5/16/2015

Quinoa, špenát s medvedím cesnakom a stratené vajce



Začala som pracovať, preto času nie je nazvyš a starostlivosť o blog je sporadická. Prinášam vám tip na relatívne rýchlu večeru s jarným šmrncom začiatkom nového týždňa. To, čím je tanier s jedlom ozdobený ale aj výsledok ochutený, je domáce demi glace. Demi glace je vlastne redukovaný vývar, ktorý môžete rozdelený v menších pohárikoch uskladniť v mrazničke a príležitostne použiť ako základ pri príprave rôznych omáčok za účelom dosiahnutia intenzívnej chuť. Domácu verziu demi glace pripravíte  jednoducho. Čistý poctivý vývar, najlepšie zo špikových kostí ale aj z kostí s mäsom (hovädzí, teľací)  ktorý vám zostane z nedeľného  obeda (Pozn.: Aj vo vašom detstve nemohla v nedeľu na obed chýbať rezancová polievka? Preniesli ste si tento zvyk do vlastnej domácnosti?), dáte zohriať a pomalým varom ho redukujete do želaného stavu - vznikne vám omáčka medovej farby a konzistencie.

Základ pre túto večeru tvoria čerstvé špenátové listy zo záhradky od Lyduš, kamarát priniesol veľkú viazaničku práve nazbieraného medvedieho cesnaku. Quinoa bola už dlho na pláne. Začala som ňou, prepláchla som ju v  sitku a spolu s vývarom som ju v pomere 1:2 nechala na slabom ohni variť, presne 20 minút. Potom ešte 5-10 minút prikrytá "dochádzala" podobne ako ryža. Súbežne a veľmi rýchlo,  v priebehu posledných  5 minút nachystám špenát aj stratené vajce. Recepty uvádzam vo verzii pre jednu osobu.

Špenát s medvedím cesnakom

1 polievková lyžica masla
za hrsť špenátu
za hrsť  medvedieho cesnaku
soľ

Šenátové listy umyjem a prepláchnem - sparím vriacou vodou. Maslo roztopím v malom hrnci s rúčkou, pridám sparený špenát a umytý medvedí cesnak. Minútku orestujem, premiešam, dosolím a vypnem.

Stratené vajce s tymiánom 

1 vajce
1/2 litra vody
2 polievkové lyžice vínneho octa
soľ 
čerstvé bylinky, dala som tymián
čierne mleté korenie

Stratené vajce pripravujem po jednom. V tej istej vode môžem uvariť aj dve - tri, ale jedno po druhom, nie naraz.  Ideálne v užšom vyššom hrnci. Jedno vajce varím 3 minúty, je vhodné to presne stopovať. Najskôr si pripravím vývar pozostávajúci z byliniek a soli. Keď voda zovrie, pridám vínny ocot. Tesne predtým, ako do pripraveného vývaru vhodím - rozbijem vajíčko (domáce sa u nás stali samozrejmosťou), vidličkou vytvorím v hrnci s vývarom vír.  Varím na strednej teplote a keď prejde stanovený čas, vajíčko vyberiem  plytkou naberačkou so sitkom.  To už mám na tanieri pripravenú quinoa, práve dokončený špenát - na ten opatrne položím vajce. Tanier ozdobím trochou demi glace. Vajce obradne nakrojím a posypem  čierným mletým korením a  skrášlim lístkom čerstvej bylinky.

Dobrú chuť!



5/02/2015

Máj - bryndze čas



V tomto období si nejeden nadšenec pre dobré jedlo šťastne povzdychne: Máj - bryndze čas! Májová bryndza je najlepšia. Bryndzu a jedlá z nej si v našej domácnosti s chuťou doprajeme kedykoľvek je to možné. A nie len zato, že je to  produkt tradičný, lokálny, zdraviu ohromne svedčiaci a históriou overený.

Bačove placky:

  • 10 ks zemiakov (nie príliš vodnatých)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice strúhanky
  • sušená majoránka
  • 1 čajová lyžička drvenej rasce
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá ovčia bryndza
  • čerstvá pažítka


Zemiaky očistím, nastrúham, zmiešam s ostatnými ingredienciami. Z cesta lyžicou naberám a v rozpálenom oleji pečiem podlesníky. Upečené podlesníky ukladám na tanier vyložený papierovým obrúskom, ktorý vsaje prebytočný tuk. Podávam teplé s čerstvou ovčou bryndzou - môžete ju zjemniť  polievkovou lyžicou - dvomi pochúťkovej kyslej smotany. Výdatne zasypem pažítkou sekanou nadrobno. Drobné kocky škvarenej oravskej slaniny sú variabilné.  Dobrú chuť!

Ďalšie obľúbené jedlá z bryndze, ktoré som pridávala v minulom roku nájdete tu:



Behá mi po rozume, keď si spomeniem na bryndzové halušky, že sú to všetko jedlá, ktoré sa točia okolo identických surovín (bryndza, pažítka, zemiak, slanina) a predsa výsledok je vždy iný, chuťovo nezameniteľný a skvostný. Je to chuť slovenskej kuchyne. Chuť jedla, ktoré pred vás položila mama, či starká.  Chuť rodiny, spoločných chvíľ za jedným stolom.  Chuť domova a spomienok, ktoré nám nikto a nič nevezme. 



Jar 2015 v mojej fotografii: