7/19/2014

Svieži cukinový šalát




Cukiny v mojej záhrade sa zbláznili. Cukina tu, cukina tam, všade samá cukina. Každý deň nám dávajú svoje plody a to v počte 3-5 ks denne. Niekedy menej, záleží koľko popršalo. Robí mi radosť rozdávať ich blízkym.  A tiež objavovať nové spôsoby ich prípravy. Na slano, na sladko.  

Z mladých plodov cukín a byliniek môžete  pripraviť tento skvelý diétny, zároveň veľmi chutný šalát. 

Cukinu umyjem, konce ukrojím. Škrabkou na zeleninu nakrájam z nej dlhé plátky. Polejem ich olivovým olejom a šťavou z polky citróna. Posypem  sekanou pažítkou, nasekanými lístočkami tymiánu citrónového a čerstvo mletým čiernym korením. Dochutím morskou soľou.  

Šalát na sprievodnej foto je posypaný morskou soľou s kvetmi z Ibizy, ktorú som dostala od kamarátky. Inšpirovala ma k výrobe domácej bylinkovo - kvetovej morskej soli.  Budú v nej byliny a kvety dopestované u mňa v záhrade Na háji.

Už sa vyrába:























21 komentárov:

  1. snad do tretice mi to vijde, Adulka mas stastie, nam namiesto cukin vyrasta tekvica, ta je fajn tiez no chcela to byt cukina...cukina v mojej kuchyni fici, ci do placiek - klasika, spolu s baklaznom ako zaklad mojich zeleninovych lasagni, do omacky s domacim rajcinovym pestom na bazalke a kvalitnym syrom na cestoviny a inspirovala ma priatelka aj na jej vyuzitie ako podmazu k salatiku, nastrruhana na pasiky spolu s mrkvickou, orestovana na cibulke a cesnaciku, ochutena bylinkami a vylepsena este aj kuskom dobrej slaninky, tiez sa da vyuzit tento podmaz aj k masku - minutke, fakt mnamko a k tomu ten salatik napr. aj ladovy postaci,kusok parmezamu a je to! Dnes na Korculi bola na obed spolu s tekvicou ako privarok :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adka, vyborny receptik mnam,mnam,mnam, momentalne som cuketou posadnuta uz niekolko mesiacov,nesmie u nas doma chybat,kupujem vsade kde ju vidim:):) a taketo rezanceky to je moje NO1, robim si aj mrkvove k tomu take:) cuketu robim na vela sposobov a hlavne zdravo, nosim aj do roboty a tesim sa lebo si pochvaluju :):):) robim aj s kuracim meskom a dresingom,musim sem este prihodit aj nejaky ten receptik ked ide o sutaz tak urcite nieco prihodim...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děti mají nejraději smažené plátky...já plněnou masovou směsí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hned se mi začaly sbíhat sliny. Cuketu mám strašně ráda na jakýkoliv způsob. Ať už se jedná o polévku, pomazánku, cuketu obalovanou, grilovanou nebo jako hlavní složku nějaké zeleninové směsi. Cuketu miluju. Děkuji za další inspiraci =)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jooooooooooooj teraz rozmyyyslam :D ale asi bageta so syrom a cukinou ( na panvici 10 minut namakko) a cukinovu omeletu ale velmi malo hu robim :/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pridam zopar receptikov s cukinou,keby som vedela ako na to tak by som vam to aj zdokumentovala fotkami:) 1.recept jednoduchy: losos alebo lubovolnu rybu si okorenim,pridam bylinky lubovolne ake mate radi, spravim si cukinove rezanceky ja momentalne pridavam aj mrkovve je leto tak treba beta karoten:) do pekac si potriem olivovym olejom pridam cukinovo-mrkovove rezance na to dam rybku a dam piest tak na 20minut, davam aj schery rajcinky prekrojene. chutny obed alebo vecera raz dva tri, pokvapkam citronom pri podavani:) 2: recet jednoduchy. Kuaracie prsia nakrajam na male kocky,spravim si koreninovu zmes ja si robievam taku pikantnu,pridam olivovy olej do toho nalozim prsia a necham odlezat v chlade,spravim si cukinovo-mrkvove rezanceky, dresing s Bio jogurtu do ktoreho pridam cierne korenie a cesnek podla chuti odlozim do chladu. Po odlezani si kuracie prsia opeciem na rychlo na panvici,ked je to hotove odlozim si masko do misky a vo vypeku kde som opekala maso si pridam prichystane rezance a 8min, ich tam zohrievam ked je to hotove pridam rezance k masku do misky. Na panvici si este opeciem sezamove semienka. Podavam na tanier masko a rezance na to dam dresing a ten posypem sezamovymi semienkami je to velka mnamka:):). 3recept. Plech vylozim papierom na pecenie potriem troskou oliv.oleja nakrajam cukinu na kolieska poukladam na plech, pridam zeleninu ktoru doma mam napr. rajcinky, papriku, sampiony, bylinky a pod. Pokrajam mozarelu na to a dam zapiest do rury o chvilku je rychly obed na svete alebo vecera,tiez si mozete posypat opecenymi semienkami sezamovymi alebo slnecnicovymi alebo cim kolvek. 4recept: Placky z pecenej cukiny, cukinu si natriem olivovym olejom nesupem ju dam na plech vylozenym papierom na pecenie,cukinu peciem 45 min na 180stupnoch. Ked je upecena osupem ju nakrajam na male kusky a spolu s tahini pastou alebo mozete pouzit aj arasidove maslo2PL, 1PLcitronovu stavu,cesnakom dame do mixera a mixujem do hladka.Zmes prelozim do misky,zlahka osolim,pridam sezamove semienka oprazene na sucho 2PL , 4PL spaldovej muky,petrzlenovu vnat,cierne korenie,rascu,oregano, vsetko podla chuti a dobre premiesame vsetko spolu. Je dobre to nechat postat ale nemusite. Na panvici si potom rozohrejem troska olivoveho oleja a lyzickou tvorim male placky. Opeciem z kazdej strany. Mozete podavat s bejby spenatom a posypat balkansym syrom je to vyborne...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Bibka za tvoje recepty, priebezne poskusame :)

      Odstrániť
    2. toto je skvelee:) presne mrkva a cuketa, ale my to volame hranolky :D predvcerom som podla ajky robila polentovy kolac s cuketou, cibulou a rajcinami a bolo to supeer.)

      Odstrániť
    3. Bibka velmi inspirativne si dala, urcite vyskusam :)

      Odstrániť
  7. Cukinu očistíme, nakrájame na kolieska a osolíme. Necháme chvíľu stáť.Z múky, vajíčka a vody si pripravíme redšie cestíčko.Cukiny obalíme v cestíčku.A vysmážame na oleji do zlatista. Podávame so zemiakmi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Cukinu robime na vsetky mozne sposoby :)
    Najradsej mame placky alebo potom obalenu v trojobale.
    Aj kolacik je z nej dobry.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Och, cukety, moja láska :) Je to veselé, pretože najviac sa mi osvedčili v bežných receptoch, do ktorých vlastne ani nepatria - vo vegetariánskom karí, potom v rádobytalianskej rajčinovej omáčke na cestoviny (tá bola božská!!!)... skrátka stačí nakrájať na kocky do (takmer) čohokoľvek, čo buble zrovna na sporáku a je to skvelé... prípadne čokoládový koláč s cuketou a jemne opraženými lieskovými orieškami... hmmm, už viem, čo bude asi zajtra na obed :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja sa priznám že mám mladú cuketu strašne rada surovú- do šalátu, či na čerstvý chlebík s maslom, ale aj len tak samotnú :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Hmm, dala bych si hned takový svěží salátek! Škoda jen, řže nemám kde cukety pěstovat, občas nějakou dostanu od maminky, ale na nějaké extra cuketové vyváření to teda není. Jinak já z cuketou zahušťuji i třeba guláš, mám moc ráda i cuketovou pomazánku (http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/rychla-a-vynikajici-cuketova-pomazanka), skvělé jsou i slané zeleninové bábovičky, které chutnají teplé i studené (http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovicky-ze-zahonku), ale asi můj nejoblíbenější cuketový recept je sldký, na čokoládovou cuketovou buchtu s mandlemi (http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/cuketova-buchta-s-mandlemi-a-cokoladou-vytecna) a cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky (http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/cuketove-babvicky-s-rozinkami-a-slunecnicovymi-seminky).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Madlenka, pozriem si u teba recepty :) skoda ze, si sa nestihla ozvat o den skor, rada by som ta bola zaradila do zlosovania givaway ;) pozdravujem,prajem krasne leto!

      Odstrániť

Vložte svoj komentár: