5/01/2013

Hodovanie s medvedím cesnakom


Kým v Bratislave sú medvedím cesnakom už objedení a ohučaní, u nás na Hornom Považí jeho čas iba prichádza. Dočítala som sa, že medvedi za ním putujú aj sto kilometrov. Otec ho chodí zberať na neďaleké Javorníky, zbiera ho veľa a roznáša po celej rodine a známych, nakoľko je výnimočne zdravý a a jeho účinky fungujú len ak ho požívame čerstvý. 

Povedzme si  úprimne,  najlepšie chutí na  omastenom krajci chleba. Úplne fantasticky!

V tomto poste  prinášam dva jednoduché recepty:

1. Chuťovka s medvedím cesnakom
2. Polievka z mladého kalerábu s medvedím cesnakom

1. Chuťovka s medvedím cesnakom
V miske zmiešam jemný tvaroh, údený tvaroh a trochu taveného syra. Pomery od oka, ako vám vyhovuje. Pridám VEĽA umytého a nadrobno nasekaného  medvedieho cesnaku. Nátierkou plním vyčistené zelené papriky a po stuhnutí a odležaní krájam na plátky. Nátierku  podávam priamo na kolieskach  pokrájaného pečiva.

2. Polievka z mladého kalerábu s medvedím cesnakom
Na oleji a kúsku ghee orestujem na kocky pokrájaný pór, na hrubo strúhanú mrkvu a na kocky pokrájané dva mladé kaleráby. Zalejem studenou vodou, prihodím tri celé očistené zemiaky, osolím, okorením podľa chuti - dávam za lyžičku mletej červenej papriky. Varím domäkka. Potom odoberiem menšie množstvo šťavy, všetky tri zemiaky a rozmixujem do hladka- touto zmesou polievku zahustím. Podávame  na tanieri posypané  nasekaným medvedím cesnakom, ktorým nešetríme.

Dobrú chuť!



Medvedí cesnak

10 komentárov:

  1. Veľa teraz počúvam o tom medvedom cesnaku, ešte som ho nejedla, ale láka ma to odskúšať. Poobzerám sa po ňom, poznám dokonca aj niektoré miesta u nas kde rastie. Ale či ešte rastie zistím až tam zajdem :-)
    Receptíky sú fajn a deťúrence máš rozkošné :-) Pozdravujem a prajem krásny májový deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. treba čím skôr, moja dnešná misia bola žiaľ neúspešná :-/

      Odstrániť
    2. dakujem Majka. vonia nadherne, ako cesnak a tak aj chutí, snad je jemnejsi :)prajem Ti, aby ste ho objavili aj v lesoch tam u vas, aby si ho mohla ochutnat a vychutnat, zdravim aj ja a zelam vela lasky v tohtorocnom vonavom maji♥

      Odstrániť
  2. no tak si ho teda od oca vezmem trošken :) chlapčúrikovia sú takí zlatí!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyborne Adka..., je to mnamko, vcera som nasla super lozisko, cistulinke, pre buduci rok....Sima bacha, u mna si z nego grgala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...my sme spravili rybaciu pomazanku,hned ako som ho doniesla od vasich a aj tam sme ho dali hojne a je vyborna,mnam, napchavala som sa nou aj vecer ked som prisla v stredu z prace,chleba ,nechleba...vecer co uz:), a dnes rano som si dala tiez na ranajky na rosteky,ale idem hned aj spravit receptik s tou paprikou to bude suprove...:):)mnam a na veceru chystam si spravit salatik, zeleninku, medvedi cesnek, syr do toho, velmi ma tesi ze som z neho dostala je to mnamka,inak ho jem len tak aj sami dam do pusi a zujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matejko a Maroško, su uzasni ako im spolu chuti tak to je nadhera uplna:):)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ta paprika je skvělý nápad! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: