6/02/2014

Šmirkas a bazový sirup

Dnes nám prší a mám radosť, lebo rastie trávička. Aj kukurica, zemiaky, cukiny, uhorky, mrkva, zeler, petržlen, cvikla, aj všetky bylinky a rastliny, stromy, chlebík...



Teraz sa poďme hrať.  Hádajte, čo sa skrýva vo fľaši?




Hmmm...je to BAZOVÝ SIRUP.

Ingrediencie:

25 bazových kvetov - nazbieraných v plnom kvete, na slniečku, s láskou
5 stoniek mäty
1,5 litra prevarenej vody 
------------------------------------------------------------------------
800 g trstinového cukru

200 ml vody
2 citróny

1. krok: 
Kvety a stonky premyjem a zalejem vychladnutou vodou, macerujem zaťažené plytkým tanierom v uzavretej nádobe 24 hodín.

2. krok
Cukor rozpustím vo vode, pridám citróny - dôkladne umyté, postrúhaná kôra, zvyšok pokrájaný na kúsky. Vychladené primiešam ku kvetom a nechám macerovať do ďalšieho dňa.

3. krok
Po 30 hodinách kvety, citróny zozbieram a vyžmýkam do výluhu. Ten precedím cez sitko s plátienkom,  pomaly privediem do varu, vypínam. Plním čisté fľaše, ktoré po chvíli, keď bublinky vybehnú navrch uzatvorím. Prípadnú penu odstránim. 

Skladujeme na chladnom mieste, otvorené spotrebujeme do 3 týždňov.

Získam cca 1,5 l sirupu. Chutí fenomenálne, nie som sirupová, milujem čistú vodu. Takémuto sezónnemu domácemu sirupu však ťažko odolať.










Ak ste sa preklikali až sem, mám tu ešte tip na chutné raňajky.

Opečte si starý chlieb na sucho - na hrianky. Podávajte so šmirkasom -čerstvá bryndza, kúsok zmäknutého masla, štipka sladkej papriky, cibuľka a pažítka.  Dobrú chuť!



Majte sa najlepšie ako sa dá! Veľké objatie **


13 komentárov:

  1. jooj tieto tvoje fotky to je taka krasa!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka ach...tie tvoje fotky nádherne sú. Bazový sirup aj mne už oddychuje v komôrke, v zime do čajíka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka dakujem krasne :) asi este spravim lebo v cajiku chuti ozaj znamenite :))

      Odstrániť
  3. Andrejka, Tvoje fotky sú pre mňa úplný štartérom dňa, .. ja milujem Tvoj blog, doslova sa dokážem vyvaľovať v tej tráve čo je na fotkách. Bazový sa chystám ako každý rok robiť ale asi vyskúšam nový recept, len u nás je stále mokro, daždivo, čakám na slniečko ... bazu sme už zbierali, suší sa, bude v zime na čajík. Pa, Gabi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika dakujem ti, za tvoje mile slova.mam radost,ak niekomu fotky-blog zlepsia naladu, rozochveju neviditelne strunky nasho dychu :) vidis, nasusim si aj ja bazu,je jej tu dostatok,daleko od cesty.. :)) v zime si na teba spomeniem **

      Odstrániť
  4. jj bazovy cajik v zime, v case roznych nachladnuti a chripok, padne vhod, ja ho mixujem este so sipkami a ciernymi ribezlami, aby to bola vyslovene ceckova bomba :) je vlemi chutny :) ale aj samotna baza ma svoje caro, ved kto odola jej voni?! bazovy sirupcek, robim dalsiu davku, ja mam recept bez varenia, len sa dlhsie zohrieva, nemoze sa varit, aby nestratila vitaminy, receptov je kopec, ja som si vybrala taky, kde som si myslela ze ostanu zachovane vitaminy..snad :) smirkaz mame pravidelne na vikendove ranajky, bez toho by to neslo :) Nadherne fotografie, jedna basen, hociktoru si viem predstavit na stene..., tesim sa ako ta vezmem na Paseky a porobis fotky aj tam, ja akosik stale nemam cas a ani taky talent :****

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ma to stve, nejak mi to blbne, tak uz len v skratke, krasne fotky, vzdy pohladia dusu aj srdce a pomozu si uvedomit, ako tu je krasne, mam rada more a teplo, ale u nas je najkrajsie ;) to co caruje nasa priroda su ukazy a tvoje foto, hociktoru si viem predstavit na stene, tesim sa ako pofotis Paseky, ja akosi nestiham a ani nemam tvoj talent :*, bazovy sirupcek, robim bez prevarania, len sa dlhsie zohrieva, receptov je spusta, mne sa zdal tento taky ze zachova vitaminy snad, uz ma caka dalsia davka dnes..., bazu suste! :), v case zimnom urcite pride vhod, ja pridavam ako ceckovu bombu v necase aj sipky a cierne ribezle, s medikom troska, vynikajuci...donaskove jedlo som neskusala, pizza sa asi nerata :) ale mam velku vyhradu k Pandam, po serii clankov ktore o nich isli..., skoda, lebo ostrokyslu polievku milujem, asi skusim niekedy doma :) Krasne dni :) dnes ma caka Demikat ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nasusim si Marus, cakam kedy bude slnecne pocasie :)) dakujem za vycerpavajuce komentare,,to ty by si mala pisat blog!! :))

      Odstrániť
    2. nasusim si Marus, cakam kedy bude slnecne pocasie :)) dakujem za vycerpavajuce komentare,,to ty by si mala pisat blog!! :))

      Odstrániť
  6. Adka, ako krasne, poeticky si podala receptus :).......a tie fotky, tak na tie sa neviem vynadivat......velmi rada pozeram tvoje fotky aj tu na blogu aj na FB.........okrem toho, ze som sa pokochala tvojimi fotkami som sa naucila novy vyraz pre bryndzovu natierku :)......u vas je tak krasne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aduska dakujem za navstevu aj za tvoje laskave slova ☺**

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: