Chlebíky pečiem už nejaký ten rok. Kvasnicové. Zemiakové. Recept tajný, chlebík výborný, úžasný. Od mojej švarginky, s pôvodom receptu u babičky môjho partnera. Teda v ich pekárni. Upečiem krásny veľký vysoký z kila múky, ani ošatku nepotrebujem.
2/27/2013
2/24/2013
Orechová torta so žĺtkovým krémom
Spolu lahodne jemná, priam vianočná kombinácia.
Cesto:
- 6 bielkov
- 150 g cukor krupica
- 200 g mleté vlašské orechy
- 3 polievkové lyžice polohrubej múky
- 1/2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Bielka ušľahám s cukrom do peny, pridám orechy a múku s PDP, štipku soli. Na papier na pečenie si nakreslím tri kolesá vo veľkosti torty. Obkreslila som klasickú tortovnicu + 1 cm. Cesto som naliala na koleso, ktoré šlo so vyhriatej rúry na 180 - 200 °C na 15 - 20 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Tri pláty som piekla- sušila asi hodinu celkového času.Po upečení som ešte z horúceho stiahla papier a nechala vychladnúť, každé koleso zvlášť.
Plnka:
- 6 žĺtkov
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžičky vanilkového extraktu (nemusí byť, ak nemáte)
- 400 ml mlieka
- 1 prášok Zlatý klas
Suroviny spolu vymiešam a uvarím na hustý puding, ktorý nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo izbovej teploty a šesť polievkových lyžíc salka vymiešam do peny a keď má rovnakú teplotu s vychladnutým pudingom (najlepšie je nechať spolu stáť aspoň 2 hodiny na kuchynskej linke), postupne do masla primiešavam puding, až kým nevznikne hladký nadýchaný krém. Krémom naplním pláty a tortiu nechám v chladničke zachladiť a odležať najlepšie do druhého dňa.
2/22/2013
Krémové špenátové rizoto s údeným lososom
Na panvicu pre 4 osoby budete potrebovať:
• 400 ml ryže guľatozrnnej
• 500 - 600 ml vývaru
• 150 g údený losos
• 100 ml biele suché víno
• 100 g čerstvý baby špenát
• 250 ml smotana na šľahanie
• 2 ks jarná cibuľka
• olivový olej
Na panvici rozohrejem niekoľko lyžíc olivového oleja, pridám cibuľku nakrájanú na kocky a čoskoro aj ryžu - prepláchnutú v teplej aj studenej vode). Pražím zopár minút, kým sa ryža nezohreje a neobalí v oleji. Pridám víno a miešam, kým sa neodparí. Následne postupne prilievam vývar a za viacmenej stáleho premiešavania ryžu varím, trvá to cca 20-25 minút, do takmer mäkka. Nakoniec primiešam lososa, lístky špenátu a podlejem smotanou. Miešam ešte pár minút, kým nie je ryža hotová a rizotko krémové zamatové.
♥ Poslovia jari - prekvapenie od dcéry ♥
2/20/2013
Avokádová nátierka
2/18/2013
Chlebíček náš každodenný
Kvások Annik odpočíva v chladničke, po otvorení vonia ovocne. Piekla som s ním chleba, ale aj lievance, šišky - použila som ho namiesto kvasníc. V tomto poste pripájam fotky mojich kváskových chlebíkov. Skúšam rôzne pomery a prímesy celozrnnej a chlebovej múky, tiež špaldovej, pšeničnej i ražnej. S rascou, či s ľanom, so slnečnicou, aj tekvicou, so sušenými rajčinami.
Veľmi dobre sa chlebík pečie podľa tohto receptu - zvládnu ho aj neskúsené gazdinky, aj bez kvásku - idú doňho kvasnice, ja dávam kvások.
Keby vás zaujímalo, aký je rozdiel medzi kváskom a kvasnicami, čítajte tu.
Dobrú chuť!
A tu sú kvasové chlebiky od kamarátky Danky:
"Aďka, tak tu je môj prvý celoražný chlebík z môjho 10-dňového kvásku."
Aďka, čauko, toto je môj dnešný chlebík, zatiaľ najlepší kvasový, čo sa mi podaril (fifity-fifty ražná tmavá a pšeničná chlebová múka).
a nádherny chlebík z rímskeho hrnca, ktorý upiekla kamarátka Bibka Veronika :
Ďalšie moje chleby:
2/08/2013
Lievance s kváskom
Cesto:
• 300 g hladkej múky
• 3 vajíčka
• 0,5 l mlieka
• 1 vanilkový cukor
• 2 polievkové lyžice práškového cukru
• 2 polievkové lyžice kvásku (alebo 30 g kvasníc) - dala som môj kvások Annik
• štipka soli
Suroviny vareškou zamiešam do hladkého cesta, ktoré nechám pol hodiny odležať.
Panvicu na palacinky rozohrejem a pod prvý lievanec dám trošku oleja. Ostatné pečiem nasucho.
Sú mäkkučké ako obláčik.
Dajte si k nim, čo máte radi - čerstvé ovocie, zavaráninu, džem, nutelu, či horúcu čokoládu. Alebo javorový sirup. Alebo sladené zahustené mlieko.
2/05/2013
Feniklový krém so syrovými chipsami
2/01/2013
Šišky (špaldové aj tradičné)
Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové!
Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept.
Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami
Red lentils with a light omelette and celery shoots Červená šošovica s ľahkou omeletkou a zelerovými výhonkami |
Na porciu pre dve osoby si pripravte :
* 150 g červenej šošovice
* 2 vajíčka
* 2 bielka
* 1 ks bobkový list
* 1 ks nové korenie
* drvená rasca
* soľ a voda
______________________
Šošovicu prepláchnem v čistej vode a dám variť spolu s bobkovým listom a novým korením. Vody dám od oka, približne dvojnásobok šošovcie.
Po uvarení domäkka, čo trvá asi 20 minút, ju dosolím.
Na jednu omeletu v miske zmiešam 1 vajíčko a 1 bielko, osolím. Na rozohriatu palacinkáreň natriem mašlovačkou jemnú vrstvu oleja. Vylejem vajíčko, posypem pomedzi prsty drvenou rascou a pomaly pečiem. Ešte keď je zvrchu trochu mokrá ju zviniem priamo na panvici do palacinky a podávam spolu so šošovicou. Šošovicu pokvapkám citrónovou šťavou - uľahčuje to vstrebávanie železa, ktoré výdatne obsahuje a dochutím zelerovými stonkami.
Dobrú chuť!
JEDLO
• nakupujme ho uvážlivo
• pripravujme starostlivo
• používajme menej pšenice a mäsa
• kupujme lokálne potraviny
• servírujme ho tak akurát (čo do množstva)
• zužitkujme všetko
NEPLYTVÁME NÍM
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)