11/19/2011

Moravské koláče a iné sobotné vypekanie

Dnes som od rána mala chuť vypekať, a tiež bolo treba minúť nejaké veci z chladničky (tvaroh, otvorené paradajkové pyré, šunky, tvrdý syr...).


Tak som umiesila moje najobľúbenejšie kysnuté cesto. Dnes som dala pomer 250 g polohrubá múka a zvyšok hladká špeciál. Pre úplnosť uvádzam kysnuté cesto aj tu:

Kvások:
2,5 dcl vlažného mlieka
1 kocka kvasníc
1 polievková lyžica cukru

Zmiešame a keď kvások vybehne, zalejeme ním zvyšné ingrediencie a vymiesime cesto.

1 kg múky (polohrubá, pripadne uberáme a dopĺňame hladkou špeciál)
1 vajce
1 polievková lyžica soli
2,5 dcl vlažného mlieka
1 šálka oleja, množstvo asi 2 dcl

Vypracované cesto necháme najmenej 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom ho premiesime a pripravujeme výrobky podľa fantázie a súrovín - na slano, na sladko. Pagáče, posúchy, záviny, koláčiky...

MINIPIZZA


Vykysnuté cesto vyvaľkáte na 0,5 cm, nakrájate na cca štvorce 5x 5 centimetrov.  Na spodok príde plátok šunky, na to postrúhaný tvrdý syr a pridáte 2 lyžičky ochuteného paradajkového pyré.  Mne ho dnes pripravil moj milý - do pyré pretlačil 2 strúčiky cesnaku a stredomorské bylinky (bazalka, oregano), prípadne dajte aj iné, ak máte napríklad hotovú zmes na pizzu.Spojila som rohy štvorca k sebe, potrela žĺtkom. Piekli sa na 220 °C asi 30 minút.

MORAVSKÉ KOLÁČE
Vykysnuté cesto vyvaľkáte na 0,5 cm, nakrájate na cca štvorce 5x 5 centimetrov. Na každý štvorec nakladáte lyžicou tvaroh. Ten si pripravíte tak, že ho vymiešate s práškovým cukrom, citrónovou šťavou a mliekom - všetko od oka, podľa chuti. Niekto pridáva aj odmočené hrozienka.  Spojíte do batôžteka, uzavriete a ukladáte na plech, kde trošku pritlačíte -rozpučíte do šírky. Potriete žĺtkom. Na to príde lyžica slivkového lekváru a mrvenička. Mrvenička pozostáva z 50 g masla vymiešaného s 3 lyžicami kryštálového cukru a 3 lyžicami hrubej alebo krupicovej múky. Piekli sa rovnako ako minipizze.

Keď som zaklopala u susedky, aby som jej podala voňavú ochutnávku, v jej byte bol  úžasný čerstvý chladný vzduch. Poslala ostatných členov rodiny "kaje-taje" a gruntovala cely byt, práve tepovala koberec.

Keď som sa vrátila domov, u nás bolo teplúčko a voňavo, ale upratať by sa zišlo... 

Dve podoby soboty.  Ktorú máte radšej vy? :))










14 komentárov:

  1. Andrejka tak aj u vás sa dnes vypekalo:) mňam fajné koláčiky také ktoré robia domov domovom čo tam po upratovaní:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som za to teplo a vonu po peceni, take domacke...mnam, milujem moravske kolace, ale sama sa do nich nikdy nepustam, kysnute milujem, ale robit kysnute sa akosika este zdraham :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jejdanenky, tak rada by soom zakusla do kysnutého cesta..... už viac ako 4 roky som ho nejedla : (

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dievcence, dakujem za mile komentare :)

    Ajka, presne to ma napadlo,ked som kukla tvoj dnesny receptik...este mam aj zopar zimnych zaberov z tohto tyzdna,ale tie som uz nepridavala, nech sa uplne neopakujem :))

    Leni, tie moravske by si dokazala aj ty upiect, raz prides a spolu ich narobime, a potom ich uz budes sama piect kazdu chvilu! mam to ako zavazok :)

    Ivka, dakujem. asi sa snazis zdravo stravovat a urcite odmenou za tvoje odriekanie je stihla postava :) vsade pisu vyhybajte sa jedlu ktore je biele a nadychne (cukor, muka a pod..) nale my sa zatial nevieme odhodlat, chce to asi riadne pevnu volu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. som za prvu sobotu- tak do 13tej a potom az do vecera druhu sobotu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krasne kolaciky. Poriesila si to dobre. Aj sladke aj slane. Komu jak je libo:). No a ja doobedu upratujem a poobede peciem. Ked sa da:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. dakujem Adrianka, tak ste sa zhodli s mojou sestrou Simonkou. Je to asi ten idealny "system" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moravske kolace so slivkovym lekvarom milujem, ostali mi kvasnice z lievancov, mozno skusim...))) moja mimina robi aj take rozky,aj tie su vynikos...)))ja som piekla ten kolacik Perinbaba, vies?!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jaaaaj som sa zabudla podpisat...
    Maruska

    OdpovedaťOdstrániť
  10. juj Marus, jasne ze viem..musim ho aj ja sem prilepit, je to aj u nas oblubeny kolacik a s hruskami,tvarohom...polahoda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja som kombinovala hrusky s broskynami....)))
    Maruska
    najviac sa mi to podpisovanie paci..:DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Andrejka, tak toto je dokonalé, také domácke, teplé, voňavé, mňam :))

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: