Postup v krokoch:
NÁPLŇ
- Zmiešam 2 žĺtky a 45g krupicového cukru do peny
- Pridám 30g kukuričného škrobu, starostlivo vmiešam.
- 6g čierneho čaju Earl Grey pridám do 260 ml mlieka.
- Na slabom plameni pomaly zvarím do peny, krátko nechám macerovať a precedím cez sitko.
- Spojím pripravené mlieko so žĺtkovú penu a uvarím na hustý puding.
- Zmes zakryť potravinársku fóliou a odložím na dve hodiny chladiť do chladničky.
- Pred plnením veterníčkov vyšľahám 180g smotany na šľahanie, dve tri lyžice šľahačky potom pridám do pudingu a nakoniec celé spojím do nadýchaneho krému delikátnej chuti.
PROFITEROLKY
Cesto 1 - cukrové
- 60g masla izbovej teploty a 50 g krupicového cukru zmiešam do peny.
- Pridám 70g hladkej múky a spojím do treného cesta, ktoré vložím do fólie z oboch strán a vyvaľkám na cca 3 mm hrúbku
- Rozvaľkané cesto aj s fóliou odložím na 20 minút do chladničky.
Cesto 2 – odpalované
- Nechám zovrieť 125ml vody, 50 g masla a 1/2 kávovej lyžičky soli.
- Vsypem 80 g hladkej múky, vymiešam do hladka, kým sa nezačne cesto oddeľovať od stien hrnca. Minútu zohrievam na slabom plameni.
- Odstavím a po jednom vmiešam dve vajíčka.
- Na papier na pečenie, uložený na plechu predkreslím kolieska o priemere 2 cm (po obvode vhodného pohára).
- Naplním vrecko so zdobičkou cestom a na plech s papierom na pečenie nastriekam 12 až 15 ks profiteroliek.
- Na profiterolky poukladám kolieska o rovnakom rozmere, ktoré vykrojím z cukrového cesta.
- Piečiem v rúre vyhriatej na 200° počas cca 20 - 25 minút, koláčiky sledujem a rúru neotváram.
- Keď vychladnú, naplním profiterolky hotovým krémom (zospodu).
Dobrú chuť, je to hrozne dobré!
Pôvodný recept, podľa ktorého som piekla a spísala postup bol z youtube odstránený, našla som niečo takmer identické (tie zvuky v ňom sú podobne fenomenálne, ďakujem!). Ak je to možné, uprednostnite kvalitný sypaný čaj, nie vrecúškový.