11/16/2011

Felixova tekvicová poézia

 
Juj, to vám je ale dobrota...to sa nedá opísať...musí vám stačiť, že po dovarení som zjedla dva taniere pred desiatou hodinou dopoludnia :).

Pred časom som zachytila u priateľky na FB takýto post:

"splnenie slubu :-))): Felixova (aj Mariina) tekvicova polievka bola, je a urcite vzdy bude famozne vynikajuco uzasna...))) fakt velke mnamko, a ked dufam dnes dostanem komplet recept, zaradujem do mojho kucharcenia....))) mnam, mnam a este raz mnam!!!!! :DDDD"
 a pod ním asi 35 príspevkov, vrátane receptu. No nevyskúšaj to!
Tu je recept priamo od autora Felixa Schlossera:
" ‎...pre veľký záujem a chvaly pripájam recept ;)

Jesenná tekvicová poézia

Ingrediencie:
-2 malé (1 väčšia tekvica Hokaido) cca. 500g
-olej
-2 cibule
-lyžička Kurkumy (môže byť aj Kari korenie)
-pohár vína (odporúčam sladké dezertné, biele Portské)
-200ml vývaru (v krajnom prípade použijeme bujón)
-jedna sladká smotana
-kokosové mlieko (túto exotickú chuť môžeme docieliť aj prevarením 6 pl. kokosovej múčky v 100ml mlieka alebo našej smotany, precedíme cez sitko) :-)
-lyžička dijónskej horčice
-lyžička medu
-korenie (soľ, čierne korenie, paprika)
(odporúčam pripravovať vo veľkom hrnci)
-na oleji speníme 2 nakrájane cibule, necháme mierne skaramelizovať
-pridáme a orestujeme (na kocky) nakrájanú tekvicu so šupkou
-pridáme kurkumu (v recepte je hlavne kvôli farbe, nie chuti)
-podlejeme vínom a necháme ho chvíľu odpariť
-zalejeme vývarom, smotanou a kokosovým mliekom, necháme 20-30 minút povariť
-pridáme dijónsku horčicu a med
-rozmixujeme ponorným mixérom (môžeme aj prepasírovať cez sitko, nie je to potrebné)
-podľa hustoty zriedime mliekom alebo vodou a necháme prevariť
-podľa chuti dochutíme soľou, čiernym korením a paprikou

bon appetite :)"
  Dodávam len, že som nezohnala portské vínko, tak som dala Tokajské sweet.
A tiež u nás nebola tekvica Hokaido, ale som použila maslovú tekvicu.
Smotanu som pridala až na samý záver, keď už bola polievka rozmixovaná, na krátke prebublanie.
Vznikol delikatesný krém. Jedna báseň!
Dobrú chuť aj vám, ak sa rozhodnete si ho pripraviť :).



 

6 komentárov:

  1. tá je ale nádherne oranžová ... mám v pivnici posledné tekvice a presne viem, čo z nich urobím - túto polievku :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, dakujem...tiez sa este chystam najmenej raz do nej, napis potom ci vam zachutila :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. najmenej raz ako v tomto roku :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :) dnes uz aj ja ju robim troska inak, skus dat ako zaklad, na orestovanie cibulku, cesnak a mrkvu, potom tekvicu...potom netreba pridat ani med a ani horcicu...a k hotovej polievke urobim hrianky, pocesnakujem a rozkrajam na kococky, oprazim na sucho tekvicove semiacka...niekedy ani vinko nedam..., je to moja top polievka...zatial mi najsamlepsie zo vsetkych polievok chuti, neviem sa jej dojest :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. It's amazing to go to see this site and reading the views of all friends regarding
    this paragraph, while I am also zealous of getting experience.



    my page; dinerito fresco

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: