9/28/2011

Úhrabky




Aj vaša starká ich piekla? Alebo mamina? Alebo pani odvedľa? Tak potom máte predstavu o akú starodávnu dobrotu sa jedná. Napriek tomu na internete až tak veľa receptov na ne nenájdete. 


KYSNUTÉ CESTO

• 1 kg polohrubej múky (smelo nakombinujte s 200-500 g hladkej, celkovo 1 kg)
• 1 kocka kvasníc, al. 50 g kvasníc
• 1 vajce
• 1 veľká polievková lyžica soli
• 0,5 l vlažného mlieka
• 1-2 polievkové lyžice kryštálového cukru
• 2,5 dcl oleja

PLNKA

• 5 väčších zemiakov
• kúsok slaniny
• 2-3 hrste kyslej kapusty


Ak ste hoc aj v živote nerobili kysnuté cesto, toto cesto dokážete pripraviť, len si na to trúfnite!

Najprv do veľkej misy preosejem múku, ktorú premiešam so soľou. Potom v múke spravím jamku,do ktorej pomrvím kvasnice, zasypem ich cukrom a zalejem vlažným mliekom. Keď kvások vybehne, kvasnice napučia, dolejem olej, pridám vajce a vymiešam hladké kompaktné cesto, ktoré sa oddeľuje od okrajov misy. Prikryté utierkou, zľahka obsypané a vyhladkané múkou ho dám na 60-90 minút vykysnúť.
Dám uvariť očistené zemiaky pokrájané na kocky so soľou a rascou.
Medzitým na panvici rozpustím slaninku pokrájanú na drobné kocky, keď pustí masť pridám jednu menšiu cibuľku, taktiež na kocky. O pár minút  pridám pokrájanú kyslú kapustu. Čím kyslejšia, tým lepšie. Niekedy pokrajám do hotovej plnky surovú kapustu, nedusím. Spravte, ako vám vyhovuje.
Plnku dokončím tak, že precedené a popučené zemiaky zmiešam s udusenou kapustou. Dochutím medzi dlaňami pomrvenou majoránku, premiešam a HOTOVO. 

Vykysnuté cesto vyvaľkáte na doske, perfektne e sa odlepuje, netreba ho podsýpať. Keď tak len trochu. Kladiete naň lyžicou plnku, následne ukrajujete nepravidelné štvorce, ktoré spájate do guliek, a guľky vytláčate na placku a ukladáte na plech.  Posúchy necháte ešte 15-30 minút kysnúť, medzitým už vyhrievate rúru na 200°C. Pred vložením do rúry popicháte vidličkou a šup ich tam, cca na 20-30  minút.


Ak sa vám minie plnka a zostane vám nejaké cesto, vyváľajte ho na koleso a naplňte niečím sladkým - slivky s mrveničkou, jablká so škoricou a orechami, vanilkový puding,  slivkový lekvár..alebo z neho spravte pizzu, či rožteky.


zdroj: Pinterest


21 komentárov:

  1. krásny recept, parádne posúchy, ... mám veľmi rada takéto starodávne recepty ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak toto budem musiet niekedy ukuchtit! vyzera to paradne, a urcite aj chuti skvele, ved napokon, ktory recept od babky nechuti skvele ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem, my ich mame tiez velmi radi..moja mamina robieva take iste este s jablkovou plnkou,tie su tiez mnami

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den chcem sa len opytat cim ste pred pecenim potierali.Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. iba cistou vodou,s troskou soli vymiesanou. nie je zac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Andrejka, hrncek oleja znamena 2 alebo 2.5 dcl ? Dakujem, Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ejha, nezobrazilo mi ciarku medzi cislami, malo to byt dva alebo dva a pol deci ? Inac, super, super blog, neviem sa z tychto receptov odtrhnut... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. dva deci myslim bohate staci :) dakujem, Janka.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jej, diky za promtnu odpoved :-), inac, FB mi napovedal, ze mas dnes meniny, prajem Ti vsetko najsamlepsie a vela, vela tvorivych napadov v kuchteni, peceni, vymyslani, ze potom mozem od Teba odkukavat ;-)) a myslim, ze je nas tu hodne takych, ktore Ti budeme vdacne za kazdy recept, pa
    J.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ... kvasok akurat pracuje, muka preosiata caka v teplucku... a ja sa tesim na tuto mnamku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. dufam, ze sa podarilo a chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. skoda ze uz je tak neskoro urcite by som sa este dnes chytila piect,ale slintam

    OdpovedaťOdstrániť
  13. vyskúšala som, boli skvelééé

    OdpovedaťOdstrániť
  14. vyzeraju super dúfam že su také aké robievala moja svokra :) už sa teším.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Perfektne cesto. Lepsie posuchy som nejedla ....

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Odporúčam sú uplnú naj naj naj...ja eseš na konci potieram cesnakom..

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: