Lamington je dezert austrálskeho pôvodu. Tvorí ho kocka o rozmere 4 cm piškótového cesta obalená v tradičnej čokoládovej poleve, a potom v sušenom kokose. Lamingtonky sa niekedy podávajú ako dve polovice zlepené vrstvou krému alebo jahodovým džemom. Sú dostupné v juhoafrických a austrálskych kaviarňach, baroch, obchodíkoch i na pultoch supermarketov. Na Novom Zélande je obľúbená verzia s malinovým džemom. Nájdete ich bežne aj na letiskách.
Podľa fotografie si asi poviete- aha kokosové ježe. Mňa to tiež prvé napadlo, keď som guglila a pátrala po nejakom typickom austrálskom dezerte. Je tam podobnosť s obaľovaním piškótového cesta v čokoláde a kokose, avšak ingrediencie sú iné a tiež chuťovo je to rozdiel. Aby ste mi verili, v tomto poste uvediem aj taký klasický - sestrou používaný a obľúbený recept na sk kokosové ježe. A práve som sa dočítala, že chorváti majú tiež niečo podobné - čupavci/chlpáče.
Ježe som naposledy jedla v detstve na niektoré Vianoce - boli moje obľúbené, i keď ma moja mamina v telefóne presviedčala, že ich nikdy nerobila. Keď porovnám hmlistú spomienku so včerajšími lemingtonkami - toto cesto je vlhkejšie, hutnejšie, maslovejšie. Nie také piškótové, špongiové, suché a dieravé, ako pri kokosových ježoch. Niekomu to môže vyhovovať, inému nie.
Možno toto nie je úplne tradičný recept, avšak zaujal ma najviac spomedzi tých vygooglených "lamingtons best recipe". Napadlo ma formu na pečenie po vymazaní tukom nevysypať múkou, ale som použila kokos. Tie vône, čo sa šírili z rúry...aaach.... (alebo to bolo mojim pôstnym dňom?). Obaľovanie v čokoláde a kokose bolo na mňa prpľavé, nabudúce koláčik nakrojím do polovice, spravím naň mriežku, zalejem čokoládou a zasnežím kokosom a hotovo. Po stuhnutí a odležaní ho dokrájam na menšie na kúsky.
Tento recept je stavaný na formu 20x20 cm. Mňa zachránila naša liatinová panvica so snímateľnou rúčkou, je ozaj skvelá a všestranne použiteľná, ešte na nej nič neprihorelo, plánujem v nej i chlebik upiecť.
Môj korpus vyzeral takto:
Lamington cake
INGREDIENCIE
Korpus:
• 190 g masla
• 220 g krupicového cukru
• 1 lyžička vanilky (z v. struku)
• 3 vajíčka
• 350 g polohrubej múky
• 250 ml mlieka
Poleva:
• 220 g tmavej čokolády
• 250 smotany na šľahanie
• 1 lyžička vanilkového extraktu
Strúhaný kokos na obaľovanie
Zmäknuté maslo vymiešam s cukrom do peny, pridávam vajíčka, zapracúvam pekne po jednom. Pridám štipku soli,ktorú dávam dá sa povedať do každého cesta. Primiešam ostatné ingrediencie. Nádobu na pečenie vytriem maslom a vysypem strúhaným kokosom.
Pečiem v rúre vyhriatej na 170°C cca 30 minút. Riaďte sa svojou rúrou.
Po upečení korpus vyklopím, nechám vychladnúť a nakrájam na rovnaké kocky. Okraje som zrezala a vyjedla, boli úžasné ešte také poloteplé.
Ingrediencie na polevu na slabom ohni zohrejem a miešam, dokiaľ sa čokoláda neroztopí. Čoskoro vznikne hladká poleva v ktorej kúsky máčam a obaľujem v strúhanom kokose. Nechám odležať, stuhnúť.
Dobrú chuť!
Inšpirácia na Lamington cake pochádza odtiaľto tu.
Kokosové ježe
INGREDIENCIE
Korpus:
• 1 polievková lyžica oleja
• 250 g práškového cukru
• 3 polievkové lyžice medu
• 4 vajíčka
• 400 g polohrubej múky
• 200 ml mlieka
• ¾ prášku do pečiva
Poleva:
• 10 0 g kryštálového cukru
• 11 polievkových lyžíc vody
• 1 HERA
•20 g kakaa
• trochu rumu
Strúhaný kokos na obaľovanie
Šľahám žĺtky s cukrom a medom do hladkej peny. Pridám olej a mlieko. Pomaly zapracujem múku s práškom do pečiva a na záver postupne vmiešam tuhý sneh z bielkov. Polevu varím roztopením a dôkladným zmiešaním uvedených prísad v parnom kúpeli. Zvyšok postupu je rovnaký.
podobný jsem měla včééra!
OdpovedaťOdstrániťdakujemKamca za navstevu :)
Odstrániťja ježe veľmi nemusím, lebo sa mi zdajú niekedy trochu suché. mám rada také vlhkejšie koláčiky....tak tento by mi možno teda aj ulahodil. :)
OdpovedaťOdstrániťAnka, dakujem..ved ho vyskusaj ;)
OdstrániťMnam, ja som robila z jogurtoveho cesta a boli tiez super :) Beha mi tu nejaka lienka po monitore!!!!!
OdpovedaťOdstrániťMiska, dakujem..ak beha ,tak je dobre, vitaj na haji ..nefunguju mi smailiky, pisem na nb, neviem najst tu spravnu zatvorku..
OdstrániťKoláč ti vyšiel krásne. Už som to raz spomínala u Zuzky Na tanieri ... moja babička robievala najlepšie kokosové kocky (na moje chute samozrejme), neboli nikdy suché ako bývajú v obchodoch či cukrárňach. Nakoniec sa mi podarilo vyňúrať aj starý rodinný recept, len sa do neho pustiť. Mala som ten koláč strašne rada, a babička ho moc rada nepripravovala - presne kvôli tomu polievaniu čo spomínaš, že je to piplačka. Chcem sa len uistiť, či si vo svojom recepte nepoužila ani štipku prášku do pečiva. Koláč ti vybehol dosť (až sa čudujem) a v anglickom recepte je Self raising múka - tak to len taká kontrolná otázenka (nerýpem ;-).
OdpovedaťOdstrániťKati, bez praskua do peciva sa to robi, recept sedi. tesim sa na tvoj babickovsky recept,take su naj. dakujem,pa. dnes na treti den boli genialne,tie posledne kusky,co ostali..
Odstrániťteda ja som to robila bez pdp,som si nevsimla, ze ta muka je nejaka speci ;
OdstrániťAndrejka, bol naozaj vyborny, velmi sme si pochutnali. Gabika
OdpovedaťOdstrániťGabika, som velmi rada, vdaka za feedback...aj ja ho zopakujem..:)
OdpovedaťOdstrániťvyzeraju nadherne, podla ingrediencii, velmi chutne, aj ja mam recept na kokosove kocky, nerobila som ich davno, ale tiez su makkucke, vlhke, recept mam od Danice, ona od svojej babky, myslim..., prave som si na to spomenula, nosila ich na intrak, velmi mi chutili..., musim oprasit..., ale urcite vyskusam aj tento australsky, ze chyba prasok do peciva, ma velmi zaujalo :) CMUK
OdpovedaťOdstrániťtakk ho pekne opras,a posli aj mne.dakujem..nech sa dari v praci,cmuk!
Odstrániť