3/07/2015

Makové muffiny so všeličím a (nielen) makové všeličo



MAK.  Ako malá som ho neľúbila. Mamina zvykla upiecť hrebienky z lístkového cesta plnené makovou plnkou - upečené nasucho bez potretia cesta vajíčkom a posypané práškovým cukrom - nechutili mi. Rovnako makové rezance, ktoré boli hitom socialistickej školskej jedálne som nikdy nedojedla do konca, iba poprplala, aby ma nebodaj učiteľky, ktoré striehli pri okienku, kam sme zanášali taniere po dojedení nevrátili späť. Parené buchty (mamine bezkonkurenčné dodnes) sa u nás doma podávali hojne poliate roztopeným maslom s posýpkou vo viacerých variáciách. Moje obľúbené boli tie s orechovou alebo kakaovou posýpkou,  makové ee. Až v dospelosti som maku (tiež napríklad držkovej) prišla na chuť. Mak, makovú múku, či makový olej  kúpite nielen v predajňach so zdravou výživou, ale aj na trhu. Dávno som nebola v našom meste na trhu,  roky rokúce  tam sedávala pani, ktorá ponúkala okrem sezónnych kvietkov aj mak, orechy, med, mletú papriku a rôzne semienka. Ak by som mala menovať jednu výhodu bývania vo veľkom meste z môjho pohľadu, boli by to určite trhy a trhoviská. Keby som mala na výber, chcela by som bývať neďaleko takého životom prekypujúceho trhoviska.  V sobotu ráno si prejsť trhom, nakúpiť čerstvé ovocie, zeleninu, kvety... V mojich hrubou vrstvou prachu zapadnutých cestovateľských rozpomienkach som vo veľkých i malých mestách,  kade-tade po svete len málokedy vynechala príležitosť prejsť sa miestnym trhom. Tam som si tvorila svoj obraz o meste, o ľuďoch, ktorý v ňom žijú, o jedlách akými kŕmia svoje žalúdky, a predovšetkým tomu celému privoňať, okoštovať, popásť  oči - väčšinou bolo hlboko do vrecka. O čom je život, ak nie o tomto? Uletím, ale kto to cíti podobne, nech letí so mnou...

Vizualizujem si amsterdamské tulipány,  plné farieb žiarice v prítmí opršaného a svetielkujúceho mesta, v ktorom je všade blízko. Barcelonskú tržnicu obťažkanú ráno vylovenými plodmi mora, pri východe lemovanou stánkami s vyberanou  mliečnou čokoládou najjemnejšej chuti. Čokoládou, ktorá vydá dokonalý lámavý zvuk, keď do nej zahryznete,  zdobenou celými orechami v tvare, ako keby ju odlievali vo vrchnákoch od zaváraninových pohárov. Dublin a domáce mydlá, obrovské kusy mydiel, z nich vám predavač ukrojil ako mozaikovú salámu gramáž dľa vášho priania, tiež voňavé želatínové sprchovacie gely kupované na váhu a kupodivu aj levandulové záhony.  Ako by som mohla zabudnúť na chorvátske včasné ráno naplnené vôňou kávy a čerstvého sendviča s chrumkavou kôrkou  - sťaby prineseného nie z blízkej pekárničky, ale z výstavy Lepok a jeho nástrahy. V Moskve je miestny trh plný matriošoiek, insitného umenia a kožuchov, no zo stánku  na ulici sme ochutnali horúce vyprážané kysnuté pirohy plnené kapustovou plnkou. Pri mínus sedem to bolo nebíčko v papuľke. Čerstvá šťava z cukrovej trstiny - sladký a energiu v horúcom dni budiaci mok - podávaná v tesnej blízkosti najstaršieho kubánskeho mosta Yayabo Bridge (provincia Sancti Spiritus) v ošuntelom stánku  v jednorázových pohárikoch slúžiacich neobmedzenému počtu okoloidúcich....

Vráťme sa  späť k maku - mak je obľúbený v mnohých kultúrach, semená dodávajú jedlám zvláštnu orechovú chuť. Ak chcete chuť  celého maku zvýrazniť, pred použitím ho nasucho opečte v panvici pri miernej teplote. Tým sa uvoľnia aromatické éterické oleje v semenách a mak bude ešte chrumkavejší. Vo svete nájdeme rôzne spôsoby použitia maku v kuchyni. V Indii a Pakistane sa zľahka  opečené semená zomelú na jemnú pastu, ktorá sa potom pridáva na zahustenie mnohých sladkých pokrmov, ale aj  kari. V južnej Indii je to práve makové mlieko, ktoré sa používa na prípravu sladkého receptu známeho pod názvom kuskus payasam,  obsahujúcim tiež kokosové mlieko, kardamón, hrozienka a cukor. V strednej Európe, najmä v Rakúsku a Maďarsku, ale aj u nás sú  obľúbené sladké záviny a Germknödel - vyššie spomínané parené buchty poliate maslom, posypané zomletým makom s cukrom.  Na maku je fajn, že je menej alergénny ako iné semená a orechy. Môžu ho bezpečne používať aj tehotné ženy a deti. Má upokojujúce účinky na našu psychiku, skľudňuje nervovú podráždenosť. To, že je významným zdrojom vápnika isto viete. Čo som nevedela je, že mak má vysoký podiel vlákniny v obsahu, pri trávení viaže na seba žlčové soli a tým znižuje ten "zlý" cholesterol. Makovým olejom môžete dochutiť šalátovú marinádu, užívať ho každý deň po kvapkách, či votrieť do vlasov, do suchej pokožky. Keď sa ním necháte  vymasírovať od vášho miláčika, priaznivé účinky pocítite okamžite. Skôr ako prejdem k receptu, malá poznámka.  Keď sa takto rozpíšem, naďabím na problém s čiarkami. Snažím sa opraviť, čo sa dá, ale niekedy si naozaj neviem rady. Preto prosím znalých, aby si čiarky tam, kde chýbajú doplnili. Pokojne aj tými, ktoré sú tu naviac. Polepším sa (blush).
 



Makové muffiny so všeličím

Na cca 15 ks muffinov spotrebujete:

  • 300 ml makovej múky
  • 200 ml ovsených vločiek
  • 150 ml jablkového pyré (nesladené)
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice makového oleja
  • 2 polievkové lyžice  medu
  • 150 ml vody
  • 3 vajcia
  • 2 veľké prezreté banány
  • 80g mandľových plátkov
  • štipka soli
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 100 g nasekanej horkej čokolády


Postup:

Banány popučím vidličkou, primiešam pyré, vajíčka a ostatné zložky. Krátko premiešam aby sa cesto spojilo a nechám ho 15 minút odležať. Medzitým nahrejem rúru na 190°C.  Cestom plním silikónové formičky trochu vyššie ako sú 3/4 obsahu. Poukladám ich na plech na pečenie, zdobím mandľovými plátkami (väčšia časť z nich je v ceste).  Vo vyhriatej rúre pečiem cca 25 minút. 

Muffiny sú šťavnaté, nepresladené, chutia po maku a banánoch. Maková chuť sa vhodne dopĺňa s roztopenou horkou čokoládou.  Ak by vám vo vyskúšaní receptu malo brániť to, že nemáte makový olej, vynechajte ho. Makovú múku zoženiete v predajniach so zdravou výživou. Na Bytčiansku vás zaručene nesklame ŠafranZ makovej múky som piekla aj delikátnu čokoládovo makovú tortu bez lepku - recept nájdete v komentári k fotke po nakliknutí linku sem. 

Do zmakovania ☺.








14 komentárov:

  1. Čo takto!? Nasucho. Koštuvať. Pošli! Narobila si mi chute :)

    Mak som ľúbila ako dieťa. Patril do môjho jedálnička. Od asi dvadsať päťky som sa s ním na štvrťstoročie rozlúčila. Z nejakého dôvodu mal pre mňa laxatívne účinky. Po tomto čase účinky zmizli a ja som sa s radosťou k nemu vrátila. Tešila som sa, lebo za ten čas moje kosti kričali a boleli na poplach. Vedela som, že treba vápnik. Potešilo ma, že mak ho má v sebe tak akurátne a telo ho dokáže prijať i spracovať, pretože s ním rástlo :)

    Rada si občas, len tak pre chuť, urobím makovú štrúdľu :) A Tvoje mafiny rada vyskúšam :)

    Ďakujem za tip, Andrejka!

    Do zmakovenia :)

    Mária

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka pozdravujem Ta a dakujem za pekny komentar. Muffiny su davno zjedene, ale ak si spomeniem, na dalsiu "Makovicu" napeciem a prinesiem. Prajem nadherny den! 😊

      Odstrániť
  2. Andrejka a keby som namiesto mak. muky dala iba pomlety mak?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj Gabika, nie je to to isté - pozri pripojený link. V nasledujúcom članku pride rada na lávovú soľ, ktorú si mi podarovala ešte pred Vianocami. Trochu som na ňu pozabudla, uz ju používam. Ďakujem,.
    tuná ten link: http://www.herbaria.info/sites/herbaria.afarm.sk/files/Makov%C3%A1%20alanova%20m%C3%BAka.pdf

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, dakujem, .. u nas som muku nezohnala zatial... skoda, take chute som si robila ma tvoje muffky... ale skusim este v tyzdni jeden obchod.

      Odstrániť
    2. ak sa dostanem do mesta, tak ti kupim, zvyšok dohodneme ;)

      Odstrániť
    3. No Ty si zlata, muz mi hovoril teraz este o jednom obchodiku, ze tam by ju mohli mat, zajtra vybehnem kuknut a napisem Ti ci som zohnala Andrejka, si poklad.....

      Odstrániť
    4. Andrejka, kupila som, super, .... dakujem za ochotu.... coskoro muffinky upeciem.

      Odstrániť
    5. Gabika, držím palce, nech sa ti podaria a hlavne nech si pochutite :)

      Odstrániť
  4. vyzeraju nenormalne jedlo a krasne, ja mak v rozumnej miere mozem, v poslednej dobe som jedla par makovych vychytavok, musim povedat, ze vsetky boli uzasne :), makovu muku este doma nemam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvele su, mnam, ... trocha som to prehnala s cokoladou, dala som 90% ...a muffky su horkejsie, deti protestovali, takze na buduce dam s nizsim obsahom kakaa coklid.... pekný víkendík, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka, prosim Ta neposlala by si mi receptik na tu makovu tortu ... neviem sa k nej preklikat, dakujem. G.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: