7/23/2013

Čučoriedkovanie




Dostali sme dva poháre čerstvo nazberaných čučoriedok. (Ďakujeme, Robo☺) Čo s nimi? Zaváram nerada, napadlo ma spraviť  kysnutý koláč, ako z  Kohútky, kde robia senzačné borúvkové knedle, koláče, a čo ja viem čo ešte.


Na 32 okrúhlych koláčikov  s tvarohovým krémom, čučoriedkami a posýpkou  o priemere 10 cm (4 plechy) + 1  čučoriedkový koláč  s posýpkou na celý plech som spotrebovala:

Kysnuté cesto:
500g hladkej múky špeciál
500g polohrubej múky
1 vajce
2 žĺtka
1/2 l mlieka
40 g kvasníc
3 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica soli
125 g masla

 1,4 l čerstvých čučoriedok

Tvarohový krém:
500 g mäkkého krémového tvarohu
2 vanilkové cukre
sneh z 2 bielkov

Posýpka (od oka):
125 g masla
krupicový cukor
hrubá múka
štipka soli

Postup:

Do veľkej misy preosejem obe múky, osolím, premiešam, vyhĺbim v strede väčšiu jamku na kvások a po krajoch jamky na vajíčko a žĺtky. Do jamky rozdrvím kvasnice, posypem cukrom a zalejem časťou vlažného mlieka. V zvyšku mlieka rozpustím maslo a keď vzíde kvások, cesto vymiesim a nechám odpočívat a kysnúť pod utierkou cca 2 hodiny.

Rozdelím na 4 časti, každú vyvaľkám a veľkým pohárom (na puding) vykrojím 8 koliesok. Odkrojky odkladám- na záver ich spojím a vyvaľkám základ pre  veľký koláč na celý plech.

Plním - viď fotky, pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C do zlatista, voňava. Čučoriedky možno nahradiť ríbezlami, jostami, marhuľami, broskyňami,  jablkami.

Chutí ako od babičky.





...a šťastlivo sme skolaoudovali



lovestory 










7/22/2013

Egrešové čatní s grepom a chilli


Ak máte prebytky na pokožku veľmi zdravých egrešov,  skúste si pripraviť túto pikantnú sladko - kyslú pochúťku ku grilovanému mäsu.

Na štyri poháre, aké vidíte na fotke si nachystajte:

1 kg zrelých egrešov
3 dcl cukru
1 grep
3 chilli papričky (mala som sušené)
3 strúčiky cesnaku
5 klinčekov
1 drievko škorice
1/2 čajovej lyžice morskej soli
čierne mleté korenie podľa chuti

****************************

Egreše očistím, dobre umyjem a dám do hrnca uvariť do mäkka, tak 30-40 minút.
Pridám cukor, zamiešam a nechám odležať do druhého dňa.
Na druhý deň pridám ostatné ingrediencie, okrem grepu. Ten prepolím napoly. Šťavu z jednej polovice pridám do egrešovej zmesi. Druhú polovicu očistím a pokrájam na malé kúsky, ktoré pridám do zmesi - už rozmixovanej - pol hodiny pred dovarením. Varím 120 minút na najslabšej teplote, odkryté. Pred pridaním grepových kúskov vyberiem škoricu a klinčeky a rozmixujem, nie úplne do hladka ale do hrubšej kaše. Pridám zvyšok grepu, dovarím a horúce naplním do pohárov. 
Čatní netreba sterilizovať, treba ho zjesť,  prípadne rozdať.
Naše poháriky sme ešte neotvorili, jeden som podarovala. Dostala sa mi spätná väzba, vraj chutilo ohromne, ku grilovanej krkovičke.

Dobrú chuť! 




7/11/2013

Ako vdychujeme domovu dušu :)





Materina dúška, dnes sme ju nazbierali  tu kúsok, na zimné čajíkovanie
  

Včera sme konečne úspešne zapojili rúru...čo prvé upiecť?  Pravdaže chlebík  (hneď za ním nasledovala marhuľová žemlovka).

Pšenično-ražný, uvidíme ako bude chutiť.

Zo znovuzrodeného kvásku. Annik 2.

Deti čistia zeleninu na nedeľnú polievku.
Raňajky. Ovsená kaša s marhuľami. Z tanierika po babke. Fantázia...
A solnička po babke. Naj ♥

7/09/2013

Nový domov

Pozdravujem vás po dlhšej odmlke. Dôvodom bolo presťahovanie, ktoré sme absolvovali na prelome mája a júna 2013. Vymenili sme starý panelákový byt za nový domček, mesto za dedinku, ihriská a parky za lesy a lúky, hluk mesta  za ticho, šum vetra a stromov, počítače a tv za prácu pri dome, budíky za kikiríkanie kohútov. Máme domov na okraji malej dedinky, je tu nádherne! Zmenu sme uskutočnili najmä kôli deťom a ako stresy nahradil božský pokoj, uvedomujeme si, že to bol správny krok.

Ešte nás čaká veľa práce ale verím, že už čoskoro sa vám ohlásim s novými receptami a príspevkami. 
Všetkým prajem krásne leto! 
















 Gordon má novú kamošku Taru ♥