2/27/2013

Poctivý kvasový chlebík ražný


Chlebíky pečiem už nejaký ten rok. Kvasnicové. Zemiakové. Recept tajný, chlebík výborný, úžasný. Od mojej švarginky, s pôvodom receptu u babičky môjho partnera. Teda v ich pekárni. Upečiem krásny veľký vysoký z kila múky, ani ošatku nepotrebujem.

2/24/2013

Orechová torta so žĺtkovým krémom



Spolu lahodne jemná, priam vianočná kombinácia.


Cesto:


  •  6 bielkov
  •  150 g  cukor krupica
  •  200 g mleté vlašské orechy
  •  3 polievkové lyžice polohrubej múky
  •  1/2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  •  štipka soli

Bielka ušľahám s cukrom do peny, pridám orechy a múku s PDP, štipku soli. Na papier na pečenie si nakreslím tri kolesá vo veľkosti torty. Obkreslila som klasickú tortovnicu  + 1 cm. Cesto som naliala na koleso, ktoré šlo so vyhriatej rúry na 180 - 200 °C na 15 - 20 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Tri pláty som piekla- sušila asi hodinu celkového času.Po upečení som ešte z horúceho stiahla papier a nechala vychladnúť, každé koleso zvlášť.

Plnka:

  • 6 žĺtkov
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (nemusí byť, ak nemáte)
  • 400 ml mlieka
  • 1 prášok Zlatý klas

Suroviny spolu vymiešam a uvarím na hustý puding, ktorý nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo izbovej teploty   a šesť polievkových lyžíc salka  vymiešam do peny a keď má rovnakú teplotu s vychladnutým pudingom (najlepšie je nechať spolu stáť aspoň 2 hodiny na kuchynskej linke), postupne do masla primiešavam puding, až kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Krémom naplním pláty a tortiu nechám v chladničke zachladiť a odležať najlepšie do druhého dňa.






2/22/2013

Krémové špenátové rizoto s údeným lososom



Na panvicu pre 4 osoby budete potrebovať:

• 400 ml ryže guľatozrnnej
• 500 - 600  ml vývaru
• 150 g údený losos
• 100 ml biele suché víno
• 100 g čerstvý baby špenát
• 250 ml smotana na šľahanie
• 2 ks jarná cibuľka
• olivový olej

Na panvici rozohrejem niekoľko lyžíc olivového oleja, pridám cibuľku nakrájanú na kocky a čoskoro aj ryžu - prepláchnutú v teplej aj studenej vode). Pražím zopár minút, kým sa ryža nezohreje a neobalí v oleji. Pridám víno a miešam, kým sa neodparí. Následne postupne prilievam vývar a za viacmenej stáleho premiešavania ryžu varím, trvá to cca 20-25 minút, do takmer mäkka. Nakoniec primiešam lososa, lístky špenátu a podlejem smotanou. Miešam ešte  pár minút, kým nie je ryža hotová a rizotko  krémové zamatové.

Dobrú chuť!




♥  Poslovia jari - prekvapenie od dcéry  ♥


2/20/2013

Avokádová nátierka


Rozmiešame do nátierky:

1 - 2 zrelé avokáda
šťava z 1/2 citróna
1 pretlačený cesnak
1 rajčina pokrájaná nadrobno
2 - 3PL pochúťkovej smotany
soľ a chilly vločky podľa chuti
olivový olej na pokvapkanie

Podávame s  teplými suchými hriankami alebo kukuričnými tortilami.

Dobrú chuť, toto milujem.



2/18/2013

Chlebíček náš každodenný


Kvások Annik odpočíva v chladničke,  po otvorení vonia ovocne. Piekla  som s ním  chleba, ale aj lievance, šišky - použila som ho namiesto kvasníc. V tomto poste pripájam  fotky mojich kváskových chlebíkov.  Skúšam rôzne pomery a prímesy celozrnnej a chlebovej múky, tiež špaldovej, pšeničnej i ražnej. S rascou, či s ľanom, so slnečnicou, aj tekvicou, so sušenými rajčinami. 
Veľmi dobre sa chlebík pečie podľa tohto receptu - zvládnu ho aj neskúsené gazdinky, aj bez kvásku - idú doňho kvasnice, ja dávam kvások.
Keby vás zaujímalo, aký je rozdiel medzi kváskom a kvasnicami, čítajte tu.

Dobrú chuť!







A tu sú  kvasové chlebiky od kamarátky Danky:

 "Aďka, tak tu je môj prvý celoražný chlebík z môjho 10-dňového kvásku."

Aďka, čauko, toto je môj dnešný chlebík, zatiaľ najlepší kvasový, čo sa mi podaril (fifity-fifty ražná tmavá a pšeničná chlebová múka). 

a nádherny chlebík z rímskeho hrnca, ktorý upiekla kamarátka Bibka Veronika :






Ďalšie moje chleby:








2/08/2013

Lievance s kváskom



Cesto:

• 300 g hladkej múky
• 3 vajíčka
• 0,5 l mlieka
• 1 vanilkový cukor
• 2 polievkové lyžice práškového cukru
• 2 polievkové lyžice kvásku (alebo 30 g kvasníc) - dala som môj kvások Annik
• štipka soli

Suroviny vareškou zamiešam do hladkého cesta, ktoré nechám pol hodiny odležať. 
Panvicu na palacinky rozohrejem a pod prvý lievanec dám trošku oleja. Ostatné pečiem nasucho. 


Sú mäkkučké ako obláčik.  


Dajte si k nim, čo máte radi - čerstvé ovocie, zavaráninu, džem, nutelu, či horúcu čokoládu. Alebo javorový sirup. Alebo sladené zahustené mlieko.


2/05/2013

Feniklový krém so syrovými chipsami

Fennel  cream soup with cheese chips/ Feniklový krém so syrovými chipsami

Nádejám sa, že dnešnou večerou vám vynahradím tie predchádzajúce. U nás sa varila už na obed a môžem potvrdiť, že malému papkáčovi Matejkovi veľmi chutila. 

2/01/2013

Šišky (špaldové aj tradičné)


Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové!

Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept.

Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami

Red lentils with a light omelette  and celery shoots
Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami


Na porciu pre dve osoby si pripravte :

* 150 g červenej šošovice
* 2 vajíčka
* 2 bielka
* 1  ks bobkový list
* 1 ks nové korenie
* drvená rasca
* soľ a voda
______________________

Šošovicu  prepláchnem v čistej vode a dám variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Vody dám od oka, približne dvojnásobok šošovcie.
Po uvarení domäkka, čo trvá asi 20 minút, ju dosolím.

Na jednu omeletu   v miske zmiešam 1 vajíčko a 1 bielko, osolím.  Na rozohriatu palacinkáreň  natriem  mašlovačkou jemnú vrstvu oleja. Vylejem  vajíčko, posypem pomedzi prsty drvenou rascou a pomaly pečiem. Ešte keď je zvrchu trochu mokrá ju zviniem priamo na panvici do palacinky a podávam spolu so šošovicou. Šošovicu pokvapkám citrónovou šťavou - uľahčuje to vstrebávanie železa, ktoré výdatne obsahuje a dochutím zelerovými stonkami.

Dobrú chuť!


JEDLO
• nakupujme ho uvážlivo
• pripravujme starostlivo
• používajme menej pšenice a mäsa
• kupujme lokálne potraviny
• servírujme ho tak akurát (čo do množstva)
• zužitkujme všetko
NEPLYTVÁME NÍM