12/01/2013

Adventné keksy zo sušených marhulí



Tieto fotogenicke keksíky, ktoré chutia malým deťom - večným to vyhrýzačom čohokoľvek - pripravíte jednoducho.  V obchodoch so zdravou výživou by ste nemali mať problém zaobstarať si niektoré nižšie uvedené prísady. 

Ak máte radi výraznejšie chute, či ste na viac sladké, toto asi nebude vaša šálka kávy.  



Ingrediencie na cesto:

100 g sušených marhulí
50 ml tmavý sirup z agáve
200 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
200 g hrubej múky
3 kopcovité polievkové lyžice  karobu
1 vajce
125 g masla
1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:

Marhule opláchnite v horúcej vode a nechajte 1/2 hodiny odležať v teplej vode. Potom ich preceďte a rozmixujte na kašu spolu s agáve sirupom. Múky preosejte a zamiešajte so soľou a karobom. Pridajte zmäknuté maslo, všetky ostatné suroviny a vypracujte tuhé cesto. Nechajte ho hodinku dve odležať. Následne vyvaľkajte na doske na hrúbku pol centimetra - netreba múčiť - a vykrajujte požadované tvary. Sušienky som piekla 20 minút na 170°C - moja rúra je horkovzdušná a pečie rýchlo.


Prajem vám precítený a tvorivý advent ♥




♥ ♥ ♥

12 komentárov:

  1. Andrejka krásny advent prajem, plný lásky ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasny advent.... susienky su na zahryznutie a krasne naaranzovane - mnamky, sikulka si :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Lenicka, ako pisem,su fotogenickejsie ako zravejsie :)) :*

      Odstrániť
  3. Krasny adventny cas :* tak co, ako sa ti pecie zo spaldy, ide to vsak? vyzeraju mnam, mnam, mozno sa inspirujem :) A PISMENKA Su z TCHIBA?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Marus, jj, ved z nej peciem uz druhy rok..mam aj ovsennu,jacmennu..okrem tradicnych dobrot snad este nieco vydumam :) ano, z tchiba su, minulorocne. :) dakujem za prianie :)

      Odstrániť
  4. Kraaaasa... co je to cervene vo venci?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simonka, dakujem,,su to kusky papierikov a guliciek z papiera,ktory za pouziva pri viazani kytic. taky jemny papier podobny tomu,ze akeho su vyrobene lampiony stastia. odlozila som si ho z kytic,co som podostavala :)

      Odstrániť
    2. Veniec je naozaj úžasný. Chcela som sa spýtať na jeden z receptov, ktoré som si uložila , ale link už nefunguje. Presnejšie to bol recept na parížske rožteky a bol fantastický. Ak ho máte, nedalo by sa ho pridať? Veľmi pekne ďakujem.

      Odstrániť
    3. dala som ho prec,lebo stale nieco niekomu na nom vadilo :) nech sa paci :) Sneh na rožteky:

      * 4 bielka
      * 20dkg kryštálového cukru
      * 20 dkg mletých orechov

      Všetky suroviny dáme do hrnca a šľahám rovno na sporáku, kým zmes nie je teplá. Potom nechám úplne vychladnúť, občas premiešam. Naplním vrecko na zdobenie a na plech vyložený papierom na pečenie striekam rožteky požadovanej veľkosti - tieto sa neroztekajú. Rožteky suším 30 minút pri teplote 150 °C.
      Po upečení sú zvonku suché a vnútri mäkké, orechové.

      Krém:

      * 4 vajcia
      * 16 dkg kryštálového cukru
      * 1 vanilkový cukor

      Všetko spolu ušľahám nad parou - keď je to horúce, je to hotové - po nabratí na prst pena netečie ale sa tak ťahá a vracia späť, "krátka niť" sa tomu že vraj hovori. Naposledy som šľahala skoro 40 minút. Netrpezlivých to môže odradiť, nevzdávajte sa však.

      Po úplnom vychladnutí (občas premiešať) - ideálne je, keď maslo aj ušľahanú zmes "zabudnete"aspoň na tri hodiny na drese, aby získali rovnakú teplotu a aby sa vám krém nezrazil - primiešame uvarenú masu postupne k dobre rozmiešanému maslu. Na záver pridáme 3 kávové lyžičky zomletej kávy, môže byť aj viac. Tento kávový krém chutí naozaj luxusne. Vrecko na zdobenie naplníme krémom a zdobíme/plníme.

      Keď rožteky ozdobíme krémom, dáme ich do chladničky stuhnúť. Neskôr ich máčame v poleve z roztopenej čokolády, do ktorej pridáme kúsok cery a kúsok masla, pre dobrú chuť a vôňu. Nie je na škodu, keď jednotlivé kroky robíte v iných dňoch - mám na mysli pečenie rožkov, plnenie krémom a máčanie v čokoláde.

      Odstrániť
  5. aj starsie deti to maju radi a velmi radi by si vzali nieco take na intrak...
    ja len tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dnes som napiekla orechove stanglicky a marokanky,tak ta nabalim nabuduce ked prides :))

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: