4/23/2012
Slaný špenátovo - syrový koláč
Výborný bol. Horúci, zlístkovaný, chrumkavý... ale aj za studena.
Príprava jednoduchá - dva pláty lístkového cesta vyvaľkáte na cca rovnaký rozmer môj bol asi 25x25 cm, hrúbka 2-3 mm. Na spodný plát poukladajte čerstvé umyté špenátové listy, aj viacej vrstiev. Na to nastrúhajte tvrdý syr, my sme dali zaúdený, spravilo to super chuť, plus ďalšie syry, čo nájdete v chladničke a chcete minúť. Uložila som pár plátkov goudy a aj kúsok eidamu sme dostrúhali. Trošku polejte smotanou na šľahanie, nie veľa, tak 50 ml. Prikryte druhým plátom, v ktorom ste nožom narezali pozdĺžne dierky. Potrite vyšľahaným osoleným žĺtkom. V horúcej rúre, vyhriatej na 220°C pečte do chrumkava.
Dobrú chuť!
4/19/2012
Karotkové cupcakes
Potrebujem:
* 600 ml hladkej múky
* 600 ml jemne nastrúhanej karotky
* necelý sáčok prášku do pečiva
* 1/2 čajovej lyžičky soli
* 2 čajové lyžičky škorice
* 100 g jemne nasekaných nelúpaných mandlí
* 4 vajcia
* 200 g trstinového cukru
* 1 dcl pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu
* 250 ml masla
Vajíčka vyšľahám do peny, pridám tuk a šťavu a postupne ostatné sypké suroviny - spolu zmiešam. Košíčky naplním cestom tak do 3/4 a pečiem na 180°C vo vopred vyhriatej rúre.
Poleva na zdobenie:
* 250 g mascarpone
* 100 ml smotany na šľahanie
* 3 lyžice bieleho jogurtu
* 1 vanilkový cukor
Smotanu vyšľahám s cukrom do tuha, pridáte mascarpone a jogurt. Naplním ozdobné vrecko a zdobím. Nechám vychladiť v chladničke.
Pomarančové želé s karotkou:
* 1 nastrúhaná karotka
* šťava z 2 pomarančov
* 2 lyžice cukru
Varím na najslabšom ohni dokedy sa šťava nezredukuje, cca 10-15 minút. Miešam, aby želé naspodu neprihorelo. Vychladnutým zdobím cupcakes. Inak výborné, viem si predstaviť aj na raňajkové hrianky.
4/17/2012
Parmigiana di melanzane
Silvika, naša milá kamarátka žijúca v Taliansku sa opäť raz blysla. Po famóznom tiramisu, úžasných bruschette con pomodoro a tradičných talianskych lasagnach poslala mailom receptík na túto, prepytujem žranicu. Vynikajúce, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. N
Recept uverejňujem v pôvodnom znení:
" Parmigiana di
melanzane alebo Melanzane alla
parmigiana
a Taliani ju
jednoducho volajú PARMIGIANA
Suroviny pre 3 osoby:
– 2 väčšie baklažány
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
- 300 gr di passata o polpa di pomodoro (taliansky “pretlak” ako na lasagne)
- slnečnicový olej
- čerstvú bazalku
- 100 gr strúhaného parmezánu
- 150 gr mozzarelly
- soľ
- slnečnicový olej na vyprážanie
Príprava:
Umyte baklažány a
pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
Plátky dajte do sitka
na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte
minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán
nasolený aj celú noc. Popol hodine premyte
baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu. Potom
vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán. Akonáhle budú plátky
ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel
nadmerný olej.
Do tej istej panvice,
kde ste smažili baklažán, dáte taliansky “pretlak”.
Pridajte soľ a varte až
kým omáčka nezhustne. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhanú bazalku a
zamiešajte. Medzitým si pripravte
na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku.
Do misy, ktorá je
vhodná na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
Na to pôjde vyprážaný
baklažán, ktorý posypete parmezánom.
Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou
omáčkou a bazalkou.
Pokračujete dokiaľ miniete suroviny. Posledná vrstva musi
byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu
vôňu) a hodne parmezánu.
Poďmeho s pekáčom do
rúry, ktorú si nastavíme na 150°C
a pečieme circa 15-20 minút.
Nechajte odstáť 5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u
lasagne!
Buon apetito!
Niekto na “odľahčenie”
nevysmáža baklažán, ale ho griluje. Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť
“parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.
Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.
4/13/2012
Fazuľová jemná
Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu. Fazuľové lusky bango sú majú vysoký obsah aminokyselín,
fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z
vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.
Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná
pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky predstavujú ideálne spojenie vápnika a
fosforu, pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a
železa. A vraj ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek,
majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú
koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a
cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám,
pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu.
Suroviny, ktoré potrebujete:
* balíček fazule bango
* sušené slivky
* zopár zemiakov
* 1 cibuľa
* 2 lyžice jemných ovsených vločiek s klíčkami
* 1 bobkový list, po 2 ks nové a čierne korenie
* soľ
* olej
* smotana na varenie
* citrón a cukor na ochutenie (nemusí byť)
Fazuľu si cez noc nechám odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite.
Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne, so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody. Na troche oleja pripravím zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím.
Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.
4/12/2012
Banánový zákusok s parížskou šľahačkou
Parížska šľahačka, banány, nutela, orechová piškóta...
Recept mi dala Mirka B. - ona podľa neho robila užasnú tortu pre svoju neter. Pripravila parížsku šľahačku až z 5 šľahačiek a tortu ešte obložila trubičkami, ktoré ozdobila veľkou mašľou. Ja som podľa Mirkinho receptu spravila koláč na veľký plech, na plnku som dala 2 šľahačky.
Nech sa páči, recept:
* 6 bielkov vyšľaháných dotuha so štipkou soli
* 6 žĺtkov
* 200 g cukru
* 1 dcl vlažnej vody
* 1 dcl oleja
* 250 g polohrubej múky
* 1 prášok do pečiva, necelý
* 2 hrste orechov, dala som na hrubšie nasekané, môžu byť mleté
Parížska šľahačka
Deň vopred si v hrnci zohrejte (nevarte) 2 smotany na šľahanie (33%) spolu s 200 g kvalitnej horkej čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom zakryte a odložte do chladu, do druhého dňa.
* Banány, nutela a čokoládové hobliny
Postup:
Žĺtka vyšľahajte spolu s cukrom do nadýchanej peny, pomaly prilievajte olej a vodu. Zľahka pridajte múku, orechy, PDP a na záver do cesta opatrne premiešajte vyšľahané bielka. Piškótu vylejte na plech vyložený papierom a pečte v rúre vyhriatej na 180°C približne 25-30 minút. Po vychladnutí natrite nutelou a poukladajte banány pokrájané na tenšie kolieska. Na veľký plech spotrebujete 4-5 banánov. Šľahačku vyšľahajte do tuha, ja som pridala cca 200 g mascarpone, aby bola tuhá a nestekala. To sa mi aj podarilo dosiahnuť. Naneste na banány a ozdobte čokoládovými hoblinami.
4/05/2012
Veľkonočná focaccia a iné radosti
Už dávnejšie som obdivovala túto nádhernú nadýchanú kysnutú focacciu a zberala sa vyskúšať ju. Predpremiéru mala tento týždeň a na
veľký piatok bude pre veľký úspech repete. Iste viete, že focaccia je druh
talianskeho tradičného chlebíka - placky, s dierkami na povrchu , ktorý sa pečie na
celom plechu. Pridávam len zopár fotiek, na pôvodnom linku sú nádherné zábery
celého postupu.
Deň vopred:
Zamiešajte si kvások z nasledovných surovín:
2,5 hrnčeka chlebovej múky
1,5 hrnčeka vlažnej vody
½ lyžičky sušených kvasníc
Keď cestíčko začne vykazovať prvé znaky kvasenia –
bublinkovanie, môžete ho odložiť odpočívať do rána do špajze, občas môžete
premiešať.
Zároveň si pripravte bylinkový olej. Mierne zohrejete zohrejete
1 šálku olivového oleja a pridáte bylinky
podľa vlastnej chuti. Ideálne sú čerstvé, ja som chcela dať rozmarín, no mala som
len sušený. Do druhého dňa bol olej i tak krásne rozmarínovo voňavý. Ráno
som potom k nemu pridala 1 nasekaný strúčik čínskeho cesnaku.
Na druhý deň :
Kvások nechajte v kuchyni 1 hodinu predtým, ako s ním
budete ďalej pracovať. V miestnosti by nemal byť prievan a chlad, ako
vždy, keď pracujeme s kysnutým cestom.
Do veľkej misy, kde
budete cesto miesiť pridajte ku kvásku 3 hrnčeky chlebovej múky (preosiatej,
cez noc odpočívajúcej v kuchyni pri izbovej teplote), 2 lyžičky soli, 1 a pol
lyžičky instantného droždia, 6 lyžíc olivového oleja, 1 šálku vlažnej vody.
Môžete uliať menšiu časť bylinkového oleja, prípadne dochutiť semienkami podľa vlastnej chuti, či do
chrumkava opečenou cibuľou. Ja som
chcela cesnakovo – rozmarínovú focacciu, takže som ďalej nedochucovala, možno inokedy.
Dobre vymiešané cesto necháte kysnúť, najmenej 2 hodiny v teple.
Následne s ním pracujete –
prekladáte ho ako obálku, viď foto tu...v závere ho preneste na plech vyložený papierom. Dajte zohrievať rúru
, na 220 °C. Na plechu ho oblejte časťou bylinkového oleja a roztláčajte do
strán, robte prstami doňho dierky. Nechajte ešte odpočívať a kysnúť, aj
pol hodinu. Pred vložením do horúcej rúry ho ešte raz prelejte zvyškom
bylinkového oleja a znovu prevzdušnite dierkami pomocou prstov. Posoľte
hrubozrnnou morskou soľou. Prípadne môžete pridať čierne olivy. Keď znovu
podkysne, vložte ho do rúry. Prvých 15 minút som ju piekla na 220°C, potom som
teplotu znížila na 180°C a dopekala cca 30 minút.
Bola výborná, už sa tešíme na repete.
Slniečko slniečkuje, trávička začína vykúkať a nás to veľmi teší.
Užívame si prvé drobcove kroky vonku: