10/30/2011

Studený jablkový koláčik


V jesennej sezóne sa to na blogoch hmýri receptami na jablkové koláče. Skúsim aj ja prispieť jedným - chutí  jemne, osviežujúco, po škorici a voňavých jabĺčkach.

Prvotná inšpirácia bola v tzv. obrátenom jablčníku. Očistím a nastrúham na hrubo približne 1kg jabĺk, môže byť aj viacej, ja som mala asi 12 väčších, aj stredne veľkých jabĺk. Z časti jabĺk  vytlačím do misky jablkovú šťavu, v ktorej rozpustím 1 Zlatý klas.  Pridám ho k jablkám, spolu  s  vanilkovým cukrom a  2 polievkovými lyžicami medu.

Nechám jablkovú zmes odpočívať a pustím sa do prípravy jednoduchého piškótového cesta. Použijem 6 vajíčok. Vymiešam  6 žĺtkov so 3-4 polievkovými lyžicami kryštálového cukru, pol dcl oleja a pol dcl vlažnej vody. Z bielkov a štipky soli vyšľahám tuhý sneh. Na záver  do cesta primiešam 6 kopcových  lyžíc polohrubej múky, 1 lyžicu prášku do pečiva a  celé cesto zľahka premiešam s  bielkovým snehom.

Hlboký veľký plech vysteliem papierom na pečenie. Na spodok prídu jabĺčka, ktoré uhladím a na to vylejem piškótu. Dám piecť do rúry vopred  vyhriatej na 180°C, po 20 minútach pečenia môžem teplotu znížiť na 160°C a dopekám tak do 30 - 40 minút celkového času. Po upečení som trúbu vypla, pootvorila a koláčik v nej niekoľko hodín odpočíval.



Po niekoľkých hodinách, odhadujem že tri by mali stačiť, koláč putuje do chladničky a po vychladení ho preklopím na opačnú stranu, to zn. cestom na spodok a z jablkovej plnky dám dolu papier. Poslednú vrstvu tvorí ušľahaná šľahačka s 1 vanilkovým cukrom, ku ktorej  primiešam jednu pochúťkovú smotanu.   V tej som najskôr rozmiešala želatínovú zmes, ktorú tvoril 1 plátok želatíny, napučaný v cca 1 dcl vody a neskor trošku zohriaty do rozpustenia (nie variť!). Po pár minútovom  vychladnutí som napučanú želatínu vmiešala do pochúťkovej smotany a tú som primiešala do hotovej šľahačky. 

Koláč najlepšie chutí vychladený, na druhý deň, keď odleží a stuhne.


11 komentárov:

  1. mnamky, mnam. Jablkovy v akeekjkolvek podobe ani iny nemoze byt. A tento este aj vyzera efektne.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V jesennej sezóne sa to na našich food blogoch hmíri ci hmyri?

    ach tie tvrdky...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hmýriť sa je vybrané slovo, takže to tvrdé ý je v poriadku

      Odstrániť
  3. ked sa pochybi v gramatike v anglictine, zvykne sa povedat "who knows...who cares..."...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krásny jablkový koláčik, ukladám do poradovníka na vyskúšanie :) ... a nádherné fotky !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý den, asi hloupý dotaz....ale co je to ten zlatý klas? Děkuji...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie je vobec hlupy..zlaty klas je nieco ako pudingovy prasok,iba vanilkovy je a bez cukru. alebo nieco ako kukuricny skrob. dufam ze som pomohla. pripadne este vygooglite,ako to vyzera :)

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: