8/22/2019

Chrumkavé proftierolky s náplňou čaju Earl Grey (Choux au Craquelin)




Chrumkavé  profiterolky  s náplňou čaju Earl Grey



Postup v krokoch:


NÁPLŇ  

  •  Zmiešam 2 žĺtky a 45g krupicového cukru do peny
  • Pridám  30g kukuričného škrobu, starostlivo vmiešam.
  • 6g čierneho čaju Earl Grey  pridám do 260 ml mlieka. 
  • Na slabom plameni pomaly zvarím do peny, krátko nechám macerovať a precedím cez sitko.
  • Spojím  pripravené mlieko so  žĺtkovú penu a uvarím na  hustý puding.
  • Zmes zakryť potravinársku fóliou a odložím  na dve hodiny chladiť do chladničky.
  • Pred plnením veterníčkov vyšľahám 180g   smotany na šľahanie, dve tri lyžice šľahačky potom pridám do pudingu a nakoniec  celé spojím do nadýchaneho krému delikátnej chuti.



PROFITEROLKY


Cesto 1 - cukrové

  •  60g  masla izbovej teploty a 50 g krupicového cukru zmiešam do peny.
  • Pridám 70g hladkej múky a spojím do treného cesta, ktoré vložím do fólie z oboch strán a vyvaľkám  na cca 3 mm hrúbku
  • Rozvaľkané cesto aj s fóliou  odložím  na 20 minút do chladničky. 

Cesto 2 – odpalované

  • Nechám zovrieť 125ml vody, 50 g masla a 1/2 kávovej lyžičky soli.
  • Vsypem  80 g hladkej múky, vymiešam do hladka, kým sa nezačne cesto oddeľovať od stien hrnca. Minútu zohrievam na slabom plameni.
  • Odstavím a po jednom vmiešam  dve vajíčka.
  • Na papier na pečenie, uložený na plechu predkreslím kolieska o priemere 2 cm (po obvode vhodného pohára).
  • Naplním vrecko so zdobičkou cestom a na plech s papierom na pečenie nastriekam  12 až 15 ks profiteroliek.
  • Na profiterolky poukladám kolieska o rovnakom rozmere, ktoré vykrojím z cukrového cesta.
  • Piečiem v rúre vyhriatej na 200° počas cca 20 - 25 minút, koláčiky sledujem a rúru neotváram.
  • Keď vychladnú, naplním profiterolky hotovým  krémom (zospodu).

Dobrú chuť, je to hrozne dobré!

Pôvodný recept, podľa ktorého som piekla a spísala postup  bol z youtube odstránený, našla som niečo takmer identické (tie zvuky v ňom sú podobne fenomenálne, ďakujem!).  Ak je to možné, uprednostnite kvalitný sypaný čaj, nie  vrecúškový.

1 komentár:

  1. Super, už konečně vím, co upéct na víkend. Zkusím odpalované těsto a zaujala mne náplň s černým čajem. Přeji pěkné babí léto :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: