12/03/2013

Raňajkové pletienky




Na pletienky, ktoré vidíte na obrázkoch som použila nasledovné suroviny:

* 500 g hladkej múky špeciál
* 1 čajová lyžička soli
* 200 ml mlieka
* 20 g kvasníc (pol kocky)
* 1 čajová lyžička cukru kryštál
* 150 g bieleho jogurtu  - 1 kelímok
* 3 plátky masla hrubé 2mm (originál recept  káže dať 3 polievkové lyžice masti-sadla)

Na potretie:
* žĺtok a trochu mlieka

Na posyp:
* mak, sezam, rasca ...
* hrubá morská soľ


Najskôr vypracujem kysnuté cesto -  do misy preosejem múku, pridám soľ, zamiešam. V strede spravím jamku, do nej rozdrobím kvasnice, zasypem ich cukrom a zalejem trochou vlažného mlieka. V zvyšku mlieka rozpustím maslo. Keď kvasnice vykvasia, pridám všetky ostatné suroviny a vymiešam hladké kompaktné cesto. Nechám hodinu kysnúť. Potom cesto krátko premiesim a  odtrhávam z neho  kúsky, ktoré šúľam a splietam po tri do pleteniek. Vyjde vám asi 12-15 pleteniek.
Dám na 20 minút nahrievať rúru na 200°C. Medzitým pletienky nakysnú, potriem ich a posypem. Pred vložením do rúry plech pofŕkam pár hrsťami studenej vody. Para z vody pomáha vytvoriť chutnú kôrku, rovnako ako pri pečení chlebíka, či lístkového cesta.

Dobrú chuť k raňajkám!


7 komentárov:

  1. Jeej, tieto aj ja obcas robievam. S maslom a dzemom na ranajky su fakt super. A potom niecim naplnenu na obed,presne ako dita hovori, vytiahnut z kabely a so vsetkou eleganciou napchat do krku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Eli. obcas mozeme zhresit..prave som u teba slintala nad tymi syrovymi cigarami :)))

      Odstrániť
  2. Andrejko vítam ťa späť...dlho si tu nebola. Tvoje pletenky sú nádherne a určite tak aj chutia. Počula som už o tej Dite, prosím ťa kedy uvadza svoj program? Pozdravujem ťa a prajem krásne adventné dni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Majka :) su vyborne,ty ich zvladnes lavackou :)). Ditu v telke moc nesledujem,bo celkovo telku malo sledujem,ale isto to vygooglis. mam knihu a ta je skvela,zelaj si ju od Jeziska :) pa, aj Tebe krasny advent, tesim sa uz na Tvoje novinky ♥

      Odstrániť
  3. Andrejka, uz som ich supla do rurzy, ... prosim Ta a to tiramisu s domacim korpusom, ..no to je uzasna dobrota, dnes sa navsteva nevedela dojest .... Dakujem Ti moja za skvely receptik. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzeraju chutne, chcela by som sa spýtať ako dlho sa majú piecť a či sa ma počas pečenia znížiť teplota alebo ostáva na 200 stupňov.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: