Viackrát som na mojom blogu spomínala kamarátku Silviku, ktorá je vydatá v Taliansku a žije tam už dlho, od svojej mladosti. Silvika nás naučila robiť
tiramisu, ale aj
lasgane,
parmigiana di melange a ďalšie skvelé jedlá i dezerty z pestrej talianskej kuchyne.
Naposledy, keď mala prísť na Slovensko za mamou, poprosila som ju o láskavosť. Chcela som, aby mi priviezla potravinový nákup v hodnote okolo 50 Eur. Moje podmienky boli, aby kúpila miestne obľúbené potraviny, aby to neboli polotovary a dochucované záležitosti. Niečo, čo ona považuje za dobré a u nás to nedostať, alebo nedostať v takej kvalite.
Priviezla všeličo - len tak z toho, čo si spomeniem - artičoky nakladané v oleji, morskú soľ dochucovanú hľuzovkami,
hľuzovkovú polentu, homemade sépiové a klasické cestoviny chitarra (gitarové struny asi ☺) - perfektné zabalené v papieri po 2x 2 porcie v jednej krabičke. Tie, čo vidíte na obrázku, sú tie klasické. Sépiové, čierne si spravíme inokedy. Ďalej v tom potravinovom balíčku z Talianska bola jedna super vec - koncentrát paradajkového pyré balené podobne ako napr. sardelová pasta s nepripodobniteľnou chuťou k našim pretlakom, či krabicovým paradajkovým pyré. Ako pozornosť od jej manžela, ktorý nákup vybavoval sme dostali nakladanú papričkovú zmes na ochutenie gulášov a podobných jedál a omáčok. Tuším tam ešte bola fľaša výborného vínka, kúsok zrejúceho syra, gaštanové pyré s vanilkou v pohári - konzistenciou niečo ako naše jablkové pyré, alebo ešte redšie - na ochutenie krémov a sladkých jedál - tiež ešte čaká na svoju premiéru. No a potom táto záhada BOTTARGA DI MUGGINE.
No kukajte a tipujte, čo by to mohlo byť...my sme na to tiež kukali a tipovali ☺☺...
Zatiaľ vám napíšem recept na výborné cestoviny a potom si to vyštrngáme.
Ingrediencie:
4 porcie cestoviny, uvarené al dente
Na omáčku:
* olivový olej
* 1 stredne veľká mrkva
* 1 cibuľa
* kúsok domácej slaninky (môže, nemusí byť)
* paradajkové pyré 150 ml
* biele víno - pol deci
* soľ - podľa chuti
* 1 kávová lyžička oregana
* 1/2 kávovej lyžičky pamajoránu
* Bottarga di muggine
* Parmezán na posypanie
Do rozohriateho oleja vhodím na drobno pokrájanú menšiu cibuľu, krátko restujem, pridám slaninu pokrájanú na drobno a po chvíli aj na malinké kocôčky nakrájanú mrkvu, restujem do zlatista. Následne podlejem vínom, počkám, kým sa zredukuje a pridám paradajkové pyré, prevarím 5-10 minút.
Na záver, ihneď ako omáčku vypnem, nastrúham do nej kúsok bottargy a dochutím bylinkami a soľou. Omáčka chutí jemne po rybacine, zároveň sladkasto ako bolognská.
Spolu s parmezánom, ktorý ju dokorení tvorí veľmi chutnú kombináciu. Ad parmezán - takmer do roka a do dňa - opať sme sa dočkali svojho kilového kusa syra, privezeného priamo z Parmy, trojročného krásavca - za to všetko vďaka Matúšovi W. a jeho tímu. Budeme naňho spomínať po celý rok a často. Iba v dobrom.
Omáčku finišujeme zároveň s cestovinami a ihneď podávame a hoblinkami parmezánu. Na tanieri môžeme ešte bottargu dostrúhať na hotové jedlo.
Takže poďme spať k našej BOTTARGA DI MUGGINE. Už viete? Tušíte? Alebo ste si vygooglili ako ja?
Tipol si niekto z vás, že sú to sušené a solené rybie vajíčka? Konkrétne táto moja - to sú ikry tuniaka, nazývané aj kaviárom Stredomoria. Veru neboli najlacnejšie, ale dochutia a ozvláštnia nám mnoho jedál.
Ikry môžu byť pochádzať z parmice , alebo tuniaka. Jedinečná chuť ikier je výsledkom špeciálneho postupu:
čerstvo ulovené ryby sú zbavené sáčku obsahujúceho vajcia,
tie sa potom solia, miešajú a stláčajú a potom zrejú.
Toto spracovanie vyžaduje dostatočne odolný vákuový obal, aby vydržal soľ aj lisovanie a z tohto dôvodu, aj keď by bolo možné použiť
vaječné vaky aj iných rýb, je na tento účel vybraná parmica. Bottarga bola jednoduché a bezpečné jedlo pre rybárov, ktorí boli nútení tráviť veľa času mimo domova.
Je to jedna z pých talianskej kulinárskej tradície.
Do cestovín sa strúha, alebo krája na tenké plátky. Tiež sa podáva ako predjedlo, len tak poliata trochou extra panenského olivového oleja, či naložená v masle. Botargu možno strúhať do trochy horúcej vody, ktorú necháte na cestovinách po ich uvarení a už ich len posypete chrumkavým restovaným cesnakom. Je to obľúbená pochúťka rybárov. Taliani si ju napríklad strúhajú na pečivo natreté trochou mixovaného tvarohu - môže to byť zaujímavé predjedlo.
Bottarga je malé kúzelné jedlo, kedysi vyhradené iba pre rybárov a ich priateľov, ktorí ho držali v tajnosti kôli jeho jednoduchosti a dobrote.
Dobrú chuť!