11/29/2011

Syrokrémové slané pečivo


Asi tento recept poznáte. Ak nie, vyskúšajte niekedy.  Drobné slané pečivo je nevyhnutnou súčasťou každej našej rodinnej oslavy. V mojej  knižke receptov bol tento recept  zapísaný ešte v roku 1999 a takéto slanosti pečiem  tiež vždy na Silvestra.

Potrebujem:

1 krabička syrokrému
35 dkg  hladkej múky špeciál
2 žĺtky
1 prášok do pečiva
1 lyžička soli
drvená rasca odo oka
200 g palmarin/hera 

1 vajíčko na potretie

Zamiesime cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať 2 hodiny, cesto vydrží  aj deň, dva. Potom vyvaľkáme na pol centimetra a vykrajujeme požadované tvary. Natierame vajíčkom, zmiešaným so soľou  a posýpame rascou, syrom, sezamom, makom,  či inými semienkami, prípadne vtláčame kúsky vlašského orecha, či mandle.

Pečieme na 160°C približne 15-20 minút.

Podávame k vínu :)


11/19/2011

Moravské koláče a iné sobotné vypekanie

Dnes som od rána mala chuť vypekať, a tiež bolo treba minúť nejaké veci z chladničky (tvaroh, otvorené paradajkové pyré, šunky, tvrdý syr...).

Soté a´la Müller


Včera sme boli u rodičov môjho muža, a listovali sme v starých receptoch. Keď objavil ústrižok z časopisu z roku 1991 s týmto receptom Vlada Müllera, nadšene ním začal mávať, že sa jedná o u nich doma veľmi obľúbený recept, ktorý sa však dávno nevaril. Tak sme  nakúpili potrebné suroviny a poďho variť! Teda mne sa ušli len pomocné práce ako čistenie a  krájanie.

Potrebujeme:

olej
1 pór
300 g bravčového stehna
300 g pečienky - dali sme kuraciu, v PR je uvedená hovädzia, alebo bravčová
50 g sušených húb
1/2 hlávky menšej bielej kapusty
1 chilli paprička
1 polivková lyžica maizeny (nemusí byť)
na dochutenie soľ, čierne mleté korenie, sójová omáčka
--------------------------------------------------------------------------------
Všetky suroviny očistíme a nakrájame na pásiky. Huby opláchneme a namočíme do vlažnej vody, potom nakrájame na drobno. Pór orestujeme na oleji. Pridáme mäso zo stehna a neskôr aj huby - restujeme a dusíme vo vlastnej šťave domäkka.
Už nám chýba len kapusta, dochutíme chilli papričkou a korením, okrem soli. Na záver pridáme pečienku. Keď je všetko mäkké, môžeme dokončiť - jemne zahustiť pohárom vývaru, v ktorom sme rozmiešali 1 lyžicu maizeny.  Posolíme podľa chuti.
Podávame s ryžou, resp. ako máme radi.

11/16/2011

Felixova tekvicová poézia

 
Juj, to vám je ale dobrota...to sa nedá opísať...musí vám stačiť, že po dovarení som zjedla dva taniere pred desiatou hodinou dopoludnia :).

Pred časom som zachytila u priateľky na FB takýto post:

"splnenie slubu :-))): Felixova (aj Mariina) tekvicova polievka bola, je a urcite vzdy bude famozne vynikajuco uzasna...))) fakt velke mnamko, a ked dufam dnes dostanem komplet recept, zaradujem do mojho kucharcenia....))) mnam, mnam a este raz mnam!!!!! :DDDD"
 a pod ním asi 35 príspevkov, vrátane receptu. No nevyskúšaj to!
Tu je recept priamo od autora Felixa Schlossera:
" ‎...pre veľký záujem a chvaly pripájam recept ;)

Jesenná tekvicová poézia

Ingrediencie:
-2 malé (1 väčšia tekvica Hokaido) cca. 500g
-olej
-2 cibule
-lyžička Kurkumy (môže byť aj Kari korenie)
-pohár vína (odporúčam sladké dezertné, biele Portské)
-200ml vývaru (v krajnom prípade použijeme bujón)
-jedna sladká smotana
-kokosové mlieko (túto exotickú chuť môžeme docieliť aj prevarením 6 pl. kokosovej múčky v 100ml mlieka alebo našej smotany, precedíme cez sitko) :-)
-lyžička dijónskej horčice
-lyžička medu
-korenie (soľ, čierne korenie, paprika)
(odporúčam pripravovať vo veľkom hrnci)
-na oleji speníme 2 nakrájane cibule, necháme mierne skaramelizovať
-pridáme a orestujeme (na kocky) nakrájanú tekvicu so šupkou
-pridáme kurkumu (v recepte je hlavne kvôli farbe, nie chuti)
-podlejeme vínom a necháme ho chvíľu odpariť
-zalejeme vývarom, smotanou a kokosovým mliekom, necháme 20-30 minút povariť
-pridáme dijónsku horčicu a med
-rozmixujeme ponorným mixérom (môžeme aj prepasírovať cez sitko, nie je to potrebné)
-podľa hustoty zriedime mliekom alebo vodou a necháme prevariť
-podľa chuti dochutíme soľou, čiernym korením a paprikou

bon appetite :)"
  Dodávam len, že som nezohnala portské vínko, tak som dala Tokajské sweet.
A tiež u nás nebola tekvica Hokaido, ale som použila maslovú tekvicu.
Smotanu som pridala až na samý záver, keď už bola polievka rozmixovaná, na krátke prebublanie.
Vznikol delikatesný krém. Jedna báseň!
Dobrú chuť aj vám, ak sa rozhodnete si ho pripraviť :).



 

11/12/2011

Krekry s tekvicovými semienkami




Potrebujem:

* lístkové cesto
* 1-2 žĺtky na potretie, rozmiešané so soľou
* tekvicové semienka na posypanie

Pečiem v rúre dobre predhriatej na 210°C. Pred vložením do rúry pofŕkame  celý plech 2-3 krát  hrsťou vody. Vzniknutá para výborne napomáha lístkovaniu cesta.



Hmmm, upečené tekvicové semienka mám veľmi rada.



Z  lístkového cesta  ešte robievam takéto točené tyčinky,  je možné že ich tiež poznáte.




Robím ich tak, že cesto vyvaľkám na tvar obdĺžnika. Potriem ho vajíčkom a posypem postrúhaným syrom, najlepšie údeným. Cesto preložím na polovicu a popritláčam. Radielkom vykrajujem dlhé úzke tyčinky, ktoré v oboch rukách vrtím a ukladám na plech. Následne potieram zvyškom vajíčka a posýpam makom, sezamom,alebo rascou. Na záver ešte posypem celý plech trochou hrubozrnnej soli. Pečiem rovnako ako je uvedené vyššie.