12/13/2013

Vanilkovo vanilkové rožteky



Vanilkové rožteky a Vianoce. Jedno bez druhého nemôže byť. Aspoň u nás. Aj u vás?

Tieto už nemôžu byť vanilkovejšie.

Tento rok som sa s pomocou  kamarátov dostala k madagaskarskej vanilke, ktorá je plná aromatickej dužiny. Narobím z nej predvianočné podarúnky našim maminám a sestrám a švagrinám - zo zmesi práškového a krupicového cukru a nakrojeného lusku vanilky - vloženého do uzavretej nádoby. Naša starká mala takýto vanilkový cukor celé roky - len dosýpala minutý cukor a poriadne uzavrela a stále to voňalo.



VANILKOVÉ ROŽTEKY

Prísady na cesto:

○ 280 g celozrnnej hladkej múky preosiatej
○ 150 g mletých orechov
○ 100 práškového cukru preosiateho
○ 250 g masla izbovej teploty
○ dužina z 1/2 lusku vanilky

Vypracujem cesto, ktoré nechám zabalené hodinu odpočinúť v chlade.

Potom z neho tvarujem malinké rožteky, ktoré pečiem na 160°C do zlatista, kým nezačnú rozvoniavať po celom dome. Vychladnuté rožteky obaľujem vo vanilkovom cukre. Keďže ten môj homemade ešte neprešiel potrebným časom uzavretia (aspoň 1 týždeň), tak som rožteky obaľovala vo vanilkovom cukre zn. Kotányi, je tiež výborný, plný vanilkových semienok.





..ako som fotila tieto rožteky vo výklenku, za oknom sedel urazený Gordon:"Poď už so mnou von!"



19 komentárov:

  1. Tesim saaa!!! A beee, na teba velmi! ***

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tie vyzerajú super, asi sa do toho zajtra pustím, a tiež napečiem :-))

    liveinfoxworld.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrejka ahoj, vcera som ich piekla. nemam ziaden dobry recept na vanilkove rozky, tak som skúsila tvoje. Uz ich mam zapisane ako "vanilkove od andrejky m." :D to aby som vedela, že tieto su výýborne :) Inak, nemas skusenosti so špaldovou múkou vo vianocnom pecive? rrozmyslala som, že by sme tento rok skúsili o nieco zdravsie :) napr. v lineckom alebo aj v tychto rozkoch..este jednu dávku urcite upeciem, lebo od vecera sa nejako podozrivo mínajú :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Eli :) dakujem za feedback,som rada :)...spaldu pokojne daj do sucheho..linecke moze byt mnam a ja ju davam,sice len trochu aj do marokaniek - podlesnikov - kuk tu na blogu. podla mna by ani tieto vanilkace nepokazila :)) pozdravujem ,papa :)

      Odstrániť
    2. Baby, pokojne dajte celozrnnú múku. Ja som tento rok dala do pečiva, čo som piekla pre nás, takmer do všetkého celozrnnú, dokonca jačmennú (lebo špaldová mi došla) a všetko vyšlo. Akurát o rok budem viacej lavírovať s pomermi tuku, dám menej.

      Odstrániť
    3. dakujem Katka za vstup,tesim sa :) jacmenna mi tam uz dlhsie svieti-mala ist do chlebov a nejak som sa neodvazila ..mozno do silvestrovskych slanosti :)

      Odstrániť
  4. Vanilkove rožky nemozu chybat, ja som vcera jednu davku robila, 1 vanilkovy struk som pouzila aj na obalovanie, jednoducho som ho primiesala ....co sa tyka spaldy, ja napr peciem so spaldou vsetko, aj medovniky...nedavam uplne celu davku zo spaldy, no minimalne pol na pol, skoro az 2/3...))) spalda ma orechovu chut, cize podla mna na vianocne pecivo sa hodi vyborne ))) Gordonko, tak to je pohlad...))) mne Janie zasadne lezi pred trubou...)))) a kuka co to stvaram a ci by z toho nieco nebolo aj pre nu)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Maruska :) mna vcera v noci chytilo..tak som o desiatej zacala robit linecke..cesto uz bolo v chladnicke..do pol 1 som zlepovala,zdobila marcipanom atd...linecke mam so spaldou :)

      Odstrániť
  5. Musí být úžasně dobré....
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka presne ich robim aj ja takto s vanilkovym cukrom nie vanilínovym...ale...lusk mam naložený už veeeeľmi dlhe roky no do vanilkovych rožkov ho nedávam, pretože mi inak vonia ako vanilkač :-( inak všade inde cukor s luskom používam. Ale čo som sa u teba dočítala tak to si píšem... a keďže tak isto zajtra idem spraviť ešte jednu varku, lebo sa míňajú :-) budem ich obaľovať až po "vychladnuti" tak ako ty...lebo ja obaľujem za horúca a veľmi ten cukor na nich vlhne. Tiež davaš viac múky, skúsim tak a porovnam. Krásne predvianočné dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pozdravujem Majka a dakujem..poskusaj, porovnas, uvidisi :) aj Tebe krasne dni,uz je to tu coskoro...oddychuj, dufam, ze noha uz lepsie...♥

      Odstrániť
  7. Adi, trošku som sa venovala pečeniu, a akosi mi ušlo ... máš nové logo i layot. Pekné, veľmi pekné :-) Nové Na háji sa mi veľmi páči. Vidím, že si vidiek už užívaš na plné obrátky. Krásne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kati, tvoje pecenie mne neuslo,vsetko uzasne,,tie predvianocne dobroty..dufam ze vam to skvele dopadlo a stalo to za to! dakujem za pochvalu,pomohol mi kamarat.. vidiek si uzivame a este to len pride - poriadna zima a potom jar,leto,jesen... :))) ved to poznas ;)

      Odstrániť
    2. Ahoj, myslím, že všetko dopadlo veľmi dobre, ja som nadmieru spokojná. Z tých, čo nám napísali, sme mali len samé skvelé ohlasy, čo vždy veľmi poteší. Ani to nebolo také náročné, ako som si pôvodne myslela, že bude. Robila som v kľude, aj s rezervou. Užívajte zdravý život a krásne chvíle aj naďalej.

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: