5/16/2011

Praclíky






Pripravím  si kvások z 20 g droždia (pol kocky), 0,2 l vlažného mlieka a lyžičky kryštálového cukru. Kým kvások "vybehne", do väčšej misy preosejem 0,5 kg hladkej múky, zamiešam ju s 2 lyžičkami soli, vyklepnem 1 vajce a na múku postrúham 100 g masla.
Na záver pridám hotový kvások a vymiesim cesto, ktoré necháme hodinu vykysnúť na teplom mieste.

Po vykysnutí  cesto premiesim a vytvorím z neho  valček, z ktorého vykrojím 24 rovnakých kusov  cesta, ak chcem menšie praclíky, alebo 12 ks cesta, ak si želám veľké  praclíky.

Dosku nemúčim, praclíky sa lepšie tvarujú priamo z cesta, s ktorým sa  dobre pracuje. Z každého kúska šúľam  25 cm dlhé pásiky - na tie menšie. Ak by sa vám cesto zle šúľalo, trochu si  namočte  prsty v studenej  vode. Tie potom previažem ako praclíky, namáčam v miske, kde máme rozšľahané a posolené 1 vajíčko a cca 1 dcl mlieka. Následne ukladám na plech. Mne vychádza vždy menších  12 až 16 praclíkov na 1 plech. Na plechu ich posypem makom a hrubozrnnou soľou.

Rúru predhrejem na 200°C.  Keď plech vkladám do rúry, ešte ho rukou pofŕkam studenou vodou, rovnako aj priamo do rúry frknem za hrsť vody. Rovnakú fintu používam aj pri pečení lístkového cesta. Vytvorená para spôsobí krásne zafarbenie praclíkov. Počas pečenia neotváram, až keď sú praclíky hotové - trvá to približne 15 minút. 










7 komentárov:

Vložte svoj komentár: