8/27/2014

Zapekané cukiny s dubákmi a Lipovinou



Cukiny toto leto kraľujú v našej záhrade, aj v našej kuchyni. Plnené cukiny sú už taká slovenská klasika. Tento recept má v sebe výnimočnú ingredienciu - harmonickú Lipovinu z Tokaja. Doviezli sme si ju z našej nedávnej návštevy v tokajskej vinohradníckej oblasti, o ktorej som písala tu. Hubovú morskú soľ pripravím jednoducho, zmiešaním nasušených podrvených dubákov a hrubozrnnej i jemnejšej morskej soli. Uchovávam v uzavretej nádobe, používam na dochutenie hubových jedál.

Ingrediencie:

3 stredne veľké cukiny
1 cibuľa
200 g čerstvých dubákov
500 g mletého mäsa
150 ml Lipoviny
olivový olej
kúsok masla
hubová morská soľ
mleté čierne korenie
čedar 

Cukiny umyjem, rozpolím, vydlabem, poukladám na papier na plech, kde sa budú piecť.
Na panvici zohrejem olivový olej, roztopím v ňom kúsok masla. Pridám na malé kocky pokrájanú cibuľu, restujem. Pridám umyté, pokrájané hríby. Restujem na miernej teplote, aj 20 minút. Pridám mleté mäso, posypem čiernym mletým korením, posolím hubovou morskou soľou. Keď sa mäso opečie a rozdrobí, podlejem zmes vínom. Redukujem ďalších 10-15 minút. Zmesou plním cukiny, nastrúham na ne čedar a zapečiem do chrumkava, najmenej 30 minút v rúre vyhriatej na 200°C.

Podávam s pohárom jemne pikantnej zlatistej Lipoviny.

Dobrú chuť a na zdravie!



2 komentáre:

  1. Adka mnaaam az sem mi to vonia:):)vyborny napad:):)dnes som si robila placky z cukinkiek co si mi dala, len nastuhat cukinu,ovsene vlocky jemno mlete, bielky z vajicok,oregano, cierne korenie, troska prisolit ,troska cesnaku, a upiest na olivovom oleji k tomu som si spravila dresing z bieleho jogurtu mnaaaa:):)

    OdpovedaťOdstrániť

Vložte svoj komentár: