7/22/2015

Letný mišmaš


Využívajúc voľný deň a čas, kedy spia deti, píšem tento letný mišmaš, aby som sa s vami podelila o pár  kuchynských tipov na preskačku s fotkami horúceho leta, ako ho vidím cez môj hľadáčik.  Popíjam kávu, fotky sa už uploadujú a premýšľam, z ktorého konca začať. Nájdete si tu dva kompletné recepty a jeden skráteny, nezapísaný - po pamäti. Plus nejaké drobnosti na vyskúšanie.


1. Ovsené cookies so sušenou morušou 

Zúčastňujem sa výzvy Foodblogeri - Varíme s Alprom, vďaka čomu som poštovou zásielkou obdržala balík s bohatou nádielkou produktov Alpro a voľnou rukou pri kreovaní receptov s nádychom alternatívnej kuchyne. Začínam týmto receptom. Je určený tým, čo radi vyhrýzajú keksíky a hľadajú niečo menej kalorické a tiež tým, čo zbožňujú chuť kaše z ovsených vločiek. Ide o cookies z ovseného nápoja Alpro, osladené len dvomi lyžicami medu a sušenou bielou morušou. Jedli ste už sušené moruše? Sú sladké, aj kyselkavé, hutné ako najhustejšia želatína, chutia mi omnoho viac ako hrozienka, majú veľmi podobné využitie v kuchyni. Zaobstaráte si ich v obchodoch so zdravou výživou, môj obľúbený sa nachádza v Žiline na bulvári a kupujem si ich tam na váhu, spolu s morušami aj mandle, či sušenú židovskú čerešňu.

Zmiešajte spolu:
  • 150 g ovsených vločiek (klasika, nie instantné)
  • 70 g sušených bielych moruší
  • 200 ml ovseného nápoja Alpro
  • 150 g celozrnnej hladkej múky, napr. špaldovú
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2  polievkové lyžice včelieho medu
  • 1 čajovú lyžicu vanilkového extraktu
  • rovnaké množstvo mletej škorice
  • 100 g mäkkého masla (alebo 3 polievkové lyžice kokosového oleja)
  • 1 veľké vajce
  • štipka soli

Nechám túto zmes dobre odležať, aspoň 90 minút, aby vločky napučali, vstrebali tekutinu. Kedy-tedy premiešam. Potom  naberám pomocou dvoch polievkových lyžíc a na plech vyložený papierom na pečenie ukladám kôpky cesta. Cestom som celkovo naplnila dva plechy, počet cookies neznámy.
Pečú sa vo vyhriatej rúre - 190°C/ približne 15-20 minút. Do zlatista. Vnútri sú mäkké, vláčne, zvonku chrumkavé. Odležaním zmäknú. Ovsené vločky dodajú nezameniteľnú jemne nasládlu chuť, recept slobodne kombinujte s orieškami, či iným druhom sušeného ovocia.

Dobrú chuť!







2. Jemné donutky s polevou z bielej čokolády a kúskami jahôd

Podobné ako fašiangové šišky pripravené z kysnutého cesta, vykrajované a vyprážané v oleji. Letný šmrnc im dodáva toping z bielej čokolády a kúsky jahôd. 

Cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 kocka droždia
  • 50 g tuku
  • 4 žĺtky
  • 2 polievkové lyžice krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukor (vanilínový sa nepočíta)
  • 3-4 polievkové lyžice rumu
  • 2 dcl mlieka
Žĺtky, cukor a  zmäknutý tuk vymiešam v miske do hladka, pridám rum. Múku zmiešam so soľou, vyhĺbim jamku v ktorej rozdrobím droždie. To posypem vanilkovým cukrom. Zalejem mliekom vlažnej teploty a počkám 10 - 15 minút, kým droždie vykysne. Pridám žĺtkovú zmes a vymiešam do kompaktného cesta, ktoré nechám vykysnúť, aspoň hodinu a pol. Potom ho na pomúčenej doske vypracujem, podsýpam si celozrnnou múkou, váľkám na hrúbku  8-10 mm a vykrajujem požadovaný tvar. Pri vyprážaní sa nafúknu a zväčšia.  Smažím v rozpálenom oleji z oboch strán. Keď sa smažia z prvej strany, zakrývam panvicu vrchnákom, aby sa donutky pekne nafúkli, po otočení vrchnák už nedávam a pečiem do zlatista. Ide to veľmi rýchlo. Po  vychladnutí ich potieram topingom z bielej čokolády. Ten pripravím zo 70 g bielej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie, ktoré spolu zohrievam vo vodnom kúpeli, nevarím, len roztápam a miešam do hladka. Ihneď ukladám kúsky jahôd, tie je dobré mať už nakrájané, vopred pripravené. 




Najskôr som v oleji vysmažila malé guľôčky - výkrojky. Keď z nich odtiekol olej, poprášila som ich práškovým cukrom. 

Po prvé som tak olej v panvici dostala do teploty ideálne vhodnej na smaženie. 

Po druhé uspokojili najhladnejšie krky skôr, než donutky vychladli a boli pripravené ku konzumácii. Zaprášilo sa po nich.







3. Omrvinkový jahodový koláč s chuťou karamelu

Predstavte si, že stojíme na rohu ulice a tento recept vám posúvam  ústnym podaním. Odvážni si trúfnu a pochutia. Upečte poctivé piškótové cesto z domácich vajec, ktoré zvrchu z  1/3 zrežte a skrojky rozdrvte v miske na omrvinky. Zmiešajte mascarpone, niekoľko lyžíc skaramelizovaného salka (alebo slaného karamelu) a vyšľahanú šlahačku. Na spodný plát pokladajte sterilizované jahody, na ne  naneste lahodný krém. Zasypte omrvinkami, nechajte v chlade dobre stuhnúť, odležať.  Mňam!




Lúčim sa s vami tipom na nedeľné kuriatko pečené - nastoknuté - na bábovnici. Posypané iba soľou a drvenou rascou, podliate vodou, vo voňavej pare z vody a šalviových listov. Prípadne vyskúšajte rozmarín,citrón, olivový olej, či iné obľúbené aromatické kombinácie. Pečie sa najskôr na 220°C. Keď sa začne tvoriť kôrka, prikryjem som ho zvrchu naskladaným papierom na pečenie, Predsa len aby špic nezhorel. Približne po 40 minútach pečenia som teplotu znížila na 180°C a kurča som ugrilovala  do mäkka a zároveň do chrumkava. Kôrka chrúmala ako chipsy, krídelká sa mi neušli, stehná boli výborné. Podávané iba s čerstvým zeleninovým šalátom chutilo znamenite. Zvyšky, najmä biele mäso z prsíčok, ktoré zostalo nedojedené, som obrala a odložila v uzavretej nádobe do chladničky. Na druhý deň sme z neho pripravili šalát s cestovinou, ananásom a zálievkou z pochúťkovej smotany a majonézy. Hojný výpek rôsolovitej konzistencie a výdatnej chuti som zliala do sedmičkového pohára a používala  ho po lyžiciach ako "bujón" do polievok pripravovaných cez týždeň (2-3 polievkové lyžice na hrniec polievky). Výpek môžno aj zamraziť. Napríklad paradajkovej polievke dodal ďalší chuťový rozmer. Pripomenulo mi to chuť geniálnej slepačej polievky, ktorú som pred rokmi jedla u domácej pani na Kube - dali sme si chicken soup - a priniesli polievku akoby našu paradajkovu (redšiu), s rezancami, ktorá  chutila ako vývar. Takisto náš pes si lepšie pochutil na svojich granuliach. Dostával ich celý týždeň zaliate nie iba čistou vodou, ale  dochutené týmto kuracím rôsolom. 




7/07/2015

Vafličky


Ak niekedy prídem o prácu, nakúpim si vaflovače a budem chodiť po jarmokoch a trhoch a živiť sa predajom týchto  chrumkačiek. Naservírujem vám ich  s práve dozretým ovocím (maliny, jahody, černice, nektarinky, broskyne, atď.), preliate čokoládovým ganache, či syrupom alebo s kopčekom zmrzliny, či šľahačky. Maškrtníci neodolajú a vrátia sa pre dupľu.  Radšej raz ochutnať, než desaťkrát prečítať. Iné už nepečiem.


Vafličky

  • 400 ml polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 4 vajíčka (oddeliť bielky a žĺtky)
  • 2 polievkové lyžice krupicového cukru
  • 100 g, alebo 4 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 400 ml mieka
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

Múku preosejem a zmiešam so soľou a práškom do pečiva. Bielka vymiešam do snehu - mixérom na najvyššie obrátky presne 1 minútu.  Pokračujem mixovaním žĺtkov s cukrom do peny, do ktorej pridám vanilkový extrakt, zmäknuté maslo a po vymixovaní prilejem polovicu mlieka. Následne prisypem múku a pridám zvyšné mlieko. Mixujem, kým nie je hladké.  Do tejto zmesi  ručne vmiešam sneh z bielkov - krátko a opatrne. Pripravené cesto pečiem vo vyhriatom vaflovači. Naberám po polievkovou lyžicou a lejem do formy, ktorú najprv potriem pomocou mašlovačky kvapkou oleja. Prípadne použite olej v rozprašovači. Pečú sa dozlatista, dajme tomu minútu až dve. Podávam ideálne ihneď. Čerstvé sú chrumkavé, keď odležia príjemne zmäknú. 


Ganache/Čokoládový topping

  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 150 g kvalitnej čokolády

Rozpustím spolu v hrnci ponorenom vo vodnom kúpeli na najnižšej teplote. Pozor nevariť, iba zohrievať. Po zmäknutí čokoládu miešam v smotane dohladka a polievam hotové vafle, palacinky a pod..

Dobrú chuť!