Začala som pracovať, preto času nie je nazvyš a starostlivosť o blog je sporadická. Prinášam vám tip na relatívne rýchlu večeru s jarným šmrncom začiatkom nového týždňa. To, čím je tanier s jedlom ozdobený ale aj výsledok ochutený, je domáce demi glace. Demi glace je vlastne redukovaný vývar, ktorý môžete rozdelený v menších pohárikoch uskladniť v mrazničke a príležitostne použiť ako základ pri príprave rôznych omáčok za účelom dosiahnutia intenzívnej chuť. Domácu verziu demi glace pripravíte jednoducho. Čistý poctivý vývar, najlepšie zo špikových kostí ale aj z kostí s mäsom (hovädzí, teľací) ktorý vám zostane z nedeľného obeda (Pozn.: Aj vo vašom detstve nemohla v nedeľu na obed chýbať rezancová polievka? Preniesli ste si tento zvyk do vlastnej domácnosti?), dáte zohriať a pomalým varom ho redukujete do želaného stavu - vznikne vám omáčka medovej farby a konzistencie.
Základ pre túto večeru tvoria čerstvé špenátové listy zo záhradky od Lyduš, kamarát priniesol veľkú viazaničku práve nazbieraného medvedieho cesnaku. Quinoa bola už dlho na pláne. Začala som ňou, prepláchla som ju v sitku a spolu s vývarom som ju v pomere 1:2 nechala na slabom ohni variť, presne 20 minút. Potom ešte 5-10 minút prikrytá "dochádzala" podobne ako ryža. Súbežne a veľmi rýchlo, v priebehu posledných 5 minút nachystám špenát aj stratené vajce. Recepty uvádzam vo verzii pre jednu osobu.
Špenát s medvedím cesnakom
1 polievková lyžica masla
za hrsť špenátu
za hrsť medvedieho cesnaku
soľ
Šenátové listy umyjem a prepláchnem - sparím vriacou vodou. Maslo roztopím v malom hrnci s rúčkou, pridám sparený špenát a umytý medvedí cesnak. Minútku orestujem, premiešam, dosolím a vypnem.
Stratené vajce s tymiánom
1 vajce
1/2 litra vody
2 polievkové lyžice vínneho octa
soľ
čerstvé bylinky, dala som tymián
čierne mleté korenie
Stratené vajce pripravujem po jednom. V tej istej vode môžem uvariť aj dve - tri, ale jedno po druhom, nie naraz. Ideálne v užšom vyššom hrnci. Jedno vajce varím 3 minúty, je vhodné to presne stopovať. Najskôr si pripravím vývar pozostávajúci z byliniek a soli. Keď voda zovrie, pridám vínny ocot. Tesne predtým, ako do pripraveného vývaru vhodím - rozbijem vajíčko (domáce sa u nás stali samozrejmosťou), vidličkou vytvorím v hrnci s vývarom vír. Varím na strednej teplote a keď prejde stanovený čas, vajíčko vyberiem plytkou naberačkou so sitkom. To už mám na tanieri pripravenú quinoa, práve dokončený špenát - na ten opatrne položím vajce. Tanier ozdobím trochou demi glace. Vajce obradne nakrojím a posypem čierným mletým korením a skrášlim lístkom čerstvej bylinky.
Dobrú chuť!