7/07/2015

Vafličky


Ak niekedy prídem o prácu, nakúpim si vaflovače a budem chodiť po jarmokoch a trhoch a živiť sa predajom týchto  chrumkačiek. Naservírujem vám ich  s práve dozretým ovocím (maliny, jahody, černice, nektarinky, broskyne, atď.), preliate čokoládovým ganache, či syrupom alebo s kopčekom zmrzliny, či šľahačky. Maškrtníci neodolajú a vrátia sa pre dupľu.  Radšej raz ochutnať, než desaťkrát prečítať. Iné už nepečiem.


Vafličky

  • 400 ml polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 4 vajíčka (oddeliť bielky a žĺtky)
  • 2 polievkové lyžice krupicového cukru
  • 100 g, alebo 4 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 400 ml mieka
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu

Múku preosejem a zmiešam so soľou a práškom do pečiva. Bielka vymiešam do snehu - mixérom na najvyššie obrátky presne 1 minútu.  Pokračujem mixovaním žĺtkov s cukrom do peny, do ktorej pridám vanilkový extrakt, zmäknuté maslo a po vymixovaní prilejem polovicu mlieka. Následne prisypem múku a pridám zvyšné mlieko. Mixujem, kým nie je hladké.  Do tejto zmesi  ručne vmiešam sneh z bielkov - krátko a opatrne. Pripravené cesto pečiem vo vyhriatom vaflovači. Naberám po polievkovou lyžicou a lejem do formy, ktorú najprv potriem pomocou mašlovačky kvapkou oleja. Prípadne použite olej v rozprašovači. Pečú sa dozlatista, dajme tomu minútu až dve. Podávam ideálne ihneď. Čerstvé sú chrumkavé, keď odležia príjemne zmäknú. 


Ganache/Čokoládový topping

  • 80 ml smotany na šľahanie
  • 150 g kvalitnej čokolády

Rozpustím spolu v hrnci ponorenom vo vodnom kúpeli na najnižšej teplote. Pozor nevariť, iba zohrievať. Po zmäknutí čokoládu miešam v smotane dohladka a polievam hotové vafle, palacinky a pod..

Dobrú chuť!





4 komentáre:

  1. Andrejka, tak ja chcem tieto od Teba niekedy :-) na nejakých trhoch... :-)
    Bola som v sobotu u nas na jedlom trhu na staničke a jedna pani tam predávala tak úžasné bezlepkové koláče torty, ... ach...
    Nikdy som neuvažovala naad kúpou vaflovača, ... ale no neviem, ked si ma takto navnadila, ...:) Pekné prázdninové dni, papa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika ahoj. Vaflovač si zaobstaraj, v lidli bývajú za prijateľnú cenu. A potom ich nachystaj deťom. Cesto može aj odležať, nemusia sa upiecť všetky naraz. Každému stravníkovi čerstvé. Prajem pekne leto :-)

      Odstrániť
  2. Vyzerajú lákavo, budem musieť vyskúšať...a uvidím, čo na to moji dvaja chlapi :-)
    Prajem pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: