4/23/2012

Slaný špenátovo - syrový koláč


Výborný bol.  Horúci, zlístkovaný, chrumkavý... ale aj za studena.

Príprava jednoduchá - dva pláty lístkového cesta vyvaľkáte na cca rovnaký rozmer môj bol asi 25x25 cm, hrúbka  2-3 mm. Na spodný plát poukladajte čerstvé umyté špenátové listy, aj viacej vrstiev. Na to nastrúhajte tvrdý syr, my sme dali zaúdený, spravilo to super chuť, plus ďalšie syry, čo nájdete v chladničke a chcete minúť. Uložila som pár plátkov goudy a aj kúsok eidamu sme dostrúhali. Trošku polejte smotanou na šľahanie, nie veľa, tak 50 ml. Prikryte druhým plátom, v ktorom ste nožom narezali pozdĺžne dierky. Potrite vyšľahaným osoleným žĺtkom. V horúcej rúre, vyhriatej na 220°C pečte do chrumkava.

Dobrú chuť!

 


4/19/2012

Karotkové cupcakes



Potrebujem:


* 600 ml hladkej múky
* 600 ml jemne nastrúhanej karotky
* necelý sáčok prášku do pečiva
* 1/2 čajovej lyžičky soli
* 2 čajové lyžičky škorice
* 100 g jemne nasekaných nelúpaných mandlí
* 4 vajcia
* 200 g trstinového cukru
* 1 dcl pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu
* 250 ml masla

Vajíčka vyšľahám do peny, pridám tuk a šťavu a postupne ostatné sypké suroviny - spolu zmiešam.  Košíčky naplním  cestom  tak do 3/4 a pečiem na 180°C vo vopred vyhriatej rúre.

Poleva na zdobenie:

* 250 g mascarpone
* 100 ml smotany na šľahanie
* 3 lyžice bieleho jogurtu
* 1 vanilkový cukor

Smotanu vyšľahám s cukrom do tuha, pridáte mascarpone a jogurt. Naplním ozdobné vrecko a zdobím. Nechám vychladiť v chladničke.

Pomarančové želé s karotkou:

* 1 nastrúhaná karotka
* šťava z 2 pomarančov
* 2 lyžice cukru

Varím na najslabšom ohni dokedy sa šťava nezredukuje, cca 10-15 minút. Miešam, aby  želé naspodu neprihorelo. Vychladnutým zdobím cupcakes. Inak výborné, viem si predstaviť aj na raňajkové hrianky.







4/17/2012

Parmigiana di melanzane


Silvika, naša milá kamarátka žijúca v Taliansku sa opäť raz blysla. Po famóznom tiramisu, úžasných bruschette con pomodoro a tradičných talianskych lasagnach  poslala  mailom receptík na túto,  prepytujem žranicu. Vynikajúce, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. N

Recept uverejňujem v pôvodnom znení:

" Parmigiana di melanzane alebo Melanzane alla parmigiana
a Taliani ju jednoducho volajú  PARMIGIANA

Suroviny pre 3 osoby:
 – 2 väčšie baklažány
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie

Príprava:
Umyte baklažány a pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
Plátky dajte do sitka na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán nasolený aj celú noc. Popol hodine premyte baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu. Potom vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán. Akonáhle budú plátky ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel nadmerný olej.
Do tej istej panvice, kde ste smažili baklažán,  dáte taliansky “pretlak”.
Pridajte soľ a varte až kým omáčka nezhustne. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhanú bazalku a zamiešajte. Medzitým si pripravte na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku.
Do misy, ktorá je vhodná  na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
Na to pôjde vyprážaný baklažán, ktorý posypete parmezánom.
Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou omáčkou a bazalkou.
Pokračujete dokiaľ miniete  suroviny. Posledná vrstva musi byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu vôňu) a hodne parmezánu.
Poďmeho s pekáčom do rúry, ktorú si nastavíme na 150°C a pečieme circa 15-20 minút.
Nechajte odstáť  5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u lasagne!
Buon apetito!
Niekto na “odľahčenie” nevysmáža baklažán, ale ho griluje. Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť “parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.

Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.






4/13/2012

Fazuľová jemná


Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu.  Fazuľové lusky bango sú majú vysoký obsah aminokyselín, fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež  železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.

Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky  predstavujú ideálne spojenie vápnika a fosforu,  pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. A vraj  ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám, pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu. 

Suroviny, ktoré potrebujete:

* balíček fazule bango
* sušené slivky
* zopár zemiakov
* 1 cibuľa
* 2 lyžice jemných  ovsených vločiek s klíčkami 
* 1 bobkový list, po 2 ks nové a čierne korenie
* soľ
* olej
* smotana na varenie
* citrón a cukor  na ochutenie (nemusí byť)

Fazuľu si cez noc nechám  odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite. 
Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne,  so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody. Na troche oleja pripravím  zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem  to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej  fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím. 

Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.






4/12/2012

Banánový zákusok s parížskou šľahačkou




Parížska šľahačka, banány, nutela, orechová piškóta...

Recept mi dala Mirka B. - ona podľa neho robila užasnú tortu pre svoju neter.  Pripravila parížsku šľahačku až z 5 šľahačiek a tortu ešte obložila trubičkami, ktoré ozdobila veľkou mašľou.  Ja som podľa Mirkinho receptu spravila koláč na veľký plech, na plnku som dala 2 šľahačky.

Nech sa páči, recept:

Piškóta

* 6 bielkov vyšľaháných dotuha so štipkou soli
* 6 žĺtkov
* 200 g cukru
* 1 dcl vlažnej vody
* 1 dcl oleja
* 250 g polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva, necelý
* 2 hrste orechov, dala som na hrubšie nasekané, môžu byť mleté

Parížska šľahačka

Deň vopred si v hrnci  zohrejte (nevarte) 2 smotany na šľahanie (33%) spolu s 200 g kvalitnej horkej čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom zakryte a odložte do chladu, do druhého dňa.

* Banány, nutela a čokoládové hobliny

Postup:

Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do nadýchanej peny, pomaly prilievajte olej a vodu. Zľahka pridajte múku, orechy, PDP a na záver do cesta opatrne premiešajte vyšľahané bielka. Piškótu vylejte na plech vyložený papierom a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút. Po vychladnutí natrite  nutelou a poukladajte banány pokrájané na tenšie kolieska. Na veľký plech spotrebujete 4-5 banánov. Šľahačku vyšľahajte do tuha,  ja som pridala cca 200 g mascarpone, aby bola tuhá a nestekala. To sa mi aj podarilo dosiahnuť. Naneste na banány a ozdobte čokoládovými hoblinami.



4/05/2012

Veľkonočná focaccia a iné radosti


Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery celého postupu.


Deň vopred:

Zamiešajte si kvások z nasledovných surovín:

2,5 hrnčeka chlebovej múky
1,5 hrnčeka vlažnej vody
½ lyžičky sušených kvasníc

Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia – bublinkovanie, môžete ho odložiť   odpočívať  do rána do  špajze, občas môžete premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej. Mierne zohrejete zohrejete  1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý. Ráno som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.

Na druhý deň :

Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
Do veľkej misy, kde budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej, cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody. Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť  semienkami podľa vlastnej chuti, či do chrumkava opečenou cibuľou.  Ja som chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej  nedochucovala, možno inokedy.

Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple. Následne  s ním pracujete – prekladáte ho ako obálku, viď foto tu...v závere ho preneste na  plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru , na 220 °C. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj pol hodinu. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne  olivy. Keď znovu podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.

Bola výborná, už sa tešíme na repete.





 Slniečko  slniečkuje, trávička začína vykúkať a nás to veľmi teší. 

Užívame si prvé drobcove kroky vonku: