variť a trkotať  o jedle a o blogovaní.

Zelené a ešte zelenšie smoothie - chutný drink na privítanie.
 
Náš lektor varenia šéfkuchár Milan a foodblogerky Monika (LaPetit) a Zuzka (Láska na tanieri).

Príprava  notoricky známych raw špagiet z cukiny 


Vážení, tak na tomto tanieri to žije enzýmami☺

Špagety z cukiny s pestom z rozmixovaného surového špenátu, píniových orieškov, za studena lisovaného olivového oleja a morskej soli zasypané  vegánskym parmezánom - ten pozostáva z kešu orieškov, olivového oleja morskej soli (je zdravou alternatívou parmezánu a chutí nečakane podobne). Recept naň napr. aj tu. 
Následne potom, ako nám Milan popri príprave skvelých raw špagiet vyrozprával jeho osobnú cestu k živej strave (uviedol, že sa stravuje na 70% raw), sme sa rozdelili do menších tímov a zvedavo nakúkali  na suroviny a ingrediencie ukryté v Mystery boxoch, aha:





Kolegovia načúvajú úvodné inštrukcie k vareniu, ktoré čoskoro vypukne.

Bez čerstvých byliniek v kuchyni ani na krok!

Poznávate? Sympatický Daniel  z blogu Varič Daniel.

Zuzka z blogu Foodependence sústredená na výrobu zelerového sena.

Už sa to varí, už to vonia: cibuľovo - zázvorový základ
 pod geniálny polievkový krém z červenej repy.

K vareniu sme mali pripravený čerstvo bublajúci poctivý zeleninový vývar. 
 



Nemuseli by sme sa hanbiť ani pred Juliou Child - pri príprave famóznych
 a chuťovo grandióznych francúzskych omáčok sme maslom nešetrili.

Tramtadará, čo sme si navarili, sme si aj zjedli.

Cviklový krém s kokosovým mliekom.
Stručný recept : Na masle restovaná cibuľka so zázvorom a červenou repou, zaliate zeleninovým vývarom, po 20 minútach aj kokosovým mliekom. Dusené do zmäknutia, ochutené morskou  soľou, čiernym mletým korením a  drvenou rímskou rascou. Na fajront rozmixované do hladkého a jemného krému. Podávala sa s nasucho opečenými kokosovými vločkami, ozdobená petržlenovou vňaťkou a lyžicou kokosového mlieka. 


Losos na špenáte so s jemnými šalotkovými omáčkami dvoch farieb francúzskeho pôvodu  a zemiačkami  obalenými v  masle so sekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Ozdobené zelerom fritovaným do chrumkava, až kým nemá farbu sena - na papierovom obrúsku ho necháme odtiecť z oleja a pri podávaní dosolíme.  
Omáčky stoja za zmienku, chutili vskutku znamenite. S ich servírovaním netreba otáľať, inak priveľmi zhustnú.
1. Čerstvý špenát krátko zohriaty na masle, osolený morskou soľou, vychutený štipkou strúhaného muškátoveho orieška.

2. Šalotky nakrájané na kocky, restované na masle do jemného skaramelizovania, podliate v prvom kole suchším bielym vínom do úplnej redukcie, následne podliate zeleninovým vývarom, znovu do redukcie. Vo finále pridaná jedna šľahačková smotana, spolu všetko krátko preverené do zhustnutia. Dochutené podľa potreby morskou soľou.

3. Šalotky nakrájané na kocky, restované na masle do jemného skaramelizovania, podliate červeným vínom, redukované až do úplneho skaramelizovania a zredukovania vína zahustené kockami studeného masla - pridávanými vždy po jednej až do rozpustenia za stáleho miešania. Ochutené morskou soľou a mletým čiernym korením.

Schválne som si vyhľadala, čo k maslovým francúzskym omáčkam udáva Julia Child (Umenie francouzské kuchyne, rok vydania 2011): "Nejjednodušeji  můžeme omáčku dochutit máslem, které do ní přimíchame tesne předtím, než ji chceme podávat. Máslo omáčku zjemní, dodá ji lepší konzistenci nezaměnitelnou "francouzskou" chuť, kterou u jídel jiných národných kuchyní nenajdete."



Mousse z maku a bielej čokolády podávané s punčovou omáčkou z lesných plodov.
 Recept na túto delikátnu penu vám prelinkujem dodatočne, keď ju niektorý z kolegov pridá. Podieľala som sa na nej v úvode tým, že som vysypala mak do mlieka a dala variť.
O zvyšok sa v našom tíme postarala naša šikovná cukrárka Martinka.

Zohratá trojka  - veľmi rada som osobne spoznala  Martinku z blogu Martinkap (ako keby sme sa poznali sto rokov...☺)  a rovnako rada som opäť raz stretla
slniečko a duševného blíženca Elu z blogu Moja turecká kuchyňa.


Pripájam autentické  recepty, ako sme ich obdržali od: http://www.chefparade.sk/


Exotická polievka z červenej repy a kokosového mlieka 

  • 1 veľká cibuľa, očistiť, nakrájať 
  •  900g červenej repy, ošúpať a nakrájať na kocky
  • 4cm zázvor, ošúpať a nakrájať na kocky 
  • 800 – 900 ml zeleninového vývaru 
  • 400ml kokosového mlieka 
  • 1-2 limetky ( šťava ) 
  • Olej 
  • Soľ, mleté čierne korenie 
  • Rímska rasca 
  • Chilli ( variabilné ) 
  • Kokosové mlieko - na ozdobu 
  • Chipsy z kokosu – na ozdobu 
  • Čerstvá petržlenová vňať – na ozdobu


Orestujeme cibuľu, pridáme červenú repu, zázvor, spolu restujeme. Zalejeme vývarom, dochutíme koreninami, zalejeme kokosovým mliekom a dusíme na nízkej teplote pokiaľ nie je repa mäkká. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme šťavu limetky, prípadne ešte dochutíme. Kokosové lupienky si opražíme na panvici. Podávame preliate kokosovým mliekom, kokosovými chipsami a zelenou bylinkou



Grilovaná ryba na šalotkovej omáčke so špenátom  „Buere rouge“  redukciou a fritovaným zelerom (4 porcie)

  • 600g filety z ryby (môže byť losos, zubáč ap. – hlavne filetovaná ryba bez kostí) 
  • Šťava z citróna, soľ, mleté korenie 
  • Trocha múky 
  • 80g masla 
  • 400g špenátu (mrazený alebo čerstvý) 
  • Soľ , korenie, muškátový orech Šalotková omáčka 
  • 200g šalotky alebo cibule – nasekanej na drobno
  • 0,1dcl bieleho vína 
  • 0,2dcl vývaru 
  • 0,2dcl sladkej smotany 
  • Soľ, mleté čierne korenie Fritovaný zeler 
  • 100g zeleru, nakrájaného na tenké pásiky ( julienne )
  • Olej na fritovanie Buere rouge redukcia 
  • 0,25dcl červeného vína 
  • 100g šalotky 
  • 100g studeného masla na kocky
  • Malá lyžička medu 
  • Soľ, mleté čierne korenie


Kožu na rybe narežeme, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme. Kožu jemne vtlačíme do múky. Na troche masla ohrejeme špenát, osolíme ho, okoreníme a dochutíme muškátom. Necháme na teple. Opečieme na masle šalotku, zalejeme ho vínom a necháme tekutinu zredukovať. Potom pridáme polievku a šľahačku a varíme pokiaľ sa nám omáčka nezahustí. Osolíme ju a okoreníme. Nakrájaný zeler na drobné, tenké pásiky fritujeme v rozpálenom oleji do hneda. Odmastíme na papieri a jemne osolíme. Zo šalotky, červeného vína, masla, a korenín si pripravíme hustú redukciu. Ako prílohu podávame varené petržlenové zemiaky.



Makový Mousse s ragú z lesného ovocia (10 porcií)

  • 250ml mlieka 
  • 100g mletého maku 
  • 60g rumu 
  • 2 vajcia + 1 žĺtko 
  • 100g hnedého cukru 
  • 240g bielej čokolády 
  • 6 plátkov napučenej želatíny 
  • 500g našľahanej šľahačky 


Mlieko privedieme do varu a zmiešame s makom a rumom, tekutinu zredukujeme na ½ obsahu. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vajcia, žĺtko a cukor vymiešame v krém. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a zmiešame s napučanou želatínou. Čokoládu zmiešame s vajcami, ušľaháme šľahačku a všetky ingrediencie zmiešame spolu. Necháme zachladiť (4hod).


Ragú z lesného ovocia 

  • 600g lesné ovocie mrazené (mix) 
  • 100g hnedého cukru 
  • 0,2dcl červeného vína 
  • 0,2dcl pomarančového alebo iného džúsu 
  • 1 veľký pomaranč (kôra + šťava) 
  • 1 citrón (kôra + šťava) 
  • 0,5cl Griotka 
  • Celá škorica 
  • Klinčeky 
  • 1 lyžica maizeny 
  • Trocha studenej vody 


Na väčšej, rozohriatej panvici si spravíme s cukru karamel. Zalejeme ho červeným vínom a džúsom a necháme pomaly rozpustiť karamel. Pridáme šťavu a kôru z pomaranča a citrónu, škoricu a klinčeky, mix ovocie a varíme spolu cca 10 minút. Pridáme griotku, v dvoch lyžiciach studenej vody si vyšľaháme 1 vrchovatú lyžicu maizeny a zamiešame. Krátko prevaríme a necháme vychladnúť. Vyberieme kôru, klinčeky a škoricu a podávame k mousse.

17 komentárov:

  1. perfektnéé, určite si z tej ponuky niečo vyberiem, krásne foto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka, krásny report! a fotky ♥ som rada, že sme sa opäť stretli a konečne spolu niečo ukuchtili :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mam rovnake pocity, Eli. strasne to zbehlo, chcelo by to nejaku dvojdnovku ;))

      Odstrániť
  3. ked sa stretnu ludia, ktori vedia co robia a ako to robit a naviac k tomu primiesaju vsetky svoje pozitivne ingrediencie a hlavne lasku k jedlu, musi vzniknut nieco tak nadherne, ako nam Adka nielen pomohla uvarit ale aj sprostredkovala....♥, vsetko vyzera tak krasne a jedlo, ze v momente by som nevahala zjest vsetko rad radom, MNAM! Adka krasny prispevok a som moc rada, ze si tam mohla byt, pre nas :**** uzasne inspiracie, urcite nieco poskusame.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem Maruska. budem rada ak vyskusas a potom mi napis,,,,ten makovy dezert, bol tiez fajn, dufam ze sa dopracujem k receptu. osladila ho ta biela coko, bol lahodny..

      Odstrániť
  4. Super, decka! Vdaka za fotky Andrejka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka ďalšie skvelé stretnutie a načerpanie nových inšpirácií. Nepochybne skvelý ľudia. Ďakujem za virtuálne sprostredkovanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, vďaka moc. myslím na Teba, dúfam, že ste v poriadku ♥ niekedy čoskoro dúfam dovidenia :)

      Odstrániť
  6. Andiii! Ja ti TAK ďakujem za tento článok. Monika volala aj mňa, ale bolo to pre mňa príliš ďaleko. Keď som videla prvé fotky z kurzu, tak mi to aj prišlo veľmi ľúto, že som nebola, ale teraz vďaka Tebe poznám recepty a môžem ich skúsiť aspoň sama doma (aj keď viem, že to zďaleka nebude taký zážitok, aký by som mala s vami). Fotky ako vždy krásne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, Miška. Smelo vyskúšaj, teším sa na tvoje komentáre aj fotky!! Písala som ti aj na FB fun page, že ešte ty by si mi tam zapasovala do partie. A chýbala. Nabudúce! :)

      Odstrániť
  7. bože to vyzerá uplne že suprovo!!!! tá omáčka bola vynikajúca, ostatné si predstavujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. krása, konečne prvý zverejnený post, čo čítam. Teším sa z vás, že ste sa vystretali a takto zreportovali. určite ste sa mali fajnovo! veľa pozdravovo posielam, my s drobkou sa máme super :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: