6/09/2014

Rustikálny koláč s ríbezlami, makom a kokosom



Upečený v kokosovej kruste, zvnútra vláčny a kyselkavý po ríbezliach, chrumkavý nemletým makom v ceste. 

Taký, že furt, keď idete okolo, musíte si kúsok odkrojiť.


Rustikálny koláč s ríbezľami, makom a kokosom

Potrebné prísady:

• 4 domáce vajíčka
• 200 ml hnedého cukru
• 1 polievková lyžica vanilkového cukru
• štipka soli
• 200 ml oleja
• 150 ml vlažnej vody
• 400 ml hladkej pšeničnej múky
• 100 ml hladkej celozrnnej špaldovej múky 
• 100 ml maku
• 1 polievková lyžica sódy bikarbóny

• kúsok masla a strúhaný kokos na vysypanie formy 
• miska ríbezlí (čerstvých alebo mrazených)

Postup:

Oddelím žĺtka bielka. Z bielkov a štipky soli ušľahám tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vymiešam do svetlej peny, následne tam pridávam olej a vodu. Za stáleho miešania, postupne. Zvyšné suché prísady zmiešam spolu a  starostlivo vmiešam do tekutej zmesi. Na záver už len vareškou opatrne po častiach zľahčím ušľahaným snehom z bielkov.

Formu na pečenie vytriem tukom, vysypem kokosom. Vylejem hotové cesto. V strede ešte vysypem zo dve hrsti strúhaného kokosu, aby vytvorili "perinku" pre ríbezle. Červené ríbezle opláchnuté/umyté rozmiestnim lyžicou po povrchu. 

Vložím do rozohriatej rúry na 180°C, kde pečiem cca 30 - 40 minút. Kontrolujem špajdlou, zrakom, ňuchom. Každému pečie rúra inak, pečte podobne ako bábovku. Tortovnicu som použila tú väčšiu od klasickej. 

Prevonia vám víkendovú domácnosť, navodí pocit sviatočnosti. Kým je teplý, výborne chutí s vanilkovou zmrzlinou.






10 komentárov:

  1. Ojojoj, paradne fotky!! To robis sama? Co si bola na kurze?
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňam, až som dostala chuť ísť okamžite do kuchyne a upiecť ho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak potom drzim palce, aby naplnil ocakavania :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Andrejka, prosím Ťa v akej velkej forme si ho piekla asi nie v 24 cm?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, tusim, ze to bola taka ta kusok vacsia. co ma umelohmotny vrchnak aj.

      Odstrániť
  4. Krasna kombinacia s makom, inak ten sa dava pomlety or cely?

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: