Využívajúc voľný deň a čas, kedy spia deti, píšem tento letný mišmaš, aby som sa s vami podelila o pár kuchynských tipov na preskačku s fotkami horúceho leta, ako ho vidím cez môj hľadáčik. Popíjam kávu, fotky sa už uploadujú a premýšľam, z ktorého konca začať. Nájdete si tu dva kompletné recepty a jeden skráteny, nezapísaný - po pamäti. Plus nejaké drobnosti na vyskúšanie.
1. Ovsené cookies so sušenou morušou
Zúčastňujem sa výzvy Foodblogeri - Varíme s Alprom, vďaka čomu som poštovou zásielkou obdržala balík s bohatou nádielkou produktov Alpro a voľnou rukou pri kreovaní receptov s nádychom alternatívnej kuchyne. Začínam týmto receptom. Je určený tým, čo radi vyhrýzajú keksíky a hľadajú niečo menej kalorické a tiež tým, čo zbožňujú chuť kaše z ovsených vločiek. Ide o cookies z ovseného nápoja Alpro, osladené len dvomi lyžicami medu a sušenou bielou morušou. Jedli ste už sušené moruše? Sú sladké, aj kyselkavé, hutné ako najhustejšia želatína, chutia mi omnoho viac ako hrozienka, majú veľmi podobné využitie v kuchyni. Zaobstaráte si ich v obchodoch so zdravou výživou, môj obľúbený sa nachádza v Žiline na bulvári a kupujem si ich tam na váhu, spolu s morušami aj mandle, či sušenú židovskú čerešňu.
Zmiešajte spolu:
- 150 g ovsených vločiek (klasika, nie instantné)
- 70 g sušených bielych moruší
- 200 ml ovseného nápoja Alpro
- 150 g celozrnnej hladkej múky, napr. špaldovú
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice včelieho medu
- 1 čajovú lyžicu vanilkového extraktu
- rovnaké množstvo mletej škorice
- 100 g mäkkého masla (alebo 3 polievkové lyžice kokosového oleja)
- 1 veľké vajce
- štipka soli
Nechám túto zmes dobre odležať, aspoň 90 minút, aby vločky napučali, vstrebali tekutinu. Kedy-tedy premiešam. Potom naberám pomocou dvoch polievkových lyžíc a na plech vyložený papierom na pečenie ukladám kôpky cesta. Cestom som celkovo naplnila dva plechy, počet cookies neznámy.
Pečú sa vo vyhriatej rúre - 190°C/ približne 15-20 minút. Do zlatista. Vnútri sú mäkké, vláčne, zvonku chrumkavé. Odležaním zmäknú. Ovsené vločky dodajú nezameniteľnú jemne nasládlu chuť, recept slobodne kombinujte s orieškami, či iným druhom sušeného ovocia.
Dobrú chuť!
2. Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd
Podobné ako fašiangové šišky pripravené z kysnutého cesta, vykrajované a vyprážané v oleji. Letný šmrnc im dodáva toping z bielej čokolády a kúsky jahôd.
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 kocka droždia
- 50 g tuku
- 4 žĺtky
- 2 polievkové lyžice krupicového cukru
- 1 vanilkový cukor (vanilínový sa nepočíta)
- 3-4 polievkové lyžice rumu
- 2 dcl mlieka
Žĺtky, cukor a zmäknutý tuk vymiešam v miske do hladka, pridám rum. Múku zmiešam so soľou, vyhĺbim jamku v ktorej rozdrobím droždie. To posypem vanilkovým cukrom. Zalejem mliekom vlažnej teploty a počkám 10 - 15 minút, kým droždie vykysne. Pridám žĺtkovú zmes a vymiešam do kompaktného cesta, ktoré nechám vykysnúť, aspoň hodinu a pol. Potom ho na pomúčenej doske vypracujem, podsýpam si celozrnnou múkou, váľkám na hrúbku 8-10 mm a vykrajujem požadovaný tvar. Pri vyprážaní sa nafúknu a zväčšia. Smažím v rozpálenom oleji z oboch strán. Keď sa smažia z prvej strany, zakrývam panvicu vrchnákom, aby sa donutky pekne nafúkli, po otočení vrchnák už nedávam a pečiem do zlatista. Ide to veľmi rýchlo. Po vychladnutí ich potieram topingom z bielej čokolády. Ten pripravím zo 70 g bielej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie, ktoré spolu zohrievam vo vodnom kúpeli, nevarím, len roztápam a miešam do hladka. Ihneď ukladám kúsky jahôd, tie je dobré mať už nakrájané, vopred pripravené.
Najskôr som v oleji vysmažila malé guľôčky - výkrojky. Keď z nich odtiekol olej, poprášila som ich práškovým cukrom.
Po prvé som tak olej v panvici dostala do teploty ideálne vhodnej na smaženie.
Po druhé uspokojili najhladnejšie krky skôr, než donutky vychladli a boli pripravené ku konzumácii. Zaprášilo sa po nich.
3. Omrvinkový jahodový koláč s chuťou karamelu
Predstavte si, že stojíme na rohu ulice a tento recept vám posúvam ústnym podaním. Odvážni si trúfnu a pochutia. Upečte poctivé piškótové cesto z domácich vajec, ktoré zvrchu z 1/3 zrežte a skrojky rozdrvte v miske na omrvinky. Zmiešajte mascarpone, niekoľko lyžíc skaramelizovaného salka (alebo slaného karamelu) a vyšľahanú šlahačku. Na spodný plát pokladajte sterilizované jahody, na ne naneste lahodný krém. Zasypte omrvinkami, nechajte v chlade dobre stuhnúť, odležať. Mňam!
Lúčim sa s vami tipom na nedeľné kuriatko pečené - nastoknuté - na bábovnici. Posypané iba soľou a drvenou rascou, podliate vodou, vo voňavej pare z vody a šalviových listov. Prípadne vyskúšajte rozmarín,citrón, olivový olej, či iné obľúbené aromatické kombinácie. Pečie sa najskôr na 220°C. Keď sa začne tvoriť kôrka, prikryjem som ho zvrchu naskladaným papierom na pečenie, Predsa len aby špic nezhorel. Približne po 40 minútach pečenia som teplotu znížila na 180°C a kurča som ugrilovala do mäkka a zároveň do chrumkava. Kôrka chrúmala ako chipsy, krídelká sa mi neušli, stehná boli výborné. Podávané iba s čerstvým zeleninovým šalátom chutilo znamenite. Zvyšky, najmä biele mäso z prsíčok, ktoré zostalo nedojedené, som obrala a odložila v uzavretej nádobe do chladničky. Na druhý deň sme z neho pripravili šalát s cestovinou, ananásom a zálievkou z pochúťkovej smotany a majonézy. Hojný výpek rôsolovitej konzistencie a výdatnej chuti som zliala do sedmičkového pohára a používala ho po lyžiciach ako "bujón" do polievok pripravovaných cez týždeň (2-3 polievkové lyžice na hrniec polievky). Výpek môžno aj zamraziť. Napríklad paradajkovej polievke dodal ďalší chuťový rozmer. Pripomenulo mi to chuť geniálnej slepačej polievky, ktorú som pred rokmi jedla u domácej pani na Kube - dali sme si chicken soup - a priniesli polievku akoby našu paradajkovu (redšiu), s rezancami, ktorá chutila ako vývar. Takisto náš pes si lepšie pochutil na svojich granuliach. Dostával ich celý týždeň zaliate nie iba čistou vodou, ale dochutené týmto kuracím rôsolom.