R E C E P T
Rožteky
* 4 bielky
* 200 g cukor krupica
* 200 g vlašské orechy mleté
* 200 g cukor krupica
* 200 g vlašské orechy mleté
Plnka
* 4 vajíčka
* 2 žĺtka
* 160 g cukor
krupica
* vanilka
* 1 maslo
* 1 PL mletej
kávy
Čokoláda na
poliatie
*150 g
čokoláda na varenie
*40 g CERA
Postup:
Prísady na rožteky dám do hrnca
a pri slabšej teplote za stáleho miešania uvediem do takmer varu. To je
stav že zmes trochu zhustne, stmavne a začne odprskovať ako uvarená
krupica, puding a podobne. Vypínam a odstavím. Vychladnutou zmesou
naplním zdobičku a na plech vyložený papierom na pečenie striekam úhľadné
rožteky. Z tejto dávky nastriekam dva plechy. Pečiem suším vo vyhriatej
rúre na teplote 125-130 C po dobu 15-20 minút. Trošku povolia a na povrchu
sa vytvorí krusta. nechám ich vychladnúť, potom ich pootáčam. Plnia sa na tú
stranu, ktorá sa dotýka „plechu“ pri pečení.
Plnka je nadstavovaný krém. Vo
vodnom kúpeli ručným mixérom šľahám všetko okrem masla a kávy. Maslo stojí od
rána na kuchynskej linke aby získalo izbovú teplotu a zmäklo. Vajíčková zmes sa
šľahá až kým nezdvojnásobí svoj objem a nevznikne svetlá nadýchaná pena.
Keď k tomuto dôjde, šľahám ešte päť minút. Potom ho nechám chladiť, až kým
nenadobudne izbovú teplotu. Postupne zašľahám do masla a vznikne krém. Na
záver vmiešam kávu. Hotový krém nechám 15-20 minút zachladiť v chladničke,
potom naplním zdobičku a plním rožteky. Tie mam naukladané na jednom plechu, jeden vedľa druhého.
Rožteky dám do chladničky, aby stuhli. Až potom ich máčam v poleve, ktorú zohrievam
vo vodnom kúpeli pomaly, pri teplote tesne pod bodom varu.
Hotové rožteky v chladničke
pekne stuhnú a dobre sa uskladňujú. Moja svokra Lyduš zvykne
k Vianociam prichystať dve dávky a časť parížskych rožtekov rovno
odkladá do mrazničky. Na Veľkú noc ich vykladá na etažér k iných
koláčikom, sú stále úžasné
a vyhľadávané.
Na zjemnenie sladkej chuti pripájam iný,
rýchly a nekomplikovaný recept:
Mandľovo kokosové hrudky
* 1 šľahačka
* 50 g masla
* 100 g cukor krupica
* 100 g mandle sekané
* 60 g kokosová múčka
* 150 g kandizovanej kôry citrusových plodov a čerešní (Billa)
* 50 g ovsených vločiek
* 50 g masla
* 100 g cukor krupica
* 100 g mandle sekané
* 60 g kokosová múčka
* 150 g kandizovanej kôry citrusových plodov a čerešní (Billa)
* 50 g ovsených vločiek
Šľahačku, maslo a cukor
zohrejem, kým sa zmes nespojí a cukor s maslom neroztopí. Potom
pridám ostatné prísady. Nechám vychladnúť. Dvomi lyžičkami naberám hrudky,
ktoré ukladám na plech vyložený papierom na pečenie. Sušia sa podobne ako
kokosky, 25 minút na 130 stupňov vo vyhriatej rúre. Hotové a vychladnuté sa máčajú
v horkej čokoládovej poleve.
Prajem krásne dni predvianočné!
A.♥
U vás sa už vypeká Adi? Veľa pozdravov posielam, verím, že sa máte fajnovo všetci.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Katka, áno vypeká. Vianoce a prípravy vyvrcholia budúci víkend, kedy sa u nás stretá široká rodina. Potom už len vianočné pianko, oddych a čakanie na sneh. Pozdravujeme, žijeme... a sladký božtek letí pre dievčatko Julinku ♥️
OdstrániťMilujem tvoje parížske roštenky su fantasticke, mnaaam 💕😘😘👍
OdpovedaťOdstrániťTy si moja roštenka❤️
Odstrániť