5/29/2014

Štrúdľa, demikát a vášnivé divé maky



S radosťou vám predkladám fotky vášnivých divých makov, ktoré nás momentálne obklopujú a naplňajú moju dušu vzrušením a šťastím. Ráno sú iné, večer sú iné, po daždi sú iné.  Zároveň prinášam vám hneď dva u nás obľúbené recepty. 


1. Jablková štrúdľa s horkou čokoládou a vlašskými orechami

Je to jednoduchý recept, pokiaľ máte jablká už strúhané. Moji rodičia ma takými sterilizovanými v sedmičkových  pohároch každú jeseň bohato zásobia. Pridanie horkej čokolády do štrúdle  dávnejšie poradila priateľka Silvika, ktorá žije v Taliansku a na blogu mám hneď niekoľko jej vami obľúbených receptov. Výborne to spolu funguje - horúca nepresladená štrúdľa s roztopenou čokoládou podávaná spolu  s jemnou vanilkovou zmrzlinou príjemne prekvapí vás i každého hosťa, ktorého ňou pohostíte.

Potrebujete:

  • 1x lístkové cesto
  • 6 -8 ks väčších strúhaných, čiastočne  odšťavených jabĺk - stačí v dvoch čistých dlaniach vytlačiť lahodný mušt, ktorý ponúknite deťom
  • 100 g horká čokoláda 
  • 1 ks vajce + štipka soli
  • 4 ks podrvené podlhovasté piškóty
  • 2 hrste mletých orechov

Postup:
Lístkové cesto na tenko vyvaľkám, rozmer cca 30x50. Podľa potreby podsypem hladkou múkou, aby sa mi neprilepovalo o podložku. Po celej ploche ho posypem zmesou piškót a orechov. Na to navrstvím jablká. Na stranu, kde začnem štrúdlu zatáčať poukladám po celej dĺžke pásy čokolády aby po upečení a rozkrojení bola čokoláda uprostred.  Zatočím štrúdľu  a preložím ju na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem rozhabarkovaným vajíčkom a pečiem v rúre dobre vyhriatej na 200°C asi 20 minút. Pred vložením do rúry postriekam vodou v rozprašovači, aby dobre zlístkovalo, 3-4 krát streknem. Pečte podľa svojho, každá rúra pečie inak.


2. Demikát

Obľúbená bryndzová polievka mojich detí, recept mám od sestry Gabiky, tiež ju varí svojim deťom.

Potrebujete:

  • 3-5 stredne veľkých zemiakov
  • soľ
  • 2 - 2,5 l vody
  • 250 g čerstvej bryndze 
  • čerstvú pažítku
  • 1  cibuľu
  • lyžicu masti alebo masla
  • čajovú lyžičku sladkej mletej papriky
  • Na lievanku:
  • 1 vajce
  • 3 polievkové lyžice semolíny, al. hrubej múky

Postup :

Zemiaky očistím, pokrájam na kocky, trochu osolím a dám variť v studenej vode. Domäkka. Následne do nich pridám lievankové cesto - pretlačím ho cez také sitko, podobné ako na halušky, používa sa na závarky do polievky. Keď sa zavaria, lyžicou ukrajujem a vhadzujem do polievky kúsky bryndze. Medzitým, ako sa to spolu na slabom plameni varí, vo vedľajšom hrnci na rozpustenej masti do sklovita restujem na jemno nakrájanú cibuľku. Vypnem, premiešam s červenou paprikou a ihneď vlejem do polievky.  Polievku premiešam, dosolím, ak treba. Pridám sekanú pažítku, ktorou ju ešte ozdobím priamo na tanieri. Pažítkou nešetrím. Deti ju milujú.

Dobrú chuť!


















11 komentárov:

  1. no tak znova :))) Adka jednym slovom nadhera, sa necudujem ze ti kazdy den hladia srdce aj dusu :**** demikat hned cez vikend vyskusam, lubime, skusala som nejake z webu, ale ten vas vyzera jednoducho skvelo :), moja skusenost je, ze kdekolvek ked pridas horku cokoladu, stane sa zazrak, horkocokolidci to vedia ;), napr. aj len do horuceho pudingu, mnamko! Adka moja nadhera :****

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Maruska, dufam ze vam zachuti aj tento "nas". Gabika prilietaju z Kataru 19.6. a pisala mi, ze prva polievka co spravi bude demikat :)) horuci puding s coko pamatam este z intraku ♥

      Odstrániť
  2. Ahoj Andrejka, krasne maky, moje jedny z najoblubenejsich kvetov, ako vzdy, krasne fotografie :-) radost pozerat, ja prave peciem cviklovy kolac, ale toto jednoduche know-how s cokoladou si udrzim v hlave, ako pises, isto to uzasne spolu funguje aj v strudle. Neviem sa dockat uz na ten nas :-) A demikat som teda este ani nechutnala, ale tak o nom pises, ze si mi aj chute narobila. Krasne dni plne pohody a aj relaxu, ako citam, mala si to perne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Tanicka za tvoj cas. cviklovy kolac - ked mi v zahrade narastu cvikle,vypytam si recept ;) aj tebe krasne nastavajuce dni a vela pohody !!

      Odstrániť
  3. ja som prvykrat jedla demikat u teba na vyvare, bola to mnamka, dokonca aj nely velmo chutil, musim dakedy veru uz aj ja urobit, prostredie nadherne, skoda, ze sa teraz tak malo vidime, ale tesim uz na stretnutie, krasne to mate ajka :-****

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano moja,az mi slzy vybehli,ze smeveru malo spolu, merkuj si. dakujem ****

      Odstrániť
  4. Neda mi, aby som sa neozvala, vcera som robila Adkin (alebo Gabikin, hoci to je jedno, lebo si ich aj ja mylim po hlase ))) a to uz sa pozname, nejaky ten piatocek) demikat, dovarila som ho spolu s bazovym sirupom cca o 21.30, cize uz vsetci ostatni sladko drichmali, vratane nasej chlpatej priserky :), doslova som "zozrala" v tuto rannu hodinu :D dve plne misky!!! je to delikatesa, vynikajuca, uz sa tesim na vecer :) mam par favoritiek ako hokajdovu, moju kapustnicu, cesnacku, ale tato vazne utoci na prvenstvo, fakt mnamka!, ak ste neskusali, chodte kupit bryndzu a varte, ja som kupila aj semolinu, nesudila som nic, drzla som sa instrukcii ;) Adka super, moja!, som zvedava este, co dnes povedia moji, ja idem zurovat, cize to neuvidim, ale snad z nich dostanem nejake slovko rano :) kukam dole, ze este je ta bielkova rolada s nutelou, co som chcela oprobovat...! A inak caka ma Adkina navsteva, co pripravite takej gurmanke?! mam hlavu jak melon z toho :))) :* Zeby ....???

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Demikat som este nikdy nejedla :)....najvyssi cas vyskusat ho :)....fotky absolutne uzasne....tie maky su take sexi :)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: