|
Účastníci FOODBLOGER PÁRTY, zľava zhora:
|
Keď mi v mailovej schránke pristála táto pozvánka, neváhala som. Mám radosť - opätovné stretnutie ľudí blogujúcich o jedle, bárs len v komornej zostave zsa konečne s odstupom niekoľkých rokov zrealizovalo. Párty prebehla v intenciách pozvania. Toho sa zdarne ujala Monika Kordulová z foodblogu
LaPetit spolu so
Školou varenia Chefparade, v ktorej príjemných priestoroch sme mohli viac ako štyri hodiny bok po boku variť a trkotať o jedle a o blogovaní.
|
Zelené a ešte zelenšie smoothie - chutný drink na privítanie. |
|
Príprava notoricky známych raw špagiet z cukiny
|
|
Vážení, tak na tomto tanieri to žije enzýmami☺ |
Špagety z cukiny s pestom z rozmixovaného surového špenátu, píniových orieškov, za studena lisovaného olivového oleja a morskej soli zasypané vegánskym parmezánom - ten pozostáva z kešu orieškov, olivového oleja morskej soli (je zdravou alternatívou parmezánu a chutí nečakane podobne). Recept naň napr. aj tu.
|
Následne potom, ako nám Milan popri príprave skvelých raw špagiet vyrozprával jeho osobnú cestu k živej strave (uviedol, že sa stravuje na 70% raw), sme sa rozdelili do menších tímov a zvedavo nakúkali na suroviny a ingrediencie ukryté v Mystery boxoch, aha:
|
Kolegovia načúvajú úvodné inštrukcie k vareniu, ktoré čoskoro vypukne. |
|
Bez čerstvých byliniek v kuchyni ani na krok! |
|
Zuzka z blogu Foodependence sústredená na výrobu zelerového sena. |
|
Už sa to varí, už to vonia: cibuľovo - zázvorový základ pod geniálny polievkový krém z červenej repy. |
|
K vareniu sme mali pripravený čerstvo bublajúci poctivý zeleninový vývar. |
|
Nemuseli by sme sa hanbiť ani pred Juliou Child - pri príprave famóznych a chuťovo grandióznych francúzskych omáčok sme maslom nešetrili. |
Tramtadará, čo sme si navarili, sme si aj zjedli.
|
Cviklový krém s kokosovým mliekom. |
Stručný recept : Na masle restovaná cibuľka so zázvorom a červenou repou, zaliate zeleninovým vývarom, po 20 minútach aj kokosovým mliekom. Dusené do zmäknutia, ochutené morskou soľou, čiernym mletým korením a drvenou rímskou rascou. Na fajront rozmixované do hladkého a jemného krému. Podávala sa s nasucho opečenými kokosovými vločkami, ozdobená petržlenovou vňaťkou a lyžicou kokosového mlieka.
|
Losos na špenáte so s jemnými šalotkovými omáčkami dvoch farieb francúzskeho pôvodu a zemiačkami obalenými v masle so sekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Ozdobené zelerom fritovaným do chrumkava, až kým nemá farbu sena - na papierovom obrúsku ho necháme odtiecť z oleja a pri podávaní dosolíme.
Omáčky stoja za zmienku, chutili vskutku znamenite. S ich servírovaním netreba otáľať, inak priveľmi zhustnú. |
1. Čerstvý špenát krátko zohriaty na masle, osolený morskou soľou, vychutený štipkou strúhaného muškátoveho orieška.
2. Šalotky nakrájané na kocky, restované na masle do jemného skaramelizovania, podliate v prvom kole suchším bielym vínom do úplnej redukcie, následne podliate zeleninovým vývarom, znovu do redukcie. Vo finále pridaná jedna šľahačková smotana, spolu všetko krátko preverené do zhustnutia. Dochutené podľa potreby morskou soľou.
3. Šalotky nakrájané na kocky, restované na masle do jemného skaramelizovania, podliate červeným vínom, redukované až do úplneho skaramelizovania a zredukovania vína zahustené kockami studeného masla - pridávanými vždy po jednej až do rozpustenia za stáleho miešania. Ochutené morskou soľou a mletým čiernym korením.
Schválne som si vyhľadala, čo k maslovým francúzskym omáčkam udáva Julia Child (Umenie francouzské kuchyne, rok vydania 2011): "Nejjednodušeji můžeme omáčku dochutit máslem, které do ní přimíchame tesne předtím, než ji chceme podávat. Máslo omáčku zjemní, dodá ji lepší konzistenci nezaměnitelnou "francouzskou" chuť, kterou u jídel jiných národných kuchyní nenajdete."
|
Mousse z maku a bielej čokolády podávané s punčovou omáčkou z lesných plodov. Recept na túto delikátnu penu vám prelinkujem dodatočne, keď ju niektorý z kolegov pridá. Podieľala som sa na nej v úvode tým, že som vysypala mak do mlieka a dala variť. O zvyšok sa v našom tíme postarala naša šikovná cukrárka Martinka. |
|
Zohratá trojka - veľmi rada som osobne spoznala Martinku z blogu Martinkap (ako keby sme sa poznali sto rokov...☺) a rovnako rada som opäť raz stretla slniečko a duševného blíženca Elu z blogu Moja turecká kuchyňa. |
Pripájam autentické recepty, ako sme ich obdržali od:
http://www.chefparade.sk/
Exotická polievka z červenej repy
a kokosového mlieka
- 1 veľká cibuľa, očistiť, nakrájať
- 900g červenej repy, ošúpať a nakrájať na kocky
- 4cm zázvor, ošúpať a nakrájať na kocky
- 800 – 900 ml zeleninového vývaru
- 400ml kokosového mlieka
- 1-2 limetky ( šťava )
- Olej
- Soľ, mleté čierne korenie
- Rímska rasca
- Chilli ( variabilné )
- Kokosové mlieko - na ozdobu
- Chipsy z kokosu – na ozdobu
- Čerstvá petržlenová vňať – na ozdobu
Orestujeme cibuľu, pridáme červenú repu, zázvor, spolu restujeme. Zalejeme vývarom,
dochutíme koreninami, zalejeme kokosovým mliekom a dusíme na nízkej teplote pokiaľ nie
je repa mäkká. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme šťavu limetky, prípadne
ešte dochutíme. Kokosové lupienky si opražíme na panvici.
Podávame preliate kokosovým mliekom, kokosovými chipsami a zelenou bylinkou
Grilovaná ryba na šalotkovej omáčke so
špenátom „Buere rouge“ redukciou
a fritovaným zelerom (4 porcie)
- 600g filety z ryby (môže byť losos, zubáč ap. – hlavne filetovaná ryba bez kostí)
- Šťava z citróna, soľ, mleté korenie
- Trocha múky
- 80g masla
- 400g špenátu (mrazený alebo čerstvý)
- Soľ , korenie, muškátový orech
Šalotková omáčka
- 200g šalotky alebo cibule – nasekanej na drobno
- 0,1dcl bieleho vína
- 0,2dcl vývaru
- 0,2dcl sladkej smotany
- Soľ, mleté čierne korenie
Fritovaný zeler
- 100g zeleru, nakrájaného na tenké pásiky ( julienne )
- Olej na fritovanie
Buere rouge redukcia
- 0,25dcl červeného vína
- 100g šalotky
- 100g studeného masla na kocky
- Malá lyžička medu
- Soľ, mleté čierne korenie
Kožu na rybe narežeme, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme. Kožu jemne
vtlačíme do múky. Na troche masla ohrejeme špenát, osolíme ho, okoreníme a dochutíme
muškátom. Necháme na teple. Opečieme na masle šalotku, zalejeme ho vínom
a necháme tekutinu zredukovať. Potom pridáme polievku a šľahačku a varíme pokiaľ sa
nám omáčka nezahustí. Osolíme ju a okoreníme. Nakrájaný zeler na drobné, tenké pásiky
fritujeme v rozpálenom oleji do hneda. Odmastíme na papieri a jemne osolíme.
Zo šalotky, červeného vína, masla, a korenín si pripravíme hustú redukciu. Ako prílohu
podávame varené petržlenové zemiaky.
Makový Mousse s ragú z lesného ovocia
(10 porcií)
- 250ml mlieka
- 100g mletého maku
- 60g rumu
- 2 vajcia + 1 žĺtko
- 100g hnedého cukru
- 240g bielej čokolády
- 6 plátkov napučenej želatíny
- 500g našľahanej šľahačky
Mlieko privedieme do varu a zmiešame s makom a rumom, tekutinu zredukujeme na ½
obsahu. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť.
Vajcia, žĺtko a cukor vymiešame v krém. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
alebo v mikrovlnke a zmiešame s napučanou želatínou. Čokoládu zmiešame s vajcami,
ušľaháme šľahačku a všetky ingrediencie zmiešame spolu. Necháme zachladiť (4hod).
Ragú z lesného ovocia
- 600g lesné ovocie mrazené (mix)
- 100g hnedého cukru
- 0,2dcl červeného vína
- 0,2dcl pomarančového alebo iného džúsu
- 1 veľký pomaranč (kôra + šťava)
- 1 citrón (kôra + šťava)
- 0,5cl Griotka
- Celá škorica
- Klinčeky
- 1 lyžica maizeny
- Trocha studenej vody
Na väčšej, rozohriatej panvici si spravíme s cukru karamel. Zalejeme ho červeným vínom
a džúsom a necháme pomaly rozpustiť karamel. Pridáme šťavu a kôru z pomaranča
a citrónu, škoricu a klinčeky, mix ovocie a varíme spolu cca 10 minút. Pridáme griotku,
v dvoch lyžiciach studenej vody si vyšľaháme 1 vrchovatú lyžicu maizeny a zamiešame.
Krátko prevaríme a necháme vychladnúť. Vyberieme kôru, klinčeky a škoricu a podávame
k mousse.