V jesennej sezóne sa to na blogoch hmýri receptami na jablkové koláče. Skúsim aj ja prispieť jedným - chutí jemne, osviežujúco, po škorici a voňavých jabĺčkach.
Prvotná inšpirácia bola v tzv. obrátenom jablčníku. Očistím a nastrúham na hrubo približne 1kg jabĺk, môže byť aj viacej, ja som mala asi 12 väčších, aj stredne veľkých jabĺk. Z časti jabĺk vytlačím do misky jablkovú šťavu, v ktorej rozpustím 1 Zlatý klas. Pridám ho k jablkám, spolu s vanilkovým cukrom a 2 polievkovými lyžicami medu.
Nechám jablkovú zmes odpočívať a pustím sa do prípravy jednoduchého piškótového cesta. Použijem 6 vajíčok. Vymiešam 6 žĺtkov so 3-4 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, pol dcl oleja a pol dcl vlažnej vody. Z bielkov a štipky soli vyšľahám tuhý sneh. Na záver do cesta primiešam 6 kopcových lyžíc polohrubej múky, 1 lyžicu prášku do pečiva a celé cesto zľahka premiešam s bielkovým snehom.
Hlboký veľký plech vysteliem papierom na pečenie. Na spodok prídu jabĺčka, ktoré uhladím a na to vylejem piškótu. Dám piecť do rúry vopred vyhriatej na 180°C, po 20 minútach pečenia môžem teplotu znížiť na 160°C a dopekám tak do 30 - 40 minút celkového času. Po upečení som trúbu vypla, pootvorila a koláčik v nej niekoľko hodín odpočíval.
Po niekoľkých hodinách, odhadujem že tri by mali stačiť, koláč putuje do chladničky a po vychladení ho preklopím na opačnú stranu, to zn. cestom na spodok a z jablkovej plnky dám dolu papier. Poslednú vrstvu tvorí ušľahaná šľahačka s 1 vanilkovým cukrom, ku ktorej primiešam jednu pochúťkovú smotanu. V tej som najskôr rozmiešala želatínovú zmes, ktorú tvoril 1 plátok želatíny, napučaný v cca 1 dcl vody a neskor trošku zohriaty do rozpustenia (nie variť!). Po pár minútovom vychladnutí som napučanú želatínu vmiešala do pochúťkovej smotany a tú som primiešala do hotovej šľahačky.
Koláč najlepšie chutí vychladený, na druhý deň, keď odleží a stuhne.
vyborny, vyborny!!
OdpovedaťOdstrániťmnamky, mnam. Jablkovy v akeekjkolvek podobe ani iny nemoze byt. A tento este aj vyzera efektne.
OdpovedaťOdstrániťV jesennej sezóne sa to na našich food blogoch hmíri ci hmyri?
OdpovedaťOdstrániťach tie tvrdky...
hmýriť sa je vybrané slovo, takže to tvrdé ý je v poriadku
Odstrániťpovodne som asi mala makke i :)
Odstrániťdakujem za upozornenie, opravim..
OdpovedaťOdstrániťked sa pochybi v gramatike v anglictine, zvykne sa povedat "who knows...who cares..."...
OdpovedaťOdstrániťkrásny jablkový koláčik, ukladám do poradovníka na vyskúšanie :) ... a nádherné fotky !!!
OdpovedaťOdstrániťdakujem Jani :)) tie nase poradovniky :))
OdpovedaťOdstrániťDobrý den, asi hloupý dotaz....ale co je to ten zlatý klas? Děkuji...
OdpovedaťOdstrániťnie je vobec hlupy..zlaty klas je nieco ako pudingovy prasok,iba vanilkovy je a bez cukru. alebo nieco ako kukuricny skrob. dufam ze som pomohla. pripadne este vygooglite,ako to vyzera :)
Odstrániť