Pripravte si:
- 5 bielkov
- 150 g cukru krupica
- 1 polievkova lyžica kukuričného škrobu
- šťava z 1/2 citróna
- 500 g jahody (čerstvé)
- 100g maliny (čerstvé)
- 1 šlahačková smotana
- mascarpone (nemusí byť)
- vanilkový extrakt
Ako na to:
Ovocie umyjem, nechám odkvapkať.
Veľký plech vyložím papierom na pečenie. Rúru vyhrejem na 110°C.
1/4 jahôd a zopár malín rozmixujem do hladka a prepasírujeme cez sitko na pyré.
Bielka šľahám s cukrom niekoľko minút do hustej peny a v závere pridám škrob a citrónovú šťavu.
Zmesou natieram papier na pečenie priamo na plechu v troch tretinách. Prvá tretina, biely sneh. Do zvyšku primiešam dve polievkové lyžice ovocného pyré. Druhú tretinu (slabo ružová) pridám na plech. Do zvyšku snehovej peny ešte pridám ďalšie dve lyžice pyré, čím získam tretí, najtmavší odtieň jahodovej. Tretiny delím podľa toho,ako budem roládu zvinovať a krájať (na šírku plechu) , aby bola v reze tieňovaná.
Ostatné jahody pokrájam na malé kocky a niekoľko kusov odložím na zdobenie pri podávaní.
Jednu šľahačku vyšľahám do tuha. Tri kopcové polievkové lyžice mascarpone zmiešam s pár kvapkami vanilkového extraktu. Do zmesi pridávam postupne šľahačku až nakoniec oboje spojím do krému.
Roládu pečiem - suším asi 45 minút. Teplotu nezvyšujem. Po upečení ju s papierom za horúca preklopim na dosku vyloženú druhým papierom na pečenie, posypaným práškovým cukrom. Za horúca opatrne z rolády stiahnem papier, na ktorom sa piekla. Snehový plát zakrátko vychladne a plním ho nasledovne:
Natriem ju šľahačkovým krémom. Ten pofrkám ovocným pyré, na to navrstvím pokrájané jahody. Zviniem do rolády, nechám ju vychladiť a spojiť v chladničke aspoň hodinu.
Pri podávaní, ešte pred krájaním možno roládu ozdobit práškovým cukrom alebo so šľahačkou z fľaše a s pokrájaným ovocím.
Ja som ju krájala "natural" a podávala s jahodami, malinami a šálkou nesladeneho espressa. Je to veľmi efektný dezert, prípravu zvládnu aj neskúsené gazdinky a navyše chutí ako sen, fakt asi každému. Taká nevlastná sestra od Pavlovej. Mieru sladkosti si určujete sami a asi aj podľa sladkosti ovocia. Toto je minimalistická verzia z hľadiska cukru s voňavými španielskymi jahodami. Kto má rád sladšie, môže ocukriť pyré, alebo aj šľahačku. Ovocie možno variovať podľa sezóny a toho, čo máte radi, napr. čučoriedky, černice...
Veľký plech vyložím papierom na pečenie. Rúru vyhrejem na 110°C.
1/4 jahôd a zopár malín rozmixujem do hladka a prepasírujeme cez sitko na pyré.
Bielka šľahám s cukrom niekoľko minút do hustej peny a v závere pridám škrob a citrónovú šťavu.
Zmesou natieram papier na pečenie priamo na plechu v troch tretinách. Prvá tretina, biely sneh. Do zvyšku primiešam dve polievkové lyžice ovocného pyré. Druhú tretinu (slabo ružová) pridám na plech. Do zvyšku snehovej peny ešte pridám ďalšie dve lyžice pyré, čím získam tretí, najtmavší odtieň jahodovej. Tretiny delím podľa toho,ako budem roládu zvinovať a krájať (na šírku plechu) , aby bola v reze tieňovaná.
Ostatné jahody pokrájam na malé kocky a niekoľko kusov odložím na zdobenie pri podávaní.
Jednu šľahačku vyšľahám do tuha. Tri kopcové polievkové lyžice mascarpone zmiešam s pár kvapkami vanilkového extraktu. Do zmesi pridávam postupne šľahačku až nakoniec oboje spojím do krému.
Roládu pečiem - suším asi 45 minút. Teplotu nezvyšujem. Po upečení ju s papierom za horúca preklopim na dosku vyloženú druhým papierom na pečenie, posypaným práškovým cukrom. Za horúca opatrne z rolády stiahnem papier, na ktorom sa piekla. Snehový plát zakrátko vychladne a plním ho nasledovne:
Natriem ju šľahačkovým krémom. Ten pofrkám ovocným pyré, na to navrstvím pokrájané jahody. Zviniem do rolády, nechám ju vychladiť a spojiť v chladničke aspoň hodinu.
Pri podávaní, ešte pred krájaním možno roládu ozdobit práškovým cukrom alebo so šľahačkou z fľaše a s pokrájaným ovocím.
Ja som ju krájala "natural" a podávala s jahodami, malinami a šálkou nesladeneho espressa. Je to veľmi efektný dezert, prípravu zvládnu aj neskúsené gazdinky a navyše chutí ako sen, fakt asi každému. Taká nevlastná sestra od Pavlovej. Mieru sladkosti si určujete sami a asi aj podľa sladkosti ovocia. Toto je minimalistická verzia z hľadiska cukru s voňavými španielskymi jahodami. Kto má rád sladšie, môže ocukriť pyré, alebo aj šľahačku. Ovocie možno variovať podľa sezóny a toho, čo máte radi, napr. čučoriedky, černice...
Dobru chuť a krásny víkend!
A.
♥️
A.
♥️