5/06/2011

Tradičné talianske lasagne


Mnohokrát som varila lasagne, podľa rôznych receptov, boli lepšie aj horšie verzie. Milujem lasagne, ktoré pripravujú v žilinskej pizzerii Piccolo - s pórom, fazuľou, paradajkami a mozzarelou - volajú sa Vulcano. Včera sme lasagne pripravovali  tak, ako  ich robia Taliani. Lepšie som nejedla.



Nebojte sa pustiť do ich prípravy,  spolu to zvládneme. Zaberú vám síce viacej času, ale niektoré kroky sa dajú aj oddeliť a čas finálneho dohotovenia sa tak skráti.

Budete potrebovať:

• Lasagne - pláty cesta kúpite v obchode. Niekto tvrdí, že tie z obchodu je lepšie chvíľku predvariť. Osobne dávam neprevarené. Do lasagní, ktoré vidíte na fotke  sme použili tenučké pláty cesta zakúpené v Taliansku. Vyzerali podobne ako cesto na rezance - žlté a tenké ako papier. Kto je šikovný, môže vyskúšať domáce lasagne nakrájané  na mieru z domáceho cesta na rezance.

• Bolonská omáčka - na jej prípravu použijem hrniec, alebo hlbšiu panvicu s pokrievkou. Je možné uvariť ju aj deň dopredu a použiť podľa potreby, prípadne zamraziť. Táto omáčka skvele chutí aj so špagetami. Na dno nalejem olivový olej, nie veľa, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu a kúsok masla. Nameliem trochu čierneho korenia. Zároveň pridám pol mrkvy krájanej na malinké kocôčky. Po pár minútach restovania, keď mrkva pustí šťavu doplním mleté mäso (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch). Miešam, prehadzujtem, pokým sa mäso dôkladne neopečie a nerozdrobí. Potom podlejem 1-2 dcl  suchým bielym vínom, ktoré 5 - 10  minút na strednej teplote redukujem. Nakoniec posolím, pridám štipku muškátového oriešku a pasírované paradajky. Keď  omáčka zovrie, dám na najslabšiu teplotu a za občasného premiešavania nechám bublať   hodinu dve, aj dlhšie.  Platí pravidlo - čím dlhšie omáčku varíme, tým je chutnejšia.  Skaramelizuje, chuťovo zosladne.

• Bešamel - pripravím tak, že na masle opražím hladkú múku. Množstvo 3 polievkové lyžice múky, masla toľko, aby pojalo múku, aspoň 100 g.  Keď múka s maslom zavonia pod nosom, zalejem studeným mliekom a miešam, koľko vládzem. Metličkou alebo ručným mixérom , aby sa v omáčke nespravili hrčky. Robím to tak, že pridám časť mlieka, a keď vymiešam hladkú hustú hmotu, podobne ako keď varíte krupicovú kašu,  pridám zvyšok mlieka a  bešamel varím ako puding, kým nezhustne a neprebuble. Medzičasom bešamel osolím a na koniec dochutím štipku strúhaného muškátového orieška. 

• Parmezán - strúhaný na jemno.

Keď mám všetko pripravené, na dno  zapekacej misy dáme trochu olivového oleja, pár lyžíc bolonskej aj bešamelovej omáčky, na to príde prvá vrstva lasagní, ktorú polievam najskôr bolonskou, potom bešamelovou omáčkou. Z každej 2-3 polievkové lyžice a roztrieť na lasagne. Následne posypem parmezánom a takto striedam aj 5-6 vrstiev. Na vrchnú vrstvu zopakujem omáčky, parmezán a na to poukladám plátky masla. Dám do rúry piecť na teplotu 180°C, pečieme 45 minút až hodinu, kým nie sú hotové.

Po upečení  je dobré nechať hotové lasagne aspoň 15 minút odležať, kým nakrájame a podávame - aby sa nerozpadali a chute lepšie prešli.

Prajem vám dobrú chuť!

Za vynikajúci recept priamo zo zdroja ďakujem kamarátke žijúcej v Taliansku dlhé roky, Silvike, ktorá rovno predviedla ich prípravu v mojej kuchyni.

PS: Postupom času sa mi osvedčilo priravovať lasagne tak, aby obsahovali dve, maximálne tri vrstvy cestovín. Subjektívne mi tak prídu chutnejšie.





35 komentárov:

  1. este mi nechala cesto na jednu varku,takze ked ich pripravím, si pozvana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...nemozem ani mysliet na tie lazane...boli perfektne a ked budem chodit na tvoj krasny blok tak budem vzdy hladna...:)mas to tu perficneee a som rada ze tu najdem vzdy skvele odskusane recepty:)cmuky,cmuk:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Akoze divam sa teraz na to a som hladnaaaaaa, tak si to predstavte aka koza so mna ahahah.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. úžasné, ja tiež cestovinu nepredváram.
    Nemôžem si pomôcť, ale všetky Vaše rp. sú perfektné.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zaujíma ma množstvo resp. gramáž surovín :)
    neviem to odhadnúť, nemám až toľko skúseností :)
    vďaka!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. juj no, to bude fuska...skusim odhadom po pamati. lasagne - na moju jansku misu, ktora ma objem cca 17x40x12 cm som spotrebovala 1 necele balenie lasagni - cestoviny z Billy, 400 g mlete maso, moze byt aj menej, 1 balenie pasirovane paradajky 500 g. syr,sol aj koreniny podla chuti, zvysok je v recepte. ak si este nieco potreboval, tak sa pytaj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som dostala na ne chuť :-) Tak asi pripravím na obed.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. vyborny recept. bolonska omacka je samozrejme vyborna aj na spageti, ale chyba ti tam jedna podstatna ingrediencia a to je zeler. ja som sa ju naucil od jedneho taliana v nemecku, kde som robil v pizzerii a vzdy sme ju varili dobre tri hodiny kym nebola mrkva a zeler uplne rozvarene :) komu sa nechce travit cas varenim omacky, vybornu robi aj vitana (taka v papierovej krabicke). staci pridat trosku cerveneho vina a povarit a je ako od taliana ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vanja, dakujem za komentar. recept, ktory som obdrzala z talianska bol bez zeleru,ale verim ze zeler na nom nic nepokazi a moze vylepsit chut bolonskej omacky. polotovary z krabicky, ci sacku uz dlhsi cas nepouzivam,to nehrozi :)

      Odstrániť
  9. Andrejka myslite si, ze by sa dal besamel nahradit ricottou?! Dakujem za odpoved, Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Lucia, treba vyskusat, zle to nemusi byt,ale uz to asi nebude ono. ale hadam nie je problem s mukou,ci..lebo ta je predsa aj v cestovinovych platoch. vyskusajte a dajte vediet ako to dopadlo ;)

      Odstrániť
    2. dnes som nahodou na pintereste natrafila na take lasagne,takze takto by vyzerali..mnam! :) http://pinterest.com/pin/69313281735671713/

      Odstrániť
    3. nakoniec som ich urobila podla vasho receptu a boli neskutocne fantasticke!!!! Ricottu si necham na spenatove lasagne :)

      Odstrániť
  10. dakujem za recept a skvele rady...super fakt

    OdpovedaťOdstrániť
  11. začínate bolonskou omáčkou a až potom dáte cestovinu? Nemá sa začínať lasagnami? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. zacinam bolognskou,aby sa spodok nepripiekol-tak ma to naucila kamaratka, co zije v tal.

      Odstrániť
  12. naozaj perfektne recepty, neviem, ktory mam vyskušať najskôr :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Včera som ich robila (po prvýkrát v živote som robila lasagne) a boli neskutočné. Išla som presne krok po kroku. Je to skvele napísané aj pre začiatočníkov vo varení. Ďakujem! Odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ToMo, nebola to zla otazka, nemusel si zmazat :) Maska davam tak 500 g a mlieka veru neviem, nieco medzi 3-5 dcl, podla toho, aby bol bezamel kremovy, ani riedky,ani husty..nieco ako redsi puding. neviem,ci ti to pomoze :)

      Odstrániť
  15. Práve sa mi dopekajú tieto lasagne v trúbe a vyzerajú ozaj mňamkovooo, tak dúfam, že také i naozaj budú. Vyšlo mi to presne do misy z jánskeho skla, čiže žiadny odpad - ďakujem za super receptík. Už sa na ne veľmi teším ja i celá rodinka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. mnam... boli bozske... milujem ich...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Andrejka, Tvoje lasagne vyzerajú veľmi lákavo. Ja mám už asi pol roka kúpené surové lasagne, ale nie a nie sa do toho pustiť. Práve kvôli tomu, že niekde sa píše - dopredu ich uvariť, alebo zaliať horúcou vodou, alebo pripravovať surové. Tak sa neviem odhodlať urobiť ich. Ale asi ma to tento týždeň neminie. Urobím ich podľa tohoto Tvojho receptu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Jarmilka, drzim palce a nech chutia!

      Odstrániť
    2. Andrejka, dnes som robila na obed, a musím povedať, že dávno som nič lepšie nejedla. Výborný recept !

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: